PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 12 | 4 |

Tytuł artykułu

Identyfikacja skłonności etnocentrycznych konsumentów na rynku produktów żywnościowych

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Identification of ethnocentric tendency of consumers on the market of food products

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono wyniki badań konsumenckich mających na celu identyfikację skłonności konsumentów do zakupu produktów żywnościowych pochodzenia krajowego, mogących świadczyć o ich patriotyzmie w sferze konsumpcji. Wyniki badań wskazują, iż respondenci w większości preferują zakupy rodzimych produktów żywnościowych, a cechami kojarzącymi się im z polską żywnoscią jest niska cena, „ekologiczność” oraz świeżość. Dla respondentów, produkcja odbywająca się w Polsce oraz polska marka były wyznacznikami polskiego pochodzenia produktu.
EN
In the article the phenomena of consumer ethnocentrism, ethnocentric attitudes of purchasers and factors affecting the country of product origin were presented. The studies aimed at presenting consumer ethnocentric tendency on food product market. The results showed that a majority of the surveyed prefers to buy Polish food products. For a vast majority of the surveyed the features characteristic for Polish food products are their “ecology” origin and low price. The respondents decided also that the criteria most determining the fact that a product may be regarded as Polish are Polish brand and its production conducted in Poland. Most of the respondents declares that they know or rather know the actions aiming at promoting Polish products, such as “Poland now !”, “Meet good food”. However, only every third surveyed person consciously chose products bearing these titles. Most of the respondents does not know any promotional campaign aimed to support patriotic attitudes towards Polish products called “Buy our products. We may be proud of them”.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

12

Numer

4

Opis fizyczny

s.214-218,rys.,bibliogr.

Twórcy

  • Uniwersytet Rolniczy im.Hugona Kołłątaja w Krakowie, Kraków

Bibliografia

  • Baranek A. 2009: Znaczenie etnocentryzmu w decyzjach nabywczych konsumentów żywności. Praca inżynierska wykonana w Katedrze Agrobiznesu WR-E, Uniwersytet Rolniczy, Kraków.
  • Drewnowska B., Mazurkiewicz P. 2008: Dobre marki, bo polskie marki. Rzeczpospolita. [www.rp.pl/artykul/ 81816.html].
  • Figiel A. 2004: Etnocentryzm konsumencki. Produkty krajowe czy zagraniczne. PWE, Warszawa, s. 32, 34, 38.
  • Karcz K. 2004: Międzynarodowe badania marketingowe. Uwarunkowania kulturowe. PWE, Warszawa, s. 24.
  • Kupuj Nasze.pl. [www.kupujnasze.pl].
  • Mazurek-Łopacińska K. 2003: Zachowania nabywców i ich konsekwencje marketingowe. PWE, Warszawa, s. 44.
  • Musiał M. 2004: Polskie znaki promocyjne dla unijnych firm. Gazeta Wyborcza, [www.gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,2334479.html].
  • Smyczek S. 2006: Istota i charakterystyka zjawiska etnocentryzmu konsumenckiego. Marketing i Rynek, nr 11, s. 34-35.
  • [www.minrol.gov.pl/index.php7/pol/Jakosc-zywnosci/Poznaj-Dobra-Zywnosc].
  • [www.terazpolska.pl/index.php?menu=content&id=].

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-5232f210-11a5-4631-84ed-de14397020c0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.