PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 66 | 07 |

Tytuł artykułu

Światowy rynek drobiu a globalna konkurencja

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Word market for poultry in the lights of global competitiveness

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Rynek drobiu to najszybciej rozwijający się segment światowego rynku mięsnego. Jednak do obrotów międzynarodowych trafia tylko ok. 14% globalnej produkcji. Światowy eksport mięsa drobiowego jest zdominowany przez niewielką grupę krajów. Łączny wywóz trzech największych eksporterów: USA, Brazylii i UE, rośnie szybciej niż obroty światowe i stanowi już ponad 90% globalnego rynku. Łączny udział największych importerów: Rosji, Japonii, Arabii Saudyjskiej, UE, Meksyku i Chin, w światowym obrocie mięsem drobiowym wynosi niespełna 65% i ta proporcja zmniejsza się. Koncentracja eksportu i rozpraszanie się importu utrudnia konkurowanie na rynkach zbytu. Ponadto światowe obroty mięsem drobiowym rozwijają się wolniej niż globalny potencjał handlowy. Zmieniają się warunki globalnej konkurencji.
EN
Poultry is the most rapidly developing part of the world meat market. However, only 14 percent of the total poultry production is traded internationally. The world market is being dominated by few countries. Total shipments from three biggest exporters: the U.S., Brazil and the EU increase faster than the global turnover making over 90 percent of the global market. The biggest importers: Russia, Japan, Saudi Arabia, The EU, Mexico and China account for less than 65 percent of the total trade in poultry meat. Their share has been declining constantly. Concentration in global exports and dispersion in imports make competition on the world outlets more difficult. What is more, the world turnover in poultry meat develops slower than the global foreign trade potential. The conditions for global competitiveness have been changing.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

66

Numer

07

Opis fizyczny

s.14-17,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Agricultural Outlook 2011-2020. 2011. OECD-FAO.
  • [2] Batman Z.: 2000. Globalizacja. PIW. Warszawa.
  • [3] Bruinsma J.: 2003. Word Agriculture: Towards 2015/2030 a FAO Perspective. FAO Earthscan.
  • [4] Czyżewski A., Poczta-Wajda A.: 2011. Polityka rolna w warunkach globalizacji. Doświadczenia GATT/WTO. PWE.
  • [5] Dybowski G.: 2005. Globalne regulacje w światowym handlu żywnością. [w:j Wpływ procesu globalizacji na rozwój rolnictwa na świecie. IERiGŻ-PIB.
  • [7] Livestock and Poultry: 2011. World Markets and Trade. USDA. FAS.
  • [8] Robinson G.: 2004. Geographies of Agriculture, Globalization, Restructuring and Sustainability. Kingston University. Londyn.
  • [9] Vieh und Fleisch. Markt Bilanz. ZMP (1995-2007), AMA (2008-2010).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-5144aab4-81ca-44b1-ae70-eeb331ff23c7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.