PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 10 | 4 |

Tytuł artykułu

Glinka haloizytowa oraz węgiel aktywny jako potencjalne sorbenty w procesie skutecznego odbarwiania buraczanego wywaru melasowego

Warianty tytułu

EN
Haloizite clay and activated carbon – a sorbents for efficient decolorization of sugar beet molasses vinasse

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Buraczany wywar melasowy jest produktem ubocznym powstającym podczas wytwarzania etanolu z melasy buraczanej. Jego ciemnobrązowa barwa jest efektem obecności karmeli, melanoidyn oraz produktów alkalicznej degradacji inwertu. Ciemno-brązowe zabarwienie wywaru nie jest usuwane metodami biologicznymi. Celem prezentowanych badań było porównanie zdolności i wydajności dekoloryzacji buraczanego wywaru melasowego na złożu glinki haloizytowej z wynikami uzyskanymi na złożach pylistego węgla aktywnego. Zbadano wpływ pH i stężenia wywaru, czasu reakcji z nośnikiem oraz ilości badanego złoża sorpcyjnego na skuteczność odbarwiania wywaru melasowego.
EN
Sugar beet molasses vinasse is a by-product of ethanol fermentation from sugar beet molasses. Its dark brown colour, which is attributable to the presence of caramels, melanoidins and invert alkaline degradation products, cannot be removed by biological methods. The aim of this work was to determine the efficiency of two adsorbents haloizite clay and powder activated carbon, when used for the decolourisation of sugar beet molasses vinasse. Optimal conditions and extent of decolourisation were related to the concentration and pH of the vinasse, the time of reaction with the resin, and also to the dose and type of the resin used.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

4

Opis fizyczny

s.5-15,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Inżynierii Bioprocesowej, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, ul.Komandorska 118/120, 53-345 Wrocław
autor
  • Katedra Inżynierii Bioprocesowej, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, ul.Komandorska 118/120, 53-345 Wrocław

Bibliografia

  • Bharagava R.N., Chandra R., Rai V., 2009. Isolation and characterization of aerobic bacteria capable of the degradation of synthetic and natural melanoidins from distillery effluent. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 25, 737-744.
  • Coca M., García M.T., González G., Peña M., García J.A., 2004. Study of coloured components formed in sugar beet processing. Food Chem, 86, 421-433.
  • Joussein E., Petit S., Churchman J., Theng B., Righi D., Delvaux B., 2005. Halloysite clay minerals - a review. Clay Minerals, 40, 383.
  • Krzywonos M., 2012. Decolorization of sugar beet distillery effluent using mixed cultures of bac­teria of the genus Bacillus. African Journal of Biotechnology, accepted.
  • Krzywonos M., Lapawa A., 2012. Decolourisation of sugar beet molasses vinasse by ion exchange. CLEAN - Soil, Air, Water, accepted.
  • Krzywonos M., Seruga P., 2012. Decolorization of sugar beet molasses vinasse, a high-strength distillery wastewater, by lactic acid bacteria. Polish Journal of Environmental Studies, accepted.
  • Lee S.Y., Kim S.J., Chung S.Y., Jeong C.H., 2004. Sorption of hydrophobic organic compounds onto organoclays. Chemosphere, 55, 781-785.
  • Mane J.D., Modi S., Nagawade S., Phadnis S.P., Bhandari V.M., 2006. Treatment of spentwash using chemically modified bagasse and colour removal studies. Bioresource Technology, 97, 1752-1755.
  • Pant D., Adholeya A., 2007. Biological approaches for treatment of distillery wastewater: a review. Bioresource Technology, 98, 2321-2334.
  • Regiec P., 2010. Zastosowanie nanofiltracji do zagęszczania soków cukrowniczych. UWP.
  • Sapronov A.R., 1963. Kolichectvennoe opredelenie krasyashchikh veshchestv v produktakh saharnogo proizvodstva (Quantitative determination of colourants in the sugar industry products). Sacharnaja Promyslennost' SSSR, 37, 32-35 (in Russian).
  • Satyawali Y., Balakrishnan M., 2008. Wastewater treatment in molasses-based alcohol distilleries for COD and color removal: a review. Journal of Environmental Management, 86, 481-497.
  • Shayegan J., Pazouki M., Afshari A., 2005. Continuous decolorization of anaerobically digested distillery wastewater. Process Biochemistry, 40, 1323-1329.
  • Tessier F.J., 2009. The Maillard reaction in the human body. The main discoveries and factors that affect glycation. Pathologie Biologie, 58, 214-219.
  • Zielnica J., Kumider J., Pachołek B., 2000. Odpady powstające podczas przetwarzania buraków cukrowych oraz kierunki ich wykorzystywania. Ekopartner, 2, 22-23.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-586bd726-64b3-4e3d-8c80-7ad8a913d75a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.