PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 07 | 4 |

Tytuł artykułu

Właściwości napojów fermentowanych wytworzonych z modyfikowanego mleka krowiego

Warianty tytułu

EN
Properties of fermented beverages from modified cow milk

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
EN

Wydawca

-

Rocznik

Tom

07

Numer

4

Opis fizyczny

http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_7_70.pdf

Twórcy

autor
  • Katedra Technologii Mleczarstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ul.Wojska Polskiego 31/33, 60-624 Poznań
autor
  • Katedra Technologii Mleczarstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ul.Wojska Polskiego 31/33, 60-624 Poznań
autor
  • Katedra Technologii Mleczarstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ul.Wojska Polskiego 31/33, 60-624 Poznań
  • Instytut Biologii Środowiska, Uniwersytet im.Adama Mickiewicza w Poznaniu, Poznań

Bibliografia

  • AMIRANTE P., DE ANGELIS M., DI CAGNO R., FACCIA M., GALLO G., GOBBETTI M., LEONE C., TAMBORRINO A., 2004. Uses of mares’ milk in manufacture of fermented milks. Int. Dairy J. 14, 9: 767-775.
  • BUTTRISS J., 1997. Nutritional properties of fermented milk products. Int. J. Dairy Technol. 1: 21-27.
  • CAIS-SOKOLIŃSKA D., MAJCHER M., 2009. Zależność pomiędzy parametrami barwy skali CIE L*, a*, b* a podstawowym składem chemicznym permeatu i koncentratu mleka poddanego mikro- i ultrafiltracji. Apar. Bad. Dydakt. 14: 92-96.
  • CSAPO J., CSAPO-KISS Z.S., SALAMON S.Z., LÓKI K., 2009. Composition of mare’s colostrum and milk II. Protein content, amino acid composition and contents of macro- and microelements. Acta Univ. Sapient. Ser. Aliment. 2, 1: 133-148.
  • CSAPO-KISS Z.S., STEFLER J., MARTIN T.G., MAKRAY S., CSAPO J., 1995. Composition of mares’ colostrum and milk. Protein content, amino acid composition and contents of macro- and microelements. Int. Dairy J. 5, 4: 403-415.
  • DANKÓW R., PIKUL J., OSTEN-SACKEN N., 2011. Effect of lactation on the some milk physicochemical traits of Polish cold blood breed mares. W: IDF International Symposium on Sheep, Goat and Other Non-Cow Milk. Athens, Greece, 16-18 May 2011. IDF, Athens: session 4, poster 5. [CD-ROM].
  • DANKÓW R., PIKUL J., OSTEN-SACKEN N., TEICHERT J., 2012. Charakterystyka i właściwości prozdrowotne mleka klaczy. Nauka Przyr. Technol. 6, 2, #16.
  • DANKÓW R., PIKUL J., WÓJTOWSKI J., CAIS-SOKOLIŃSKA D., 2006 a. Chemical composition and physicochemical properties of colostrum and milk of Wielkopolska mares. Pol. J. Nat. Sci. 20: 147-154.
  • DANKÓW R., PIKUL J., WÓJTOWSKI J., NIŻNIKOWSKI R., CAIS-SOKOLIŃSKA D., 2006 b. Effect of lactation on the hygiene quality and some milk physicochemical traits of the Wielkopolska mares. Arch. Tierz. 49: 201-206.
  • DAVIDOV R., SOKOLOVSKI P., 1963. Koumiss from cow’s milk. Molochn. Prom. 18, 12: 30-31.
  • DI CAGNO R., TAMBORRINO A., GALLO G., LEONE C., DE ANGELIS M., FACCIA M., AMIRANTE P., GOBBETTI M., 2004. Uses of mare’s milk in manufacture of fermented milks. Int. Dairy J. 14, 9: 767-775.
  • GAWĘCKA J., JĘDRYKA T., 2001. Analiza sensoryczna: wybrane metody i przykłady zastosowań. Wyd. AE, Poznań.
  • ISOLAURI E., SUTAS Y., KANKAANPAA P., ARVILOMMI H., SALMINEN S., 2001. Probiotics: effects on immunity. Am. J. Clin. Nutr. 73: 444-450.
  • KHRISANFOVA L., 1965. Manufacture and microflora of koumiss made from cows skim milk. Molochn. Prom. 26, 3: 38-40.
  • KLUPSCH H., 1985. Möglichkeiten zur industriellen Herstellung von Kumys aus Kuhmilch. Dtsch. Molk. Ztg. 11: 293-296.
  • KÜCÜKCETIN A., YAYGIN H., HINRICHS J., KULOZIK U., 2003. Adaptation of bovine milk towards mares milk composition by means of membrane technology for koumiss manufacture. Int. Dairy J. 13, 12: 945-951.
  • KUDEŁKA W., 2005. Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych w Unii Europejskiej oraz w Polsce. Zesz. Nauk. AE Krak. 678: 149-160.
  • MALACARNE M., MARTUZZI F., SUMMER A., MARIANI P., 2002. Protein and fat composition of mare’s milk: some nutritional remarks with reference to human and cow’s milk. Int. Dairy J. 12, 11: 869-877.
  • PANDYA A.J., GHODKE K.M., 2007. Goat and sheep milk products other than cheeses and yoghurt. Small Rumin. Res. 68: 193-206.
  • PN-A-86061:2002. Mleko i przetwory mleczne. Mleko fermentowane. PKN, Warszawa.
  • PN-ISO 4121:1998 Analiza sensoryczna. Metodologia. Ocena produktów żywnościowych przy użyciu metod skalowania. PKN, Warszawa.
  • PN-ISO 15214:2002 Oznaczanie mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej metodą płytkową. PKN, Warszawa.
  • PN-ISO 21527:1-2009 Oznaczanie drożdży i pleśni metodą płytkową. PKN, Warszawa.
  • UNIACKE-LOWE T., HUPPERTZ T., FOX P., 2010. Equine milk proteins: chemistry, structure and nutritional significance. Int. Dairy J. 20, 9: 609-629.
  • ZHANG W., ZHANG H., 2012. 9. Fermentation and koumiss. W: Handbook of animal-based fermented food and beverage technology. Red. Y.H. Hui, E. Özgül Evranuz. CRC Press, Boca Raton, FL: 165-172.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-4f090eab-4f34-49ab-87a2-0dfa5b1fc341
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.