EN
The research concerned amino acid content in protein and the yield of amino acids from seeds of Chenopodium quinoa and Chenopodium album. Chenopodium quinoa seed material, cv. Sandowal, came from Germany, and Chenopodium album – from the commonly available forms occurring in Poland. Seeds of both Chenopodium species were characterized by beneficial amino acid composition, especially by the lysine content. Amino acid proportion profiles in the seeds protein of both studied species showed that their composition was different. Biological value of the protein of Chenopodium quinoa measured with the essential amino acid index (EAAI) was higher than the protein value of Chenopodium album. However, Chenopodium quinoa significantly exceeded Chenopodium album with yield of both exogenous and endogenous amino acids as well as with the yield of all amino acids.
PL
Badania dotyczyły zawartości aminokwasów w białku i plonu aminokwasów nasion komosy ryżowej i komosy białej. Nasiona komosy ryżowej odmiany Sandowal pochodziły z Niemiec, a komosy białej z powszechnie występujących w Polsce form. Nasiona obu gatunków komosy odznaczały się korzystnym składem aminokwasowym, szczególnie zawartością lizyny. Profile udziału aminokwasów w białku nasion obu gatunków pokazały, że ich skład się różnił. Mierzona wskaźnikiem aminokwasów egzogennych (EAAI) wartość biologiczna białka nasion komosy ryżowej była wyższa niż białka komosy białej. Komosa ryżowa znacząco przewyższała jednak komosę białą plonem zarówno aminokwasów egzogennych, jak i endogennych oraz plonem wszystkich aminokwasów.