PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 36 |

Tytuł artykułu

The antibacterial properties of silage from different varieties of sorghum

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Właściwości antybakteryjne kiszonek z różnych odmian sorgo

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Sorghum is a good silage material due to its good productivity, low buffer capacity and high content of soluble carbohydrates. The aim of the study was to examine the antagonistic properties of bacteria present in the silage prepared from different varieties of sorghum, against pathogenic enterobacteria. Potentially antibacterial microorganisms from the silages were investigated by means of the well method and by measuring the size of growth inhibition zones observed on bacterial lawns made from the Salmonella spp. and Shigella spp. genera and Escherichia coli species. The PCR method was used for qualitative detection of the DNA of antagonistic bacteria. Lactobacillus plantarum was the predominant species in the silage.
PL
Ze względu na zadowalającą produktywność, niską pojemność buforową i wysoką zawartość rozpuszczalnych węglowodanów, sorgo cukrowe wydaje się być obiecującym surowcem kiszonkarskim. Celem przeprowadzonego doświadczenia była analiza właściwości antagonistycznych bakterii obecnych w kiszonkach przygotowanych z różnych odmian sorgo, wobec patogennych pałeczek jelitowych. Potencjał antybakteryjny mikroorganizmów pochodzących z zakiszonej masy roślinnej badano za pomocą metody studzienkowej i pomiaru wielkości stref inhibicji wzrostu obserwowanych na murawkach wykonanych z bakterii należących do rodzaju Salmonella spp., Shigella spp. oraz gatunku Escherichia coli. Identyfikacji dokonano na podstawie analizy jakościowej DNA. Gatunkiem wyraźnie dominującym w kiszonkach był Lactobacillus plantarum.

Twórcy

autor
  • Department of Biochemistry and Biotechnology, Poznan University of Life Sciences, Dojazd 11, 60-632 Poznan, Poland
autor
  • Department of General and Environmental Microbiology, Poznan University of Life Sciences, Poznan, Poland
autor
  • Faculty of Geology, University of Warsaw, Warsaw, Poland
autor
  • Department of General and Environmental Microbiology, Poznan University of Life Sciences, Poznan, Poland
autor
  • Department of Biochemistry and Biotechnology, Poznan University of Life Sciences, Dojazd 11, 60-632 Poznan, Poland
  • Department of Soil and Plant Cultivation, Poznan University of Life Sciences, Poznan, Poland

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-4f6296e7-1ca3-4752-8eb5-467930ea688a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.