EN
The objective of this study was to determine the effect of dietary supplementation with a blend of organic acids, zinc oxide and the B-Safe® herbal product on nutrient digestibility, nitrogen balance and growth performance in weaned piglets. Nutrient digestibility was determined by a simple balance method, on 24 weaners (PIC) with average body weight of 28 kg, divided into four groups of six animals each. A five-day experimental period was preceded by a seven-day adjustment period. A production trial was carried out on 1279 weaned piglets that were fed four experimental diets: a control diet without feed additives (A), a diet supplemented with a blend of organic acids at 5 kg t⁻¹ (B), a diet supplemented with zinc oxide at 3 kg t⁻¹ (C), and a diet supplemented with the B-Safe® herbal product at 3 kg t⁻¹ (D). The experiment lasted 19 days. A mashed starter diet was offered ad libitum. The body weights of piglets and feed intake were determined at the beginning and at the end (day 19) of the experiment. The inclusion of an organic acid blend, zinc oxide and the B-Safe® herbal product in weaner diets highly significantly improved the digestibility of crude protein, crude fat (P ≤ 0.01) and organic matter (P ≤ 0.05). Nitrogen retention was higher in weaners fed a diet supplemented with zinc oxide at 3 kg t⁻¹ (group C) than in control group animals (20.15 vs. 17.59 g, P ≤ 0.01). The feed conversion ratio (FCR) was highly significantly lower in weaned piglets fed zinc oxide or B- Safe® at 3 kg t⁻¹, compared with the control group (1.50 and 1.47 vs. 1.70 kg kg⁻¹).
PL
Celem doświadczenia było określenie wpływu dodatków: mieszaniny kwasów organicznych, tlenku cynku i preparatu B-Safe® na strawność składników pokarmowych, bilans azotu oraz wyniki produkcyjne warchlaków. Strawność składników pokarmowych określono za pomocą bezpośredniej metody bilansowej, na 24 warchlakach (PIC) o średniej masie ciała 28 kg, podzielonych na 4 grupy, po 6 sztuk w każdej. Pięciodniowy właściwy okres doświadczalny poprzedzono siedmiodniowym okresem przygotowawczym. Badaniami produkcyjnymi objęto 1279 warchlaków, u których zastosowano cztery mieszanki paszowe eksperymentalne: kontrolną bez dodatków paszowych (A), tę samą mieszankę paszową z dodatkiem kwasów organicznych, w ilości 5 kg t⁻¹ (B), tlenek cynku w ilości 3 kg t⁻¹ (C) i preparat B-Safe® w ilości 3 kg t⁻¹ (D). Badania trwały 19 dni. Mieszankę starter zastosowaną w doświadczeniu wyprodukowano w formie sypkiej i podawano prosiętom ad libitum. Na początku i na końcu doświadczenia (19 dzień) mierzono masę ciała warchlaków. Analizowano również ilość pobranej mieszanki paszowej. Suplementacja dawki pokarmowej dla warchlaków dodatkiem: mieszaniny kwasów organicznych, tlenku cynku oraz preparatu B-Safe® wysoce istotnie poprawiła strawność białka ogólnego, tłuszczu surowego (P ≤ 0,01) i substancji organicznej (P ≤ 0,05). Stwierdzono wysoce istotną (20,15 vs 17,59 g, P ≤ 0,01) poprawę retencji azotu u zwierząt otrzymujących w diecie dodatek tlenku cynku (C) w ilości 3 kg t⁻¹ w stosunku do warchlaków z grupy kontrolnej. Świnie otrzymujące dodatek tlenku cynku lub produktu B-Safe® w ilości 3 kg t⁻¹ charakteryzowały się wysoce istotną poprawą wykorzystania paszy na kg przyrostu (1,50; 1,47 vs 1,70 kg kg⁻¹) w stosunku do zwierząt z grupy kontrolnej.