PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 13/54 | 1 |

Tytuł artykułu

Bromocresole purple index in estimating the influence of microwave processing on trypsin inhibitor activity of soybeans

Autorzy

Warianty tytułu

PL
Zastosowanie wskaźnika purpury bromokrezolowej do oceny wpływu obróbki mikrofalowej na aktywność antytrypsynową nasion soi

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The possibility of using bromocresole purple index (BCPI) for estimating trypsin inhibitor activity (TIA) in samples of soybeans processed by microwaves (with a radiation of 2 450 MHz working frequency) was tested. Ten intensity options of bean micronization were prepared and each of the three levels of radiant power (350, 500 and 650 W) had three processing times (60, 120 and 180 s) respectively, and one sample remained untreated. Seed micronization caused: the TIA decrease from 48.3 TUI/mgd.m. (for raw sample) to 3.78 TUI/mgd.m. (for heated - 180 s at 650 W power) and the BCPI increase from 22.63 mg/gd.m. (for raw sample) up to 50.05 mg/gd.m. (for heated - 180 s at 650 W power). Due to the significant interdependence of the results obtained with the use of BCPI and TIA methods (coefficient of correlation r=- 0.99; fitting coefficient R2=97.63; trend line TIA=-1.65XBCPI + 89.98 to experimental data points), as well as to the high sensitivity (x=0.30), detectability (δ= 273.96 s), distinguishability (p = 97.22%) and low time-consumption (η = 1.5 h) the BCPI test was proved useful for a rapid estimation of trypsin inhibitor activity of micronized soybeans.
PL
Sprawdzono możliwość zastosowania wskaźnika purpury bromokrezolowej (BCPI) do oceny aktywności inhibitora trypsyny (TIA) dla prób nasion soi poddanych obróbce mikrofalowej (promieniowaniem o częstotliwości roboczej 2450 MHz). Przygotowano dziesięć wariantów intensywności mikronizacji nasion, w których każdemu z trzech poziomów mocy promieniowania (350, 500 i 650 W) odpowiadają trzy czasy obróbki (60, 120 i 180 s), zaś jedną z prób pozostawiono bez obróbki termicznej. Mikronizacja nasion spowodowała obniżenie TIA (tab. 1): z 48,3 TUI/mgs.m. (dla próby surowej) do 3,78 (dla próby ogrzewanej przez 180 s przy mocy 650W), oraz wzrost BCPI (tab. 2) z 22,63 mg/gs.m. (dla próby surowej) do 50,05 mg/gs.m. (dla próby ogrzewanej przez 180 s przy mocy 650 W). Ze względu na dużą współzależność wyników uzyskanych metodami BCPI i TIA (współczynnik korelacji r=-0,99; współczynnik dopasowania R2=97,63 linii trendu TIA = -1,65хВСРІ + 89,98 do danych doświadczalnych), a także dużą czułość (x=0,30), wykrywalność (δ= 273,96s), rozróżnialność (p = 97,22%) oraz małą czasochłonność (η = l,5h), test BCPI okazał się przydatny do szybkiej oceny aktywności antytrypsynowej mikronizowanych nasion soi.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

1

Opis fizyczny

p.35-39,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Biological Foundations of Food and Feeds Technologies, The Agricultural Academy of Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland

Bibliografia

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-583325db-6f21-4332-9cdc-9c01fdcab3a2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.