PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2013 | 81 | 6 |
Tytuł artykułu

Ekonomiczne aspekty podnoszenia dobrostanu w tuczu trzody chlewnej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Economic aspects of enhancing animal welfare standards in fatteners' production
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
The goal of the paper was to define economic consequences of the introduction of higher animal welfare standards in pig production. The case study describe a farm from Łódź province producing 800 fatteners a year on average. The data came from 2010. Economic results of the fatteners production with different levels of animal welfare (day light or artificial light, access to the pig-yard, access to the fodder, allowance of roughage on a diet) showed that costs increase by about 0.12% with the Moderate Standard and by about 9.3% with the Premium Standard. Gross margin increased by about 11% with the Moderate standard and decreased by about 45% with the Premium Standard.
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Tom
81
Numer
6
Opis fizyczny
s.5-7,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
Bibliografia
  • 1. Austin P.C., 2007 - Statistics Med. 26, 2937-2957.
  • 2. Dawson S., Else R.W., Rhind S.M., Collie D.D.S., 2005 - Vet. Record 157,433^36.
  • 3. Ebrahimi M., 2011 - Iranian J. Vet. Res. 12, 205-213.
  • 4. Grużewska A., 2009 -Przegląd Hod. 10, 28-30.
  • 5. Grużewska A., 2009 - Przegląd Hod. 12, 13-14.
  • 6. Grzesiak W., 2003 - Pr. Mat. Zoot. 61,71-89.
  • 7. Grzesiak W., Zaborski D., Sablik P., Pilarczyk R., 2011 - Anim. Sci. Pap. Rep. 29, 293-302.
  • 8. Meyer C.L., Berger P.J., Koehler K.J., 2000 - J. Dairy Sci. 83, 2657-2663.
  • 9. Myles J.A., Feudale R.N., Liu Y., Woody N.A., Brown S.D., 2004-J. Chemometrics 18, 275-285.
  • 10. Piwczyński D., 2009 - J. Central Europ. Agricult. 10(3), 303- 310.
  • 11. Piwczyński D., Sitkowska B., 2012 -Arch. Tierzucht 55,4, 332-345.
  • 12. Piwczyński D., Sitkowska B., Wiśniewska E., 2012 - Small Rum. Res. 103, 225-231.
  • 13. SAS Institute Inc., 2012. Getting started with SAS® Enterprise Miner 12.1TM. Cary, NC: SAS Institute Inc.
  • 14. Sawa A., Kowaliszyn B., Piwczyński D., 2004 -Zesz. Nauk. Przeg. Hod. 72, z. 1, 41-49.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-4ca3d6a0-b398-4c11-8633-77adf3db71d1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.