PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 18 |

Tytuł artykułu

Zawartość mikotoksyn w sianie wybranych gatunków traw

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Mycotoxin content in the hay of selected grass species

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
The study objective was to assess mycotoxin content in the hay of Phleum pratense L., Lolium perenne L. and Poa pratensis L. depending on the duration and place of its storage. The study material was obtained from extensive meadows at the idactic-Research Station in Sosnowica (peat-muck soils). Tests for the presence of mycotoxins in hay were carried out at the Central Agro-Ecological Laboratory of the University of Life Sciences in Lublin, using the CLA/PLC method. The tests showed that the hay was free of mycotoxins in most of the samples examined. Only some trace amounts of the T-2 toxin and ergovaline were found in the hay of Lolium perenne L. and trace amounts of aflatoxin B1 and aflatoxin G1 in the hay of Poa pratensis L. Hay stored in a barn, even for 22 months, was free of mycotoxins, and hay stored in conditions of exposure to weather factors contained trace amounts of mycotoxins.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

18

Opis fizyczny

s.159-169,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Łąkarstwa i Kształtowania Krajobrazu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 15, 20-950 Lublin
autor
  • Katedra Łąkarstwa i Kształtowania Krajobrazu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 15, 20-950 Lublin
autor
  • Katedra Łąkarstwa i Kształtowania Krajobrazu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 15, 20-950 Lublin
autor
  • Katedra Łąkarstwa i Kształtowania Krajobrazu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 15, 20-950 Lublin
autor
  • Katedra Łąkarstwa i Kształtowania Krajobrazu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 15, 20-950 Lublin
autor
  • Katedra Łąkarstwa i Kształtowania Krajobrazu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Akademicka 15, 20-950 Lublin

Bibliografia

  • Balas J., 2006. Mykotoksyny jako źródło zanieczyszczeń żywności pochodzenia roślinnego. Postępy Fitoterapii, 2, 98–104.
  • Borowski S., Dulcet E., 2011. Aplikacja dodatków do pasz w aspekcie jakości uzyskanej żywności. Inżynieria i Aparatura Chemiczna, 50, 2, 30–31.
  • Brzóska S., 2005. Wartość pokarmowa pasz z łąk i pastwisk. Materiały konferencyjne „Walory paszowe i krajobrazowe zbiorowisk trawiastych”, Lublin 5-7 czerwca 2005, 1-10.
  • Chełkowski J., 2010. Mykotoksyny, grzyby toksynotwórcze i mikotoksykozy, www.cropnet. pl/dbases/mycotoxins.pdf/download [dostęp: 20.10.2015].
  • Gajęcki M., Gajęcka M., Jakimiuk E., Zielonka Ł., Obremski M., 2010. Zearalenone –undesirable substance. In: Mycotoxins in Ford, Feed and Bioweapons, Mahendra Rai, Anit Varma (eds). Springer-Verlag Berlin Heidelberg, 131–144.
  • Goliński P.K., Kaczmarek A., Kiecana I., Wiśniewska H., Kaptur P., Kostecki M., Chełkowski J., 2002. Fusarium head blight of common Polish winter wheat cultivars – comparison of effects Fusarium avenaceum and F. culmorum on yield components. Journal of Phytopathology, 150, 135–141.
  • Grajewski J., 2010. Wpływ mikotoksyn w paszy na wyniki produkcyjne. Blattin News, 2. Gromadzka K., Waśkiewicz A., Chełkowski J., Goliński P., 2008. Zearalenone and its metabolites: occurrence, detection, toxicity and guidelines. World Mycotoxin Journal, 1, 2, 209–220.
  • Jankowska-Huflejt H., Domański P., 2008. Aktualne i możliwe kierunki wykorzystania trwałych użytków zielonych w Polsce. Woda-Środowisko-Obszary Wiejskie, 8, 2b(24), 31–49.
  • JarczykA., Bancewicz E. 2006. Mikotoksyny, aktualny problem. Farmer, 24.
  • Lipińska H., Kornas R., Stamirowska-Krzaczek E., Lipiński W., 2013. Analiza zmian składników powierzchni paszowej i metod konserwacji pasz na tle produkcji mleka. Annales UMCS, sectio E, Agricultura, 68(4), 1–9.
  • Miyazaki S., Ishizaki I., Ishizaka M., Kanbara T., Ishiuguro-Takeda Y., 2004. Lolitrem B residue in fat tissues of cattle consuming endophyte-infected perennial ryegrass straw. Journal of Veterinary Diagnostic Investigation, 16, 340–342.
  • Niedziałek G., 2000. Charakterystyka ekonomiczno-zootechniczna gospodarstw indywidualnych zajmujących się produkcją mleka w rejonie Podlasia. Roczniki Naukowe Zootechniki, Supl. 7, 38–41.
  • Opitz von Boberfeld W., Wöhler K., 2002. Foragge quality of low input winter pastures under varying conditions in central Germany. Grassland Science in Europe, 5, 170–172.
  • Pańka D., Sadowski Cz., 2002. Occurrence of fungal endophytes in perennial ryegrass (Lolium perenne L.) cultivars in Poland. Grassland Science in Europe, 7, 540–541.
  • Paul V.H., Ostbohmke H., Feuerstein U., 2000 a. Studies on the dynamics of colonization of the endophytic fungus Neotyphodium lolii [(Latch, Christensen & Samuels) Glenn, Bacon & Hanlin comb. Nov.] [syn. Acremonium lolii (Latch, Christensen & Samuels) in perennial ryegrass (Lolium perenne L.)] in an European grass breeding process. Proceedings of the 4th International Neotyphodium/Grass Interactions Symposium, Soest, Germany, 7177.
  • Pitt J.J., Hocking A.D., 2009. Fungi and Food Spoilage. Springer New York.
  • Prończuk M., 2005. Endofity traw – znaczenie, występowanie i metody wykrywania. Przegląd literatury. Biuletyn IHAR, 235, 297–309.
  • Radkowski A., Kuboń M., 2007. Wpływ technologii zbioru zielonek z użytków zielonych na jakość sporządzanych kiszonek. Inżynieria Rolnicza, 7(95), 177–182.
  • Reed K.M., Walsh J.R., McFarlanne N.M., Cross P.A., 2000 Australian perennial ryegrass pasture, endophyte frequency and associated alkaloid concentrations. Proceedings of the 4th International Neotyphodium/Grass Interactions Symposium, Soest, Germany, 31–39.
  • Reinholz J., Dapprich P.D., Holzmann-Wirth A., Paul V.H., 2000. A two year field study to monitor the effect of nitrogen fertilization on dry matter yield and lolitrem B content Neotyphodium lolii infected Lolium perenne L. Proceedings of the 4th International Neotyphodium/Grass Interactions Symposium, Soest, Germany, 51–64.
  • Selwet M., 2010. Negatywne aspekty występowania wybranych mikotoksyn w paszach. Wiadomości Zootechniczne, XLVIII, 1, 9–13.
  • Task Force Report, 2003. Mycotoxins: Risks in Plant, Animal, and Human Systems. Council for Agricultural Science and Technology, Ames, Iowa, USA.
  • Wiewióra B., Żurek G., 2013. Endofity traw – zagrożenie naszych łąk i pastwisk? Opracowanie informacyjne, wykonane w ramach realizacji Programu Wieloletniego 2008–2013, IHAR-PIB, 1–8.
  • Wiewióra B., Żurek G., Żurek M., 2010. Ocena zasiedlenia przez grzyby endofityczne nasion wybranych mieszanek traw pastewnych dostępnych na rynku krajowym. Biuletyn IHAR, 256, 183–191.
  • Wróbel B., 2014. Zagrożenia zwierząt i ludzi toksynami grzybów pleśniowych zawartych w paszach i żywności. Woda-Środowisko-Obszary Wiejskie, 14, 3(47), 159–176.
  • Zielińska K.J., Fabiszewska A.U., Wróbel B., 2013. Występowanie aflatoksyny w paszach i metody ich dekontaminacji. Journal of Research and Aplications in Agricultural Engineering, 58(4), 254–260.
  • Żurek M., Ochodzki P., Wiewióra B., 2010. Ocena zawartości ergowaliny w trawach runi wybranych użytków zielonych na terenie województwa mazowieckiego. Biuletyn IHAR, 257/258, 39–47.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-53530365-d8d9-4df6-b675-7f07e193ecef
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.