PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1987 | 43 | 10 |

Tytuł artykułu

Rola kolagenu w twardości mięsa

Autorzy

Warianty tytułu

EN
The role of collagen in meat hardness

Języki publikacji

PL

Abstrakty

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

43

Numer

10

Opis fizyczny

s.598-601,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Technologii Utrwalania Żywności i Mikrobiologii Technicznej, Instytut Chemii i Technologii Organicznej oraz Żywnościowej, Politechnika Gdańska, ul. Majakowskiego 11/12, 80-952 Gdańsk
  • ul. Kręta 36, 80-217 Gdańsk

Bibliografia

  • 1. Alexander A. S., Fox J. D.: J. Anim. Sci. 41, 284, 1975.
  • 2. Bailey A. J.: The chemistry of intramolecular collagen, w: Recent Advances in the Chemistry of Meat, red. A. J. Bailey ARR.C. Meat Research Institute. The Royal Society of Chemistry Burlington House, London W 1V OBN 1983.
  • 3. Bailey A. J., Sims T. J.: J. Sci. Fd Agric. 28, 565, 1977.
  • 4. Bendall J. R., Restall D. J.: Meat Sci. 8, 93, 1983.
  • 5. Davey G. L., Gilbert K. V.: J. Sci. Fd Agric. 25, 931, 1974.
  • 6. Transfield E.: J. Sci. Fd Agric. 28, 833, 1977.
  • 7. Herring H. K., Cassens R. G., Suess G. G., Brungardt V. H., Briskey E. J.: J. Fd Sci. 32, 317, 1967.
  • 8. Jeremiah L. E., Martin A. H.: Can. J. Anim. Sci. 61, 53, 1981.
  • 9. Koop J.: Proc. ХХIII Europ. Congress Meat Res. Workers, Moskwa 1977, s. 8.
  • 10. Kruggel W. G., Field R. E.: Proc. Am. Soc. Anim. Sci. Western Section 25, 120, 1974.
  • 11. Kruggel W. G., Field R. A.: J. Fd Sci. 36, 1114, 1971.
  • 12. Lawrie R. A.: Meat Science. Oxford, Pergamon Press, 1974.
  • 13. Locker R. H.: Fd Res. 25, 304, 1960.
  • 14. Marsh B. B., Leet N. G.: J. Fd Sci. 31, 450, 1966.
  • 15. Mc Clain P. E.: Chemistry of collagen crosslinking: relationship to aging and nutrition, w: Advances Experimental Medicine and Biology, t. 86, red. Friedman, Plenum Press, New York 1977.
  • 16. Nakamura R., Sekoguchi S., Sato Y.: Poultry Sci. 54, 1604, 1976.
  • 17. Paul P. C., Mandigo R. W., Arthaud V. H: J. Fd Sci. 35, 505, 1970.
  • 18. Pfeiffer N. E., Field R. A., Varnell T. P., Krugell W. G., Kaiser I. I.: Fd Sci. 37, 897, 1972.
  • 19. Rozier J., Jouve J. L.: Indust. Alim. Argic. 95, 371, 1978.
  • 20. Shimokomaki M., Elsden D. F., Bailey A. J.: J. Fd Sci. 37, 892, 1972.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-59a41494-77a8-439c-95b7-b501127ef2b4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.