PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 57 | 07-08 |

Tytuł artykułu

Syndrom czerwonego wina - mity czy rzeczywistość?

Warianty tytułu

EN
Red wine headache - myth or reality?

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Interakcje etanolu z histaminą są bardzo istotne z uwagi na dużą biologiczną aktywność histaminy. Możliwość interakcji wynika z faktu, że w metabolizmie obu tych związków biorą udział te same enzymy: dehydrogenaza alkoholowa i dehydrogenaza aldehydowa. Aldehyd octowy, metabolit etanolu, może skutecznie konkurować z aldehydami będącymi produktami metabolizmu histaminy, aldehydem imidazolooctowym i metyloimidazolo-octowym. Etanol, a szczególnie acetaldehyd, stymulują uwalnianie histaminy z komórek tucznych i bazofilów oraz hamują jej metabolizm poprzez oddziaływanie na aktywność dehydrogenazy diaminy. Oba te mechanizmy zwiększają zawartość histaminy w tkankach. Interakcja metabolitów etanolu z antagonistami receptora histaminowego w żołądku może nieznacznie zwiększać stężenie etanolu we krwi. Histamina pośredniczy w indukowanych etanolem reakcjach alergicznych oraz reakcjach nadwrażliwości. Pomimo opisanych dolegliwości czerwone wino jest zalecane jako prozdrowotny składnik diety śródziemnomorskiej. Wykazano jego skuteczność w zapobieganiu rozwojowi raka prostaty i obniżeniu ryzyka choroby Alzheimera oraz chorób układu krążenia. Należy jednak ostrzegać przed nadużywaniem alkoholu, ponieważ potencjalne szkody dla organizmu mogą przewyższać obserwowane korzyści.
EN
Interaction of ethanol with histamine is very important due to the high biological activity of histamine. The possibility of interaction arises from the fact that the metabolism of both these compounds involves the same enzymes, aldehyde dehydrogenase and aldehyde oxidase. Acetaldehyde, a melabolite of ethanol, can effectively compete with aldehydes which are products of the metabolism of histamine, namely methylimidasolacetic and imidasolacetic aldehyde. Ethanol and especially acetaldehyde, stimulate histamine release from mast cells and basophils and inhibit its metabolism by inhibiting the activity of diamine oxidase. Both of these mechanisms increase the content of histamine in tissues. Interaction of ethanol metabolism with histamine receptor antagonists, in the stomach could slightly increase ethanol concentration in the blood. Histamine mediates ethanol-induced allergic reactions and hypersensitivity reactions. Despite these problems red wine is recommended as a pro-health component of the Mediterranean diet. It has been shown to be effective in preventing the growth of prostate cancer and reducing risk of Alzheimer's disease and cardiovascular disease. However, consumers should be warned against alcohol abuse, because the potential damage to the body may exceed the observed benefits.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

57

Numer

Opis fizyczny

s.30,32,34,fot.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Technologii i Oceny Produktów Roślinnych, Uniwersytet Rzeszowski, Rzeszów

Bibliografia

  • 1. Burros M.: 2002. Red Wine Hesdache. New York Times, Aug. 8.
  • 2. Chrostek I., Cylwik B., Szmitkowski M.: 2007. Interakcje etanolu z histaminą. Pol. Merk. Lek., XXIII, 135, 225-230.
  • 3. Fu-Chao L., Huang-Ping Y: 2012. Red winę extract, resveratrol. on maintenance of organ function following trauma-homorrhage. Functional Foods in Flealth and Disease 2, 10, 351-368.
  • 4. Harada S., Agarwal D. P, Goedde FI. W.: 1981. Aldehyde dehydrogenase as cause of facial flushing reaction to alcohol in Japanese. Lancet 2,982-993.
  • 5. Jarisch R., Wantke F.: 1996. Wine and headache. Int. Arch. Allergy Immunol., 110, 7-12.
  • 6. Pallas M., Casadesus G., Smith M. A.: 2012. Resveratrol and neurodegenerative diseases. Curr. Neurovasc. Res., 6, 70-81.
  • 7. Pardo M. P, Hall T. B : 1981. Genetic implications of alcohol-induced flushing phenomenon in orientals. Curr. Top. Alcohol., 8, 41-45.
  • 8. Theis G.: 2002. Wino leczy. Wyd. Amber, Warszawa, s. 135.
  • 9. Vally H., Thompson P. J.: 2003. Allergic and asthmatic reactions to alcoholic drinks. Addict. Biol.,8, 3-11.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-5141535c-8258-499d-8d3a-efe976172b09
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.