PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 570 |
Tytuł artykułu

Zastosowanie oceny konsumenckiej w opracowaniu nowych wyrobów spozywczych na przykładzie batonu typu musli

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Consumer study for food product development on the example of muesli bars
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem pracy była ocena jakości batonu przekąskowego musli, jako przykładu nowego produktu na rynku, z wykorzystaniem sensorycznych badań konsumenckich. Badanie zostało przeprowadzone w dwóch grupach konsumentów (po 181 osób): pierwszą grupę stanowiły osoby biorące udział w narciarskich zawodach biegowych i drugą młodzi konsumenci deklarujący nabywanie tego typu wyrobów. Po analizie pierwszej części wyników i na podstawie negatywnych uwag zgłoszonych w pierwszym etapie badań, a następnie po zastosowaniu modyfikacji technologicznej batonu przez producenta oceniano go powtórnie. W drugim etapie badania stwierdzono brak zamierzonego efektu w postaci podwyższenia jego jakości sensorycznej. Przyczyną uzyskania niskiego stopnia akceptacji badanego produktu w drugim etapie badania był jego nieatrakcyjny wygląd, barwa i zbyt duży stopień rozdrobnienia ziaren zbóż. Zastosowanie badań konsumenckich okazało się być użytecznym narzędziem pozwalającym poznanie zachowań i postaw konsumentów odnośnie do badanego produktu, a także było pomocne dla producenta w podejmowaniu właściwych działań na etapie projektowania wyrobu.
EN
The aim of this study was to estimate quality of two kind of snack (muesli bars) as a new product on the local market, using consumer study (sensory assessment). The test was conducted in two groups, both consisting of 181 consumers: the first group of people taking part in a ski running competition and second group of cereal snack consumers. After analysis of the first part of consumer sensory results and implementing technological modification regarding consumers remarks, the increase of product quality was not found. The main reason of the obtained result could be unattractive appearance, colour and too high degree of cereal grains fragmentation. Using consumer studies was a proper tool for estimation of the sensory quality of the tested products. It was also helpful for the producer in the stage of food product development, thanks to the study the producer could take a appropriate marketing decision.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
570
Opis fizyczny
s.53-63,rys.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul.Nowoursynowska 159c, 02-787 Warszawa
autor
Bibliografia
  • BARYŁKO-PIKIELNA N., KOSTYRA E. 2004. Współczesne trendy wyboru i akceptacji żywności. Przemysł Spożywczy 58, 12: 3–10, 31.
  • BARYŁKO-PIKIELNA N., MATUSZEWSKA I. 2009. Sensoryczne badania żywności. Podstawy, metody, zastosowania. Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków.
  • BOMBOL M., DĄBROWSKA A. 2006. Zachowania konsumentów na rynku produktów żywnościowych. Handel Wewnętrzny, nr spec.: 24–31.
  • CZARNIECKA-SKUBINA E., JAWORSKA D. 2007. Wykorzystanie badań konsumenckich do projektowania i oceny nowych produktów żywnościowych. Żywienie Człowieka i Metabolizm 34, 3/4: 909–914.
  • GÓRSKA-WARSEWICZ H. 2003. Opakowania na rynku żywności. Przemysł Spożywczy 57, 8: 66–67, 85.
  • HALES C.F. 1999. Opakowanie jako instrument marketingu. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.
  • JANKOWSKI S. 2007. Walory wizualne opakowań. Opakowanie 52, 3: 46–47.
  • JERZYK E. 2006. Nowoczesne opakowanie – design, funkcjonalność i informacje. Opakowanie 51, 2: 24–26.
  • JOHANN M. 2011. Marketing sensoryczny. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2: 137–140.
  • MATUSZEWSKA I. 1992. Sensoryczne metody ocen konsumenckich – charakterystyka i zastosowanie. Przemysł Spożywczy 46, 7: 166–169.
  • MRUK H. 1999. Opakowanie jako element strategii marketingowej. Opakowanie 44, 2: 6–10.
  • PERYAM D.R., PILGRIM F.J. 1957. Hedonic scale method of measuring food preferences. Food Technology 11: 9—14.
  • PYCZAK-BRULIŃSKA M. 2006. Trendy. Batony musli w górę (pl.nielsen.com).
  • SIDEL J.L., STONE H. 1993. The role of sensory evaluation in the food industry. Food Quality and Preference 4: 63–73.
  • SOLHEIM R., MCEWAN J. 1996. Badania konsumenckie – metody i zastosowania. Przemysł Spożywczy 50, 12: 6–9.
  • STUS M. 2008. Coraz więcej „zdrowych” słodyczy. Przegląd Piekarski i Cukierniczy 54, 5: 60–63.
  • SZNAJDER M., SENAUER B. 1998. Zmieniający się konsument żywności. Wydaw. Horyzont, Poznań.
  • TUREK K., RATAJCZAK J. 2007. Rynek słodyczy i słonych przekąsek (www.poradnikhandlowca.com.pl).
  • ZIEMNICKA-NIEWCZAS J. 2007. Opakowanie źródłem sukcesu. Opakowanie 52, 2: 30–32.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-4f35ecfd-ed5d-42aa-99b0-822d48faf77b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.