PL
W pracy podjęto próbę określenia możliwości zastosowania spektroskopii FT-IR do monitorowania reakcji transestryfikacji oleju rzepakowego, bez potrzeby przygotowania próbki przed analizą. Materiałem do badań były dwie marki rafinowanego oleju rzepakowego. Reakcję transestryfikacji prowadzono w 60°C przez godzinę. Widma mieszanin reakcyjnych rejestrowano: przed reakcją oraz po 15, 30, 45 i 60 minutach od rozpoczęcia reakcji, w zakresie spektralnym 4000–380 cm⁻¹. Analiza spektralna wykazała, że w zakresie spektralnym 1640–1500 cm⁻¹ wystąpiły różnice pomiędzy widmami badanych mieszanin, proporcjonalne do czasu transestryfikacji.
EN
The aim of this research was to define the possibility of application of FT-IR spectroscopy for monitoring transesterification reaction, without the need of sample preparation prior to analysis. The study was performed using two different brands of refined rapeseed oils. Transesterification was carried out in 60°C for 1 hour, samples of reaction mixture were collected for spectra registration before the reaction had started and after 15, 30, 45, 60 minutes since reaction started. Spectra of samples were registered in spectral range 4000–380 cm⁻¹. Spectral analysis showed that differences occurred between the spectra of studied mixtures in spectral range 1640–1500 cm⁻¹. Those changes were relative to reaction time.