PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 40 | 3 |

Tytuł artykułu

Spożycie jogurtów a jakość żywienia dzieci czteroletnich

Warianty tytułu

EN
Yoghurt consumption and nutritional quality of daily diets in four years olds children

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wstęp. Dzieciństwo to najlepszy moment do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych. Odpowiedni skład i regularne spożywanie posiłków mają wpływ na stan zdrowia i kondycją fizyczną dzieci. Cel pracy. Celem badania była ocena związku między spożyciem jogurtu a wartością odżywczą diet dzieci czteroletnich. Materiał i metody. W badaniu ogólnopolskim brało udział 400, losowo wybranych z rejestru PESEL, dzieci czteroletnich. Oceny sposobu żywienia dokonano za pomocą 7-dniowego zapisu spożycia prowadzonego przez przeszkolonych rodziców oraz nauczycielki w przedszkolu. Spożycie składników odżywczych porównano do norm żywienia z 2012 roku. Wyniki. W badanej populacji 17,5% dzieci nie spożyło ani jednego jogurtu w czasie 7 dni obserwacji . Zawartość składników odżywczych w dietach dzieci była największa w grupie spożywającej 5 lub więcej porcji jogurtu w tygodniu. Ponadto w grupie spożywających jogurty występował najmniejszy odsetek dzieci z niedoborowym spożyciem składników odżywczych. Wnioski. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że spożycie jogurtu wiązało się z lepszą jakością diet dzieci czteroletnich.
EN
Introduction. Childhood is the proper period of life to create good dietary habits. Habits of regular and rational nutrition and properly balanced meals provide good physical condition and health. Aim. This study examined whether yogurt consumption is associated with better nutritional quality. Materials and methods. The study was carried out in November and December 2007 among 400 children aged 4 years from Poland, randomly selected from National Birth Register, PESEL. The study was conducted using the 7 days-record method by trained mothers and kindergarten teachers. Nutrition intake was compared with Polish Dietary Reference Intakes, 2012. Results. There were 17,5% of children not consuming yogurt. Nutrition intake was the highest in group consumed 5 or more portions of yogurt per week. Furthermore this group had the lowest prevalence of nutrient inadequacy. Conclusions. This study suggested that yogurt consumption is associated with better diet quality.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

40

Numer

3

Opis fizyczny

s.166-180,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Samodzielna Pracownia Epidemiologii i Norm Żywienia, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Warszawa
  • Samodzielna Pracownia Epidemiologii i Norm Żywienia, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Warszawa
  • Samodzielna Pracownia Epidemiologii i Norm Żywienia, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Warszawa
autor
  • Samodzielna Pracownia Epidemiologii i Norm Żywienia, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Rauber F., Hoffman D.J., Vitolo M.R.: Diet quality from pre-school to school age in Brazilian children: a 4-year follow-up in a randomized control study. Br. J. Nutr., 2013, 23, 1-7.
  • 2. Craigie A.M., Lake A.A., Kelly S.A., et al.: Tracking of obesity-related behaviours from childhood to adulthood: a systematic review. Maturitas 2011, 70, 266-284.
  • 3. Birch L., Savage J.S., Ventura A.: Influences on the development of children’s eating behaviours: from infancy to adolescence. Can. J. Diet. Pract. Res., 2007, 68, sl-s56.
  • 4. Law C.: Early growth and chronic disease: a public health overview. Mat. Child Nutr., 2005, 1, 169-176.
  • 5. Singh A.S., Mulder C., Twisk J.W., et al.: Tracking of childhood overweight into adulthood: a systematic review of the literature. Obes. Rev. 2008, 9, 5, 474-88.
  • 6. Soedamah-Muthu S.S., Ding E.L., Al-Delaimy W.K., et al.: Milk and dairy consumption and incidence of cardiovascular diseases and all-cause mortality: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Am. J. Clin. Nutr., 2011, 93, 158-171.
  • 7. Tong X., Dong J.Y., Wu Z.W., et al.: Dairy consumption and risk of type 2 diabetes mellitus: a meta-analysis of cohort studies. Eur. J. Clin. Nutr., 2011, 65, 9, 1027-1031.
  • 8. Ralston R.A., Lee J.H., Truby H., et al.: A systematic review and meta-analysis of elevated blood pressure and consumption of dairy foods. J. Hum. Hypertens., 2012, 26, 1, 3-13.
  • 9. Crichton G.E., Bryan J., Buckley J., et al.: Dairy consumption and metabolic syndrome: a systematic review of findings and methodological issues. Obes. Rev., 2011, 12, 190-201.
  • 10. Szponar L., Wolnicka K., Rychlik E.: Album fotografii produktów i potraw. Prace IŻŻ 96, Warszawa 2000.
  • 11. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., et al.: Tabele wartości odżywczej żywności. PZWL, Warszawa, 2005.
  • 12. Jarosz M. (red. nauk.): Normy żywienia człowieka dla populacji polskiej - nowelizacja. IŻŻ, Warszawa, 2012.
  • 13. Barbarska O., Zegan M., Czerwonogrodzka-Seczyn A., et al.: Jakościowa i ilościowa ocena jadłospisów przedszkoli publicznych i prywatnych. Żyw. Człow. Metab., 2012, 39, 2, 176-90.
  • 14. Sadowska J., Krzymuska A.: Ocena uzupełniania przedszkolnej racji pokarmowej przez rodziców u dzieci w wieku przedszkolnym. Bromat. Chem. Toksykol., 53, 2010, 2, 203-211.
  • 15. Chalcarz W., Radzimirska-Graczyk M., Dulat D.: Wybrane zwyczaje żywieniowe dzieci w wieku przedszkolnym z różnych regionów Polski. Żyw. Człow. Metab., 2005, 32, supl. 1, cz. II, 786-789.
  • 16. Swianiewicz P., Krukowska J., Lackowska-Madurowicz M., et al.: Edukacja przedszkolna. Polityka samorządów gminnych w zakresie edukacji przedszkolnej. W: Edukacja przedszkolna, P. Swianiewicz (red.), Biblioteczka Oświaty Samorządowej, tom 4, Wydawnictwa ICM, Warszawa, 2012.
  • 17. Sadowska J., Radziszewska M., Krzymuska A.: Evaluation of nutrition manner and nutritional status of pre-school children. Acta Sci. Pol. Technol. Aliment., 2010, 9, 1, 105-115.
  • 18. Chwojnowska Z., Charzewska J., Wajszczyk B., et al.: Nutritional deficiencies in the diets of preschool children. Post. Nauk Med., 2012, 25, 12, 940-946.
  • 19. Cichosz G.: Prozdrowotne właściwości tłuszczu mlekowego. Przegl. Mlecz., 2007, 5, 4-8.
  • 20. Marciniak-Łukasiak K.: Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 6, 79, 24-35.
  • 21. Krawczyk K., Rybakowski J.: Zastosowanie kwasów tłuszczowych omega-3 w leczeniu depresji. Farmakol. Psychiatr. Neurol., 2007, 2, 101-7.
  • 22. Wang H., Kara A., Livingston K.A., et al.: Yogurt consumption is associated with better diet quality and metabolic profile in American men and women. Nutr. Res., 2013, 33, 1, 18-26.
  • 23. Łoś-Rycharska E., Niecławska A.: Analiza wybranych cech diety dzieci w wieku przedszkolnym i poniemowlęcym w zależności od sytuacji społeczno-ekonomicznej rodzin. Ped. Pol., 2010, 85, 5, 471-480.
  • 24. Waszkowiak K., Szymandera-Buszka K.: Produkty mleczne jako źródło jodu w diecie dzieci przedszkolnych z Poznania. Bromat. Chem. Toksykol., 53, 2009, 3, 252-256.
  • 25. Charzewska J., Rogalska-Niedźwiedź, Chabros E., et al.: Dokumentacja tematu: Sposób żywienia dzieci czteroletnich z terenu całej Polski. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2006.
  • 26. Kolarzyk E., Janik A., Kwiatkowski J.: Zwyczaje żywieniowe dzieci w wieku przedszkolnym. Probl. Hig. Epidemiol., 2008, 89, 4, 527-532.
  • 27. Kozłowska-Wojciechowska M., Makarewicz-Wujec M.: Badanie preferencji żywieniowych dzieci w wieku przedszkolnym. Roczn. PZH, 2005, 56, 2, 165-169.
  • 28. Meydani S.N., Ha W.K.: Immunologic effects of yogurt. Am. J. Clin. Nutr., 2000, 71, 861-872.
  • 29. Zemel M.B., Richards J., Mathis S., et al.: Dairy augmentation of total and central fat loss in obese subjects. Int. J. Obes., 2005, 29, 4, 391-397.
  • 30. Wang H., Spitz D., Del Barto J.: Yogurt consumption, blood pressure, and incident hypertension: A longitudinal study in the Framingham Heart Study. Abstract #188. Presented at: American Heart Association’s High Blood Pressure Research 2012 Scientific Sessions, Washington.
  • 31. Stolarczyk A., Libudzisz Z., Socha P., et al.: Rola probiotyków i prebiotyków w profilaktyce i leczeniu zespołu metabolicznego u dzieci i młodzieży. Standardy Medyczne, 2008, 5, 2, 175-181.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-50e69f81-80d1-48f2-b31c-fe6ed32eb7c2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.