PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2012 | 58 | 2 |

Tytuł artykułu

Catechin-like antioxidative potential of selected tea products

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Możliwości antyoksydacyjne pochodnych katechiny w wybranych gatunkach herbaty

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The presented study was aimed to establish the levels of antioxidative potential of five types of tea (white, red, green, black and blue/turquoise) originating from different geographical regions. Furthermore, the content and qualitative composition of phenolics in aqueous infusions of the tested tea products was compared. The highest antioxidant activity against DPPH• free radical was found in extracts obtained from white teas, whereas the lowest in extracts from red teas. Moreover, the highest total phenolics content was shown in the extracts prepared from the white teas. In addition, the HPLC analysis allowed to identify the following catechin derivatives in the tea extracts: (+)-catechin, (-)-epicatechin, (-)-epigallocatechin and (-)-epicatechin gallate. Simultaneously, it was shown that the dominant compound in extracts from the all tested teas was (+)-catechin.
PL
Celem niniejszej pracy było określenie poziomu potencjału antyoksydacyjnego pięciu rodzajów herbat (białe, czerwone, zielone, czarne i niebieskie/turkusowe) pochodzących z różnych regionów geograficznych. Analizie porównawczej zostały także poddane Catechin-like antioxidative potential of selected tea products zawartość i skład jakościowy związków fenolowych w wodnych ekstraktach badanych herbat. Najwyższą aktywność antyoksydacyjną wobec wolnego rodnika DPPH• stwierdzono w ekstraktach otrzymanych z herbat białych, zaś najniższą w ekstraktach uzyskanych z herbat czerwonych. Wykazano ponadto, że najwyższą zawartością związków fenolowych ogółem charakteryzowały się wyciągi przygotowane z herbat białych. Dodatkowo, przeprowadzona analiza HPLC umożliwiła zidentyfikowanie w ekstraktach badanych herbat następujących pochodnych katechiny: (+)-katechiny, (-)-epikatechiny, (-)-epigalokatechiny i galusanu (-)-epikatechiny. Jednocześnie wykazano, że dominującą pochodną w ekstraktach z wszystkich testowanych herbat była (+)-katechina.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

58

Numer

2

Opis fizyczny

p.17-25,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Biochemistry and Molecular Bioology, Siedlce University of Natural Sciences and Humanities, Prusa 12, 08-110 Siedlce, Poland

Bibliografia

  • 1. Ziemiański Ś, Wartanowicz M. Rola antyoksydantów żywieniowych w stanie zdrowia i choroby. Ped Współ Gastroenter Hepat Żyw Dz 1999; 1,2/(3):97-105.
  • 2. Łuszczewski A, Matyska-Piekarska E, Trefler J, Wawer I, Łącki J, Śliwińska-Stańczyk P. Reaktywne formy tlenu - znaczenie w fizjologii i stanach patologii organizmu. Reumatologia 2007; 45(5):284-8
  • 3. Gałecka E, Mrowicka M, Malinowska K, Gałecki P. Wolne rodniki tlenu i azotu w fizjologii. Pol Merk Lek 2008; XXIV(143):446-48.
  • 4. Puzanowska-Tarasiewicz H, Kuźmicka L, Tarasiewicz M. Antyoksydanty a reaktywne formy tlenu. BromatChem Toksykol 2010; XLIII(1):9-14.
  • 5. Szajdek A, Borowska J. Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego. Żywn Nauka Technol Jakość 2004; 4(41):5-28.
  • 6. Erlund I, Freese R, Marniemi J, Hakala P, Alfthan G. Bioavailability of quercetin from berries and the diet. Nutr Cancer 2006; 54(1):13-7.
  • 7. Lin Y-J, Chien Y-W, Yang S-H, Cheng H-H. Fruits and stir-fried vegetables increase plasma carotenoids in young adults. Asia Pac J Clin Nutr 2007; 16(4):616-23.
  • 8. Min K, Ebeler SE. Flavonoid effects on DNA oxidation at low concentrations relevant to physiological levels. Food Chem Toxicol 2008; 46(1):96-104.
  • 9. Schlegel-Zawadzka M, Barteczko M. Ocena stosowania suplementów diety pochodzenia naturalnego w celach prozdrowotnych przez osoby dorosłe. Żywn Nauka Technol Jakość 2009; 4(65):375-87.
  • 10. Stańczyk A, Skolimowska U, Wędzisz A. Zawartość garbników w zielonych i czarnych herbatach oraz właściwości antybakteryjne metanolowych wyciągów. Bromat Chem Toksykol 2008; XLI(4):976-80.
  • 11. Krawczyk P, Drużyńska B. Porównanie oznaczania zawartości katechin w liściach zielonej i czarnej herbaty metodą wanilinową i metodą HPLC. Żywn Nauka Technol Jakość 2007; 5(54):260-66.
  • 12. Ostrowska J. Herbaty - naturalne źródło antyoksydantów. Gaz Farm 2008; (1):46-50.
  • 13. Thielecke F, Boschmann M. The potential role of green tea catechins in the prevention of the metabolic syndrome – A review. Phytochem 2009; 70(1):11-24.
  • 14. Czapski J, Szwejda J. Thermal processing effects on antioxidant constituents and properties of tomatoes. Veg Crops Res Bull 2006; 65:49-62.
  • 15. Stratil P, Klejdus B, Kuban V. Determination of total content of phenolic compounds and their antioxidant activity in vegetables - evaluation of spectrophotometric methods. J Agric Food Chem 2006; 54(3):607-16.
  • 16. Brand-Williams W, Cuvelier ME, Berset C. Use of free radical method to evaluate antioxidant activity. Food Sci Technol 1995; 28(1):25-30.
  • 17. de Rijke E, Out P, Niessen WMA, Ariese F, Gooijer C, Brinkman UAT. Analytical separation and detection methods for flavonoids. J Chromatogr A 2006; 1112(1-2): 31-63.
  • 18. Yen G-Ch, Chen H-Y. Antioxidant activity of various tea extracts in relation to their antimutagenicity. J Agric Food Chem 1995; 43(1):27-32.
  • 19. Chan EWC, Lim YY, Chew YL. Antioxidant activity of Camellia sinensis leaves and tea from a lowland plantation in Malaysia. Food Chem., 2007; 102(4):1214-1222.
  • 20. Kłódka D, Bońkowski M, Telesiński A. Zawartość wybranych metyloksantyn i związków fenolowych w naparach różnych rodzajów herbat rozdrobnionych (dust i fannings) w zależności od czasu parzenia. Żywn Nauka Technol Jakość 2008; 1(56):103-13.
  • 21. Fik M, Zawiślak A. Porównanie właściwości przeciwutleniających wybranych herbat. Żywn Nauka Technol Jakość 2004; 3(40):98-105.
  • 22. Ostrowska J, Stankiewicz A, Skrzydlewska E. Antyoksydacyjne właściwości zielonej herbaty. Bromat Chem Toksykol 2001; 34(2):131-40.
  • 23. Benzie IF, Szeto YT. Total antioxidant capacity of teas by the ferric reducing/antioxidant power assay. J Agric Food Chem 1999; 47(2):633-36.
  • 24. Peterson J, Dwyer J, Bhagwat S, Haytowitz D, Holden J, Eldridge AL et al. Major flavonoids in dry tea. J Food Comp Anal 2005; 18:487-501.
  • 25. Unachukwu JU, Ahmed S, Kavalier A, Lyles JT, Kennelly EJ. White and green teas (Camellia sinensis var. sinensis): variation in phenolic, methylxanthine, and antioxidant profiles. J Food Sci 2010; 75(6):C541-48.
  • 26. Moore RJ, Jackson KG. Minihane AM. Green tea (Camellia sinensis) catechins and vascular function. Br J Nutr 2009; 102:1790-1802.
  • 27. Mika M, Wikiera A, Żyła K. Wpływ czasu i temperatury ekstrakcji na zawartość katechin w wodnych ekstraktach herbaty białej. Żywn Nauka Technol Jakość 2008; 6(61):88-94.
  • 28. Almajano MP, Carbó R, Jiménez JAL, Gordon MH. Antioxidant and antimicrobial activities of tea infusions. Food Chem 2008; 108:55-63.
  • 29. Jayasekera S, Molan AL, Garg M, Moughan PJ. Variation in antioxidant potential and total polyphenol content of fresh and fully-fermented Sri Lankan tea. Food Chem 2011; 125(2):536-41.
  • 30. Buratti S, Scampicchio M, Giovanelli G, Mannico S. A low-cost and low-tech electrochemical flow system for the evaluation of total phenolic content and antioxidant power of tea infusions. Talanta 2008; 75(1):312-16.

Uwagi

rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-505bc2e3-afe6-48a2-8cb0-7dc37b481eb7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.