PL
Celem badania było sprawdzenie wiedzy na temat znaczenia dla zdrowia kwasu foliowego w wybranych grupach kobiet w wieku prokreacyjnym. W badaniu posłużono się kwestionariuszem ankiety, który został wypełniony przez 515 celowo dobranych kobiet w wieku 19 - 45 lat. Najczęściej wskazywaną rolą kwasu foliowego było zmniejszanie ryzyka wystąpienia wad cewy nerwowej. Niedobór tej witaminy zazwyczaj był kojarzony z takimi objawami, jak uczucie ciągłego zmęczenia i bladość skóry. Mniej niż połowa respondentek potrafiła poprawnie wskazać zalecaną dzienną dawkę kwasu foliowego. Wykazano niski poziom znajomości produktów bogatych w kwas foliowy - tylko połowa badanych kobiet zadeklarowała znajomość takich produktów. Na podstawie analizy uzyskanych wyników stwierdzono, że wiedza kobiet uczestniczących w badaniu dotycząca kwasu foliowego była niewystarczająca, co może bezpośrednio przełożyć się na niedostateczne jego spożycie, a w konsekwencji doprowadzić do zwiększenia ryzyka występowania niedoboru tej witaminy w organizmie oraz objawów i chorób z nim związanych.
EN
The aim of the study was to test the knowledge on the significance of folic acid for health in selected groups of women of childbearing age. The study used a questionnaire survey, which was field by 515 deliberately selected women aged 19 - 45 years. The most frequent answer about the role of folic acid was that it reduces the risk of neural tube defects. Deficiency of this vitamin has usually been associated with symptoms such as feeling of constant tiredness and pale skin. Less than half of the respondents could correctly identify the recommended daily dose of folic acid. It showed low level of knowledge of food products rich in folic acid - only half of the women surveyed declared knowledge of such products. Based on the analysis of the results, it was found that the knowledge of women participating in the study concerning folic acid was inadequate, which can directly result in its inadequate consumption, and consequently lead to an increased risk of deficiency of this vitamin in the body and symptoms and diseases associated with it.