PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2013 | 29 | 4 |

Tytuł artykułu

Study of the small farms diversification in Brittany and Wielkopolska

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The study was carried out in 2010 by students on the basis of the joint project of Agrocampus Ouest in Rennes and Poznań University of Life Sciences. The aim of the study was to compare the small farms diversification in Wielkopolska (Poland) and Brittany (France) and also to compare an influence of this diversification on the viability of the production. The results revealed, that diversified business activity of the small farms, increases their incomes. In Wielkopolska most of the small farms run the agrotourist business combined with a direct sale of resources. Wielkopolska is also a region, where agrotourism is a dominant form of business at small farms. On the other hand in Brittany most of the small farms make the additional profits on a direct sale of resources and the manufactured regional products.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

29

Numer

4

Opis fizyczny

p.85-93,fig.,ref.

Twórcy

  • Institute of Biosystems Engineering, Poznan University of Life Sciences, Wojska Polskiego 50, 60-637 Poznan, Poland
autor
  • Agricultural Advisory Center-ODR in Poznan, Sieradzka 29, 60-163 Poznan, Poland
autor
  • Department of Agronomy, Poznan University of Life Sciences, Dojazd 11, 60-632 Poznan, Poland
  • Department of Economic and Wood Industry Management, Poznan University of Life Sciences, Wojska Polskiego 38/42, 60-627 Poznan, Poland

Bibliografia

  • 1. Adamowicz M. (2005): Przesłanki rozwoju wielofunkcyjności rolnictwa i zmian we współczesnej polityce rolnej. In: Zagadnienia ekonomiki rolnej, 1(302): 17-32, KER PAN, IERGŻ, SER PTE, Warszawa.
  • 2. Winawer Z., Wujec H. (20100: Tradycyjne i regionalne produkty wysokiej jakości we wspólnej polityce rolnej. Fundacja dla Polski. Warszawa, 25-29.
  • 3. Direction Generale de la Concurrence,de la Consommation et de la Repression des Fraudes: www.finances.gouv.fr (20.09.2005).
  • 4. Internet: Ministry of Agriculture, Fisheries and Food of Spain, Italy, France (15.09.2005).
  • 5. Klepacka D. 2006. Wielofunkcyjność jako koncepcja legitymująca wsparcie rolnictwa i obszarów wiejskich w UE. In: Wieś Jutra, 12 (101): 20.
  • 6. Wasag Z. 2009. Poziom żywotności ekonomicznej gospodarstw rolnych w Polsce. Inż. Rol. 8(117): 259-265.
  • 7. Program rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.
  • 8. Majewski R., Radzikowska E. (2006): Znaczenie działań dywersyfikacyjnych dla polskiego rolnictwa. In: Różnicowanie produkcji rolniczej ze szczególnym uwzględnieniem obszarów o trudnych warunkach rolniczych oraz unikatowych walorach przyrodniczych. FAPA, Warszawa.
  • 9. Poczta W., Przezbórska L. (2002): Zróżnicowanie regionalne rozwoju pozarolniczej aktywności gospodarczej na terenach wiejskich (ze szczególnym uwzględnieniem agroturystyki i turystyki wiejskiej). In: Poczta W., Wysocki F. (red.): Zróżnicowanie regionalne gospodarki żywnościowej w Polsce w procesie integracji z Unią Europejską, AR, Poznań: 62–79.
  • 10. Bański J. (2006): Geografia polskiej wsi. PWE, Warszawa: 218.
  • 11. Kołodziejczyk D. 2004. Pozarolnicza działalność gospodarcza w indywidualnych gospodarstwach rolnych w skali gmin. In: Pałka E. (red.): Pozarolnicza działalność gospodarcza na obszarach wiejskich. Studia Obszarów Wiejskich, 5: 23-33 IGiPZ PAN, Warszawa.
  • 12. Kołodziejczyk D. (2002): Uwarunkowania społeczno-gospodarcze lokalnego rozwoju gospodarczego. In: Studia i Monografie, IERiGŻ, no 113, Warszawa.
  • 13. Długokęcka M. (2001): Usługi turystyczne jako forma aktywizacji obszarów wiejskich, Katedra Polityki Agrarnej i Marketingu SGGW, Warszawa.
  • 14. Internet http//WODR.poznan.pl/agroturystyka (15.12.2012).
  • 15. Bański J. (2007): Geografia rolnictwa Polski. PWN, Warszawa: 249.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-56f25e6e-7843-4965-9b1e-742a0acc501c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.