PL
Codzienne spożywanie wody w odpowiednich ilościach jest ważnym zaleceniem żywieniowym szczególnie istotnym dla osób starszych, u których ryzyko odwodnienie jest większe niż u młodszych dorosłych. W pracy przedstawiono normy dotyczące spożycia wody opracowane przez EFSA oraz zalecenia krajowych ekspertów. Przegląd piśmiennictwa wskazuje, że średnie spożycie wody przez osoby starsze jest mniejsze od norm EFSA, przy czym większość osób starszych o dobrym stanie zdrowia dostarcza do organizmu odpowiednią ilość wody. Specjalnej uwagi wymagają jednakże osoby z najstarszych grup wiekowych, ponieważ obserwuje się tendencję do zmniejszonego przyjmowania płynów z wiekiem. Największy udział w ogólnym spożyciu wody mają płyny, dlatego też dobrą strategią jest zachęcanie osób starszych do spożywania napojów, które nie zwiększają wartości energetycznej diety, a szczególnie spożycia cukrów prostych. Opracowanie i wdrożenie zaleceń dla osób starszych, ich rodzin i opiekunów, promujących odpowiednie spożycie wody z uwzględnieniem monitorowanie spożycia, roli posiłków i pojadania, rodzajów i ilości napojów, potrzeb związanych z aktywnością fizyczną, warunkami środowiska, chorobami i stosowaniem leków może przyczynić się do zachowania zdrowia i poprawy jakości życia osób starszych.
EN
Getting adequate water every day is an important nutrition guideline, particularly important for older people in whom the risk of dehydration is higher than in younger adults. This paper presents the EFSA recommendation regarding water intake and national expert guidelines on fluid consumption. The review of the literature indicates that the average daily water intake by older people is lower than EFSA recommendations, but the majority of elderly without major health problems ingests sufficient amounts of fluid. Special attention, however, is required for people from the oldest age group because an age-associated trend for decreased fluid intake is observed. Because fluids contribute the most to total water intake, encouraging older people to consume beverages that do not increase total energy, especially simple sugars intake, is a good strategy. The development and implementation of guidelines for older people, their families and caregivers, to promote adequate water intake including monitoring of intake, the role of meals and snacks, types and quantities of beverages, needs related to physical activity, environmental conditions, diseases and use of medicines could contribute to health and improving the quality of life of older adults.