PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 497 | 2 |

Tytuł artykułu

Wpływ niektórych preparatów dezyfekcyjnych na bakterie powodujące miękką zgniliznę pieczarki

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Effectivness of selected chemicals on bacterial diseases of cultivated mushrooms

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Ostatnio w pieczarkarniach, oprócz znanych do tej pory bakteryjnych chorób, pojawiły się rzadkie dla terenów polskich, nowe chorobowe objawy zidentyfikowane jako miękka zgnilizna bakteryjna pieczarki, wywoływana przez bakterie Janthinobacterium agaricidamnosum sp. nov. Do dezynfekcji ogólnej przy wystąpieniu tej choroby zastosowano następujące środki: Halosept - 0,5%, DCI - 0,1%, Anthium Dioxcide 0,1% i 0,05%, Dantol 040 SL - 2%, Mycetox 04 SL - 0,1%, Impuls 70 AN - 4%, Antyglon - 5%, Q - 150 - 0,2%, Mexept - 1,5%, Oxidan-PAA - 0,5%, Agrosteril 110 SL - 4%, natomiast bezpośrednio do uprawy tylko Anthiun Dioxcide - 0,06% i DCI - 0,06%. Przedstawione zostały tylko stężenia skuteczne spośród wielu stężeń badaanych preparatów, z którymi przeprowadzono badania.
EN
Recently, new disease symptoms appeared in cultivated mushroom houses along the already known bacterial diseases. They were identificated as bacterial soft rots of cultivated mushrooms caused by Janthinobacterium agaricidamnosum sp. nov. For the general disinfection, on the occasion of appearing of this disease the following disinfectants were used: Halos - 0.5%, DCI - 0.1%, Anthium Dioxcide - 0.1% and 0.05%, Dantol 040 SL - 2%, Mycetox 04 SL - 0.1%, Impuls 70 AN - 4%, Antyglon - 5%, Q - 150 - 0.2%, Mexept 1.5%, Oxidan-PAA - 0.5%, Agrosteril 110 SL - 4%, however, directly for the culture only Anthium Dioxcide 0.06% and DCI - 0.06%. Here only those concentrations are presented which proved to be effective.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

497

Numer

2

Opis fizyczny

s.735-742,tab.,fot.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Pracownia Grzybów Uprawnych, Instytut Warzywnictwa im.Emila Chroboczka, ul.Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice
autor
  • Pracownia Grzybów Uprawnych, Instytut Warzywnictwa im.Emila Chroboczka, ul.Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice

Bibliografia

  • Fermor T.R. 1987. Bacterial diseases of edible mushrooms and their control, w: Cultivating Edible Fungi. Wuerst P.J., Royse D.J., Beelman R.B. (Eds), Elsevier, Science Publisher BV, Amsterdam: 361-370.
  • Fermor T.R., Lincolm S.P. 2000. Mushroom soft rots. Mushrooms News 48(4): 16-24.
  • Fletcher J.T., White P.F., Gaze R.M. 1989. Mushrooms: - pest and disease control. Intercept. Adnover, Hants: 174.
  • Lioncoln S.P., Fermor T.R., Tindall B.J. 1999. Janthinonbacterium agaricidamnosum sp. nov., a soft rot patogen of Agaricus bisporus. Intern. J. of System Bacter. 49: 1577-1589.
  • Lincoln S.R, Rermor T.R., Stread D.E., Selwood J.E. 1991. Bacterial soft rot of Agaricus bitorquis. Plant Pathology 40: 1-9.
  • Paine S.G. 1919. Studies in bacteriosis. II. A brown blotch disease of cultivated mushrooms. Annals of Applied Biology 5: 206-219.
  • Preece T.F., Wong W.C. 1982. Quantitative and scanning electron microscope observations on the attachment of Pseudomonas tolaasii and other bacteria to the surface of Agaricus bisporus. Physiological Plant Path. 21: 251-257.
  • Szymański J. 2002a. Zastosowanie dwutlenku chloru do ochrony pieczarek przed bakteryjna plamistością (Pseudomonas tolaasiio) oraz dezynfekcji ogólnej w pieczarkarni. Mat. III konf. „Bakteryjne choroby roślin” Skierniewice 12 XII 2000: 102-107.
  • Szymański J. 2002b. Halosept - nowy chlorowy preparat dla pieczarek. Biul. Prod. Piecz. Pieczarki 3: 37-38.
  • Szymański J., Brycki B. 2003. Nowości do dezynfekcji ogólnej w pieczarkarni. Biul. Prod. Piecz. Pieczarki 1: 43-45.
  • Tolaas A.G. 1915. A bacterial disease of cultivated mushrooms. Phytopathology 5: 51-54.
  • Tucker C.M., Routien J.B. 1942. The mummy disease of the cultivated mushroom Univ. Missouri. Agr. Wxp. Sta. Res. Bull. 358: 27.
  • Wąsowska D. 1971. Wpływ podłoży i pH na kiełkowanie zarodników pieczarki hodowlanej (Agaricus bisporus) uprawianej w Polsce. Biul. Warzyw. XII: 280-295.
  • Wood F.C. 1950. Bacterial rot and weeping of the cultivated mushrooms. Mushroom News III: 23-27.
  • Wood F.C. 1952. Some bacteria causing diseases of cultivated mushrooms. I. Bacillus polymyxa. Mushroom News III: 153-154.
  • Wong W.C., Fletcher J.T., Unsworth B.A., Preece T.F. 1982. A note on ginger blotch, a new disease of the cultivated mushroom Agaricus bisporus. J. of Applied Bacter. 52: 43—48.
  • Young J.M. 1970. Drippy gill: a bacterial disease of cultivated mushroom caused by Pseudomonas agarici n. sp. New Zealand of Agric. Research 13(1): 977-990.
  • Young J.M., Bradbury J.F., Davis R.E., Dickey R.S., Ercolani G.L., Hayword A.C., Vidaver A.K. 1991. Nomenclature revisions of plant pathogenic bacteria and list of noames 1980-1988. Reviev of Plant Path. 70: 211-221.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-5077bc88-8e25-4d5f-b06f-8d25a4d8f6fe
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.