PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 62 | 1 |

Tytuł artykułu

Proso - charakterystyka, uprawa, wykorzystanie

Warianty tytułu

EN
Millet - characteristics, cultivation, industry application

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Proso jest rośliną trawiastą, popularną głównie w krajach azjatyckich i afrykańskich, gdzie stanowi podstawę wyżywienia miejscowej ludności. W Polsce uprawa prosa wynosi ok. 50 tys. t/rok. Zboże to wykorzystywane jest głównie do otrzymywania kaszy jaglanej i paszy dla zwierząt oraz jako pokarm dla ptaków. W ostatnim czasie sporo mówi się o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych prosa i kaszy jaglanej, jednak wciąż mało jest dowodów naukowych, które potwierdzają tę hipotezę. Do tej pory ustalono, że białka niektórych odmian prosa mogą wykazywać działanie hamujące względem bakterii z rodzajów Escherichia, Salmonella, Pseudomonas czy Bacillus.
EN
Millet is a grassy plant, popular mainly in Asian and African countries, where it is a basic food for local people. In Poland, the cultivation of millet is about 50 thousent of tones. This cereal is mainly used in Poland to obtain millet groats, for production of animal feed, as well as food for birds. Recently there were many informations about the antimicrobial properties of millet and millet groat, but there is still lack of scientific evidence that confirms this hypothesis. To this date, it has been established that proteins of some millet cultivars may show antimicrobial properties against bacteria from the genera Escherichia, Salmonella, Pseudomonas or Bacillus.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

62

Numer

1

Opis fizyczny

s.24-27,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego - SGGW w Warszawie, Warszawa
  • Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego - SGGW w Warszawie, Warszawa
  • Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności, Wydział Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego - SGGW w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Adekunle A.A., J. Ellis-Jones, I. Ajibefun, R.A. Nyikal, S. Bangali, O. Fatunbi, A. Ange. 2012. "Agricultural Innovation in Sub-Saharan Africa: experiences from Multiple Stakeholder Approaches”. Forum for Agricultural Research in Africa, Accra, Ghana.
  • [2] Baltensperger D.D. 2002. Foxtail and proso millet. W: Progress in New Crop (red. Janick J., Whipkey A.). ASHS Press, Alexandria.
  • [3] Bartosz G. 2008. Druga twarz tlenu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • [4] Bisht A., M. Thapliyal, A. Singh. 2016. "Screening and Isolation of antibacterial protelns/peptldes from seeds of millets". International Journal of Current Pharmaceutical Research 8 (3): 96-99.
  • [5] Borowy T., M.S. Kubiak. 2014. "Kasza - produkt wartościowy sam w sobie". Przegląd Zbożowo-Młynarski 58 (4): 8-10.
  • [6] Brogden K.A. 2005. "Antimicrobial peptides: Pore formers or metabolic inhibitors in bacteria?". Nature Reviews Microbiology 3 (3): 238-250.
  • [7] Chandrasekara A., F. Shahidl. 2011. "Determination of antioxidant activity in free and hydrolyzed fractions of millet grains and characterization of their phenolic profiles by HPLC-DAD-ESI-MSn". Journal of Functional Foods 3 (3): 144-158.
  • [8] Chandrasekara A., F. Shahidi. 2012. "Antioxidant Phenolics of Millet Control Lipid Peroxidation in Human LDL Cholesterol and Food Systems". Journal of the American Oil Chemists' Society 89 (2): 275-285.
  • [9] Chandrasekara A., F. Shahidi. 2012. "Bioaccessibility and antioxidant potential of millet grain phenolics as affected by simulated in vitro digestion and microbial fermentation". Journal of Functional Foods 4 (1): 226-237.
  • [10] Cudic M., L. Otvos 2002. "Intracellular targets of antibacterial peptides". Current Drug Targets 3 (2): 101-106.
  • [11] Devi P.B., R. Vijayabharathi, S. Sathyabama, N. G. Malleshi, V. B. Priyadarisini. 2011. "Health benefits of finger millet (Eleusine coracana L.) polyphenols and dietary fiber: a review". International Journal of Food Science and Technology 51 (6): 1021-1040.
  • [12] FAO, 2014. FAOSTAT database http://faostat.fao.org/beta/en/#data/Q
  • [13] GUS, 2014. Wyniki produkcji roślinnej w 2014 r. Dostępne na http://www. stat.gov.pl/
  • [14] Hale J.D., R.E. Hancock. 2007. "Alternative mechanisms of action of cationic antimicrobial peptides on bacteria". Expert Review of Anti-infective Therapy 5 (6): 951-959.
  • [15] Hancock R.E.W., H.G. Sahl. 2006. "Antimicrobial and host-defense peptides as new anti-infective therapeutic strategies". Nature Biotechnology 24 (12): 1551-1557.
  • [16] Hoffmann-Bahnsen R., J. Plessow 2003. Alte Kulturpflanzen neu entdeckt, Rispenhirse (Panicum miliaceum) eineideale Sommerung für den ökologischen Landbau. Mitteilungen der Gesellschaft für Pflanzenbauwissenschaften 15: 31-33.
  • [17] Hunt H.V., M.G. Campana, M.C. Lawes, Y.J. Park, M.A. Bower, C.J. Howe, M.K. Jones. 2011. "Genetic diversity and phylogeogra-phy of broomcorn millet (Panicum miliaceum L.) across Eurasia". Molecular Ecology 20 (22): 4756-4771.
  • [18] Hunt H.V., M. Vander Linden, X. Liu, G. Motuzaite-Matuzeviciute, S. Colledge, M.K. Jones. 2008. "Millets across Eurasia: chronology and context of early records of the genera Panicum and Setaria from archaeological sites in the Old World". Vegetation History and Archaeobotany 17 (1): 5-18.
  • [19] Janiszewska J. 2014. "Naturalne peptydy przeciwdrobnoustrojowe w zastosowaniach biomedycznych". Polimery 59 (10): 699-707.
  • [20] Jurga R. 2014. "Prawie wszystko o kaszach". Przegląd Zbożowo-Młynarski 48 (6): 25-27.
  • [21] Léder I. 2004. SORGHUM AND MILLETS. W: Cultivated Plants, Primarily as Food Sources. Encyclopedia of Life Support Systems (red. György Füleky), developed under the Auspices of the UNESCO. Eolss Publishers, Oxford.
  • [22] Liu L, X. Chen 2012: The Archaeology of China: From the Late Paleolithic to the Early Bronze Age. Cambridge University Press, New York.
  • [23] Lopez A.D., CD. Mathers, M. Ezzati, D.T. Jamison, C.J. Murray. 2006. "Global and regional burden of disease and risk factors, 2001: systematic analysis of population health data". Lancet 367 (9524): 1747-1757.
  • [24] Lu H., J. Zhang, K. Liu, N. Wu, Y. Li, K. Zhou, M. Ye, T. Zhang, H. Zhang, X. Yang, L. Shen, D. Xu, Q. Li. 2009. "Earliest domestication of common millet (Panicum miliaceum) in East Asia extended to 10,000 years ago". Proceedings of the National Academy of Sciences 106 (18): 7367-7372
  • [25] Mirski T, R. Gryko, M. Bartoszcze, A. Bielawska-Drózd, W. Tyszkiewicz. 2011. "Peptydy przeciwdrobnoustrojowe - nowe możliwości zwalczania infekcji u ludzi i zwierząt". Medycyna Weterynaryjna 67 (8): 517-521.
  • [26] Montesinos E. 2007. "Antimicrobial peptides and plant disease control". FEMS Microbiol Letters 270 (1): 1-11.
  • [27] Peters B.M., M.E. Shirtliff, M.A. Jabra-Rizk. 2010. "Antimicrobial Peptides: Primeval Molecules or Future Drugs?" PLOS Pathogens 6 (10): 1-4
  • [28] Porter E.A., X. Wang, H.S. Lee, B. Weisblum, S.H. Gellman. 2000. "Non-haemolytic beta-amino-acid oligomers". Nature 404 (6778): 565
  • [29] Rose D.J., D.K. Santra. 2013. "Proso millet (Panicum miliaceum L.) fermentation for fuel etanol production". Industrial Crops and Products 43: 602-605.
  • [30] Roshevits R. 1980: Grasses: an introduction to the study of fodder and cereal grasses. Indian National Scientific Documentation Center, Delhi.
  • [31] Shai Y. 2002. "Mode of action of membrane active antimicrobial peptides". Biopolymers 66 (4): 236-248.
  • [32] Skarnes R.C., D.W. Watson. 1956. "Characterization of leukin: an antibacterial factor from leucocytes active against gram-positive pathogens". The Journal of Experimental Medicine 104 (6): 829-845.
  • [33] Taylor J.R.N., M.N. Emmambux 2008. Gluten-free foods and beverages from millets. W: Gluten-Free Cereal Products and Beverages (red. Elke K. Arendt i Fabio Dal Bello). Academic Press, Elsevier, USA.
  • [34] Upadhyaya H.D., M. Vetriventhan, S.L Dwivedi, S.K. Pattanashetti, S.K. Singh. 2016. "Proso, barnyard, little, and kodo millets". W: Genetic and Genomic Resources for Grain Cereals Improvement (red. Singh, M., Upadhyaya H.D.). Academic Press, Elsevier, USA.
  • [35] Wiechula B.E., J.P. Tustanowski, G. Martirosian. 2006. "Peptydy antydrobnoustrojowe". Wiadomości Lekarskie 59 (7-8): 542-547
  • [36] Wimley W.C 2010. "Describing the mechanism of antimicrobial peptide action with the interfacial activity model". ACS Chemical Biology 5 (10): 905- 917.
  • [37] Zhang L, A. Rozek, R.E. Hancock. 2001. "Interaction of cationic antimicrobial peptides with model membranes". The Journal of Biological Chemistry 276 (38): 35714-35722.
  • [38] Zohary D., M. Hopf. E. Weiss. 2000. Domestication of Plants in the Old World, third ed. Oxford University Press, Oxford.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-576ee323-62d1-492a-8c77-727e74f39956
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.