PL
Badano wpływ krótkotrwałego (2 godz.) okresu chłodu (4°C) oraz chłodu połączonego z silnym promieniowaniem PAR (4°C; 800 /µmol.m-².s⁻¹) na fluorescencję chlorofilu w liściach dwóch odmian pomidora: Promyk (tolerancyjnej) i Robin (wrażliwej na chłód). Przebieg indukcji fluorescencji chlorofilu mierzono przy pomocy fiuorymetru РАМ 200. Stopień dysfunkcji aparatu fotosyntetycznego oraz zakłócenia reakcji fazy świetlnej fotosyntezy były oceniane poprzez zmiany wartości parametrów fluorescencji chlorofilu (Fv/Fm, Am, Rfd i Y). Z porównania tych parametrów wynika, że rośliny odmiany Promyk są znacznie bardziej odporne na chłód i posiadają nieco wyższą odporność na chłód połączony z silnym światłem od roślin pomidora odmiany Robin.
EN
The study focused on the influence of short-term (2 h) chilling (4°C) at chill with high light (PAR) (4°C; 800 /µmol.m-².s⁻¹), on the chlorophyll fluorescence leaf of two tomato cultivars (cv. Promyk - tolerant, and cv. Robin - sensitive to chilling). The chlorophyll a fluorescence induction was measured with PAM-200 fluorometer. The degree of photosynthetic apparatus dysfunction and disturbances in the interactions between the primary photosynthesis reaction and dark enzymatic reactions were estimated through determination of chlorophyll fluorescence parameters (Fv/Fm, Am, Rfd and Y). The comparison of the parameters indicated that cv. Promyk had considerably higher tolerance to chilling and higher tolerance to chilling and high light stress than cv. Robin.