PL
Postawy żywieniowe są bardzo skomplikowane, ponieważ nie wszystkie z nich są w pełni uświadamiane (postawy utajone), a wiele ma charakter ambiwalentny (zawierają komponent pozytywny i negatywny). To wszystko powoduje, że zmiana postaw i zwyczajów żywieniowych jest bardzo skomplikowana - nie wystarczy dostarczyć człowiekowi wiedzy o tym, co jest zdrowe i dobre dla niego, żeby zaczął to wprowadzać do swojej diety. Jak pokazują badania (prowadzone na ogólnopolskich próbach reprezentatywnych), cały czas dla większości Polek najważniejsze w jedzeniu jest to, aby było ono smaczne, a argumenty zdrowotne odgrywają zdecydowanie mniejszą rolę w wyborze jedzenia. Analiza segmentacyjna wyodrębniła 7 grup współczesnych Polek różniących się podejściem do życia, wartościami, potrzebami, a w konsekwencji również podejściem do żywienia: rolą, jaką jedzenie pełni w ich życiu, wiedzą w zakresie tego, co jest zdrowe, a co nie oraz stopniem wprowadzania zasad zdrowego żywienia w diecie własnej i swojej rodziny.
EN
Attitudes toward nutrition are very complex, especially because some of them are unconscious (implicit attitudes), and some are ambivalent (have at the same time positive and negative component). Because of this changing attitudes toward nutrition and changing nutrition behavior is very complicated - it is not enough to teach people what is healthy and good for him or her to change his or her eating behavior. The research shows (based on representative, nationwide sample) that for majority of Polish women the most important in food is still taste, and other features (more connected to health) are much less important. Segmentation analysis showed that contemporary Polish women can be divided into 7 segments differ in lifestyle, values, needs, and as a consequence differ in attitudes toward nutrition: perception of the role of food in life, knowledge about what is healthy and what is not, and level of application of healthy eating principles in everyday life.