EN
The presented study was aimed to establish the levels of antioxidative potential of five types of tea (white, red, green, black and blue/turquoise) originating from different geographical regions. Furthermore, the content and qualitative composition of phenolics in aqueous infusions of the tested tea products was compared. The highest antioxidant activity against DPPH• free radical was found in extracts obtained from white teas, whereas the lowest in extracts from red teas. Moreover, the highest total phenolics content was shown in the extracts prepared from the white teas. In addition, the HPLC analysis allowed to identify the following catechin derivatives in the tea extracts: (+)-catechin, (-)-epicatechin, (-)-epigallocatechin and (-)-epicatechin gallate. Simultaneously, it was shown that the dominant compound in extracts from the all tested teas was (+)-catechin.
PL
Celem niniejszej pracy było określenie poziomu potencjału antyoksydacyjnego pięciu rodzajów herbat (białe, czerwone, zielone, czarne i niebieskie/turkusowe) pochodzących z różnych regionów geograficznych. Analizie porównawczej zostały także poddane Catechin-like antioxidative potential of selected tea products zawartość i skład jakościowy związków fenolowych w wodnych ekstraktach badanych herbat. Najwyższą aktywność antyoksydacyjną wobec wolnego rodnika DPPH• stwierdzono w ekstraktach otrzymanych z herbat białych, zaś najniższą w ekstraktach uzyskanych z herbat czerwonych. Wykazano ponadto, że najwyższą zawartością związków fenolowych ogółem charakteryzowały się wyciągi przygotowane z herbat białych. Dodatkowo, przeprowadzona analiza HPLC umożliwiła zidentyfikowanie w ekstraktach badanych herbat następujących pochodnych katechiny: (+)-katechiny, (-)-epikatechiny, (-)-epigalokatechiny i galusanu (-)-epikatechiny. Jednocześnie wykazano, że dominującą pochodną w ekstraktach z wszystkich testowanych herbat była (+)-katechina.