PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 66 | 05 |

Tytuł artykułu

Biotechnologia i nanotechnologia w produkcji żywności

Warianty tytułu

EN
Biotechnology and nanotechnology in food production

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Biotechnologia w połączeniu z technikami nanotechnologii stwarza możliwość produkcji żywności o wysokiej wartości odżywczej i wzbogaconej w składniki działające prozdrowotnie. Obecnie produkty spożywcze mogą być modelowane zgodnie z zapotrzebowaniem konsumenta i przeznaczone dla określonej, specyficznej grupy odbiorców. Przedstawiony przegląd zawiera prezentację kategorii produktów wytwarzanych z wykorzystaniem metod z zakresu biotechnologii oraz szeroko pojętej nanotechnologii, przeznaczonych do tworzenia żywności funkcjonalnej. Poruszono również aspekty bezpieczeństwa tej nowoczesnej żywności i jej akceptacji przez konsumenta.
EN
Biotechnology combined with techniques of nanotechnology gives an opportunity to produce food with a high nutritional value and fortified with health-promoting constituents. At present, a range of food products can be developed to meet demands of specific groups of consumers. The review presents categories of biotechnologically produced food and wide application of nanotechnology for functional food production. Some aspects of novel food safety and consumer acceptance are also discussed.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

66

Numer

05

Opis fizyczny

s.33-36,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii, Politechnika Łódzka, Łódź

Bibliografia

  • [1] ADA Reports.: 2006. Position of the American Dietetic Association: agricultural and food biotechnology. J. Am. Diet Assoc., 106, 285-293.
  • [2] Anonim: 2009. What are functional foods and nutraceuticals? http://www4.agr.gc.ca/ AAFC-AAC/display-afficher.do?id=1171305207040
  • [3] Berry С.: 2002. Biologic: Functional foods. QJM-Int. J. Med., 95, 639-640.
  • [4] Chaudhry Q., Castle L.: 2011. Food applications of nanotechnologies: an overview of opportunities and challenges for developing countries. Trends Food Sci. Technol., 2, 595-603.
  • [5] Chaudhry Q., Scotter M., Blackburn J., Ross В., Boxall A., Castle L. i in.: 2008. Applications and implications of nanotechnologies for the food sector. Food Additives and Contaminants, 25:241-258.
  • [6] Chen H., Weiss J., Shahidi F.: 2006. Nanotechnology in nutraceuticals and functional foods. Food Technol., 60, 30-36.
  • [7] Hardy G.: 2000. Nutraceuticals and functional foods: introduction and meaning. Nutrition, 16, 688-698.
  • [8] Hlywka J. J., Reid J. E., Munro I. С.: 2003.The use of consumption data to assess exposure to biotechnology derived foods and the feasibility of identifying effects on human health through post-market monitoring. Food Chem. Toxicol., 41,1273-1282.
  • [9] Joseph Т., Morrison M.: 2006. Nanotechnology in agriculture and food. http://www. nanoforum.org/dateien/temp/nanotechnology%20in%20agriculture%20and%20 food.pdf?08122006200524
  • [10] Kaur S., Das M.: 2011. Functional foods: an overview. Food Sci. Biotechnol., 20, 861-875.
  • [11] Levy A. S., Derby В. M.: 2000. Report on consumer focus groups on biotechnology. Washington, DC: Center for Food Safety and Nutrition, Food and Drug Administration.
  • [12] Menrad K.: 2003. Market and marketing of functional food in Europe. J. Food Eng., 56, 181-188.
  • [13] Nam J. M., Thaxton C. S., Mirkin C. A.: 2003. Nanopartide based bio-bar codes for the ultrasensitive detection of proteins. Science 301, 1884-1886.
  • [14] Neethirajan S., Jayas D. S.: 2011. Nanotechnology for the food and bioprocessing industries. Food Bioprocess Technol, 4, 39-47.
  • [15] Shahidi F.: 2009. Nutraceuticals and functional foods: whole versus processed foods. Trends Food Sci. Tech., 20, 376-387.
  • [16] Siegrist M.: 2008. Factors influencing public acceptance of innovative food technologies and products. Trends Food Sci. Technol, 19, 603-608.
  • [17] Siró I., Kàpolna E., Kàpolna В., Lugasi A.: 2008. Functional food. Product development, marketing, and consumer acceptance-a review. Appetite, 51, 456-467.
  • [18] Szterk A., Czerwonka M., Waszkiewicz-Robak В.: 2010. Żywność funkcjonalna dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Przem. Spoż, 5, 32-36.
  • [19] Waszkiewicz-Robak B., Świderski F.: 2009. Nutraceutyki dodatki prozdrowotne i bioaktywne składniki żywności. Przem. Spoż, 9, 38-39.
  • [20] World Health Organization: 2000.Turning the tide of malnutrition: responding to the challenge of the 21st century, http://who.int/nut/documents/nhd_brochure.pdf

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-523f5ec3-c321-4341-9af9-0df9a6ee4d97
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.