EN
Among the various methods used for fecal streptococci enumeration in frozen minced fish it is recommended to use the method which provides for a to 2 hours resuscitation of defrosted material in 1 % buffered peptone water prior to inoculation onto the KF selective medium. The twenty four hours deep-freeze storage of minced fish resulted in a smaller reduction of the initial number of Str. faecium at - 10°C while for Str. faecalis the reduction was smaller at -30°C. Extented deep-freeze storage gave a higher survival of the tested fecal streptococci strains at -30°C.
PL
Zależność między liczbą paciorkowców kałowych odzyskiwanych z mrożonej żywności, po różnym czasie składowania zamrażalniczego, w różnej temperaturze mrożenia, a obraną metodyką badawczą sprawiła, że w niniejszej pracy podjęto próbę doboru optymalnej metody w celu określenia liczby paciorkowców kałowych w mrożonym farszu rybnym. Spośród zastosowanych metod oznaczania liczby paciorkowców kałowych w mrożonym farszu rybnym za najkorzystniejszy uznano wariant uwzględniający 0 do 2 h ożywianie rozmrożonego materiału w 1 % zbuforowanej wodzie petonowej, poprzedzające posiew na podłoże selektywne KF. Analiza wpływu składowania zamrażalniczego na przeżywalność paciorkowców kałowych wykazała, że liczba paciorkowców kałowych, przeżywających działanie temp. -30 i -10°C, w środowisku farszu, zależy od czasu składowania zamrażalniczego oraz szczepu testowego. Składowanie zamrażalnicze przez 24 h powodowało mniejszą redukcję wyjściowej liczby Str. faecium w temp. -10°C, zaś Str. faecalis w -30°C. Przy wydłużonym składowaniu zamrażalniczym wyższą. przeżywalność szczepów testowych paciorkowców kałowych notowano w temp. -30°C.