PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 22 | 1 |

Tytuł artykułu

Wpływ czynników mechanicznych na skuteczność mycia rurociągu metodą CIP

Warianty tytułu

EN
lnfluence of mechanical factors on the cleaning effectiveness on the pipeline in CIP method

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono wyniki pracy badawczej, dotyczącej oddziaływania czynników mechanicznych na skuteczność my­cia rurociągu metodą CIP w branży mleczarskiej. Badania przeprowadzono na laboratoryjnej dwuzbiornikowej stacji mycia. Środkiem myjącym była czysta woda wodociągowa. Badano wpływ prędkości przepływu, ciśnienia, temperatury i objętości wody myjącej, na jakość procesu. Skuteczność mycia jako funkcję mierzonych -wielkości aproksymowano wielomianem stopnia drugiego z interakcjami czynników. Przeprowadzono analizę otrzymanej funkcji regresji opisującej skuteczność mycia w syste­mie CIP. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, iż największy wpływ na skuteczność mycia ma prędkość przepływu czynnika myjącego.
EN
Paper presents the measured results the impact of mechanical factors on pipeline cleaning effectiveness CIP. The study was conducted on laboratory for double-tank cleaning station. Cleaning agent was running water. The study was conducted to determine the effect of flow, pressure, temperature and volume of wash water in the quality of the process. Cleaning effectiveness as a function of the measured values were approximated by second degree of polynomial with interaction of input factors. The regression function describing the effectiveness of CIP system was analyzed. The highest influence on the effectiveness of cleaning has of flow velocity.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

22

Numer

1

Opis fizyczny

s.66-69,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego, Politechnika Koszalińska, Koszalin
autor

Bibliografia

  • [1] Diakun J. 2011. Analiza oddziaływania czynników w procesie mycia instalacji i urządzeń. Inżynieria Rol­nicza ISSN 1429-7264, nr 1(126), 23-28.
  • [2] Diakun J., Mierzejewska S. 2005. Stanowisko do badań eksperymentalnych warunków i skuteczności mycia. Inżynieria i Aparatura Chemiczna t. 44(36), nr 1-2, 33-34.
  • [3] Diakun J. 2011. Metody i kryteria oceny stopnia umy­cia powierzchni urządzeń przetwórstwa spożywczego. Inżynieria i Aparatura Chemiczna.
  • [4] Diakun J., Mierzejewska S. 2005. Ocena stopnia zabrudzenia i skuteczność mycia powierzchni ze stali kwasoodpornej. Inżynieria Rolnicza 11(71) Kraków, 325-331.
  • [5] Kukiełka L. 2002. Podstawy badań inżynierskich. Politechnika Koszalińska, PWN, Warszawa.
  • [6] [6] Or th R. 1998. The importance of disinfection for the hygiene in the dairy and beverage production. Interna­tional Biodeterioration and Biodégradation 41, 201-208.
  • [7] Piepiórka J. 2009. Analiza warunków występowania biofilmów w systemach CIP. Postępy Techniki Prze­twórstwa Spożywczego, nr 2, 113-117.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-5788a7a5-c9b1-4525-83e7-c1247273b189
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.