PL
Proso jest rośliną trawiastą, popularną głównie w krajach azjatyckich i afrykańskich, gdzie stanowi podstawę wyżywienia miejscowej ludności. W Polsce uprawa prosa wynosi ok. 50 tys. t/rok. Zboże to wykorzystywane jest głównie do otrzymywania kaszy jaglanej i paszy dla zwierząt oraz jako pokarm dla ptaków. W ostatnim czasie sporo mówi się o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych prosa i kaszy jaglanej, jednak wciąż mało jest dowodów naukowych, które potwierdzają tę hipotezę. Do tej pory ustalono, że białka niektórych odmian prosa mogą wykazywać działanie hamujące względem bakterii z rodzajów Escherichia, Salmonella, Pseudomonas czy Bacillus.
EN
Millet is a grassy plant, popular mainly in Asian and African countries, where it is a basic food for local people. In Poland, the cultivation of millet is about 50 thousent of tones. This cereal is mainly used in Poland to obtain millet groats, for production of animal feed, as well as food for birds. Recently there were many informations about the antimicrobial properties of millet and millet groat, but there is still lack of scientific evidence that confirms this hypothesis. To this date, it has been established that proteins of some millet cultivars may show antimicrobial properties against bacteria from the genera Escherichia, Salmonella, Pseudomonas or Bacillus.