PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 32 | 1 cz.1 |
Tytuł artykułu

Wpływ diety niskobiałkowej i dodatku witaminy C na stężenie składników mineralnych w wątrobie szczurów

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Influence of low-protein diet and vitamin C supplementation on liver mineral content in rats
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Przeprowadzono badania wpływu żywienia niedoborowego w białko i dodatku witaminy C na zawartość wapnia, magnezu, żelaza, cynku, manganu i miedzi w wątrobach szczurów. Zwierzęta przez 90 dni żywione były ad libitum dietami półsyntetycznymi o wartości energetycznej 1,47 kj/100 g (350 kcal/100 g). W diecie kontrolnej 20% energii pochodziło z białka (Gp20), w pozostałych dietach ograniczono białko do 9% (Gp9) i 4,5% (Gp4) energii brutto w diecie. Część szczurów otrzymywało powyższe diety z dodatkiem witaminy C. Diety te zawierały 375 mg tej witaminy/kg diety, co stanowiło 15-o krotność poziomu w dietach bez dodatku witaminy C. Obserwowano, że ograniczenie spożycia białka spowodowało u szczurów wzrost stężenia badanych pierwiastków w wątrobie. Istotnie wyższe stężenia stwierdzono u szczurów karmionych dietą Gp4 niż pozostałymi dietami (Gp20 i Gp9) w przypadku: Mg (501,9 ±16,8, a 295,0 ±14,1 i 316,7 ±16,6 mg/kg), Mn (3,72 ±0,16, a 3,07 ±0,13 i 2,83 ±0,15 mg/kg) oraz Cu (6,08 ±0,29, a 4,96 ±0,25 i 3,23 ±0,28 mg/kg). Stężenie Cu u zwierząt karmionych dietą Gp9 było istotnie niższe niż w pozostałych grupach. Zwierzęta otrzymujące diety niedoborowe w białko (Gp9 i Gp4) miały wyższe stężenia Fe w wątrobie (P ≤ 0,05), niż zwierzęta otrzymujące dietę Gp20 (583,4 ±31,7 i 507,5 ±32,1, a 318,6 ±26,8 mg/kg). W przypadku Ca i Zn najniższe stężenia stwierdzono u zwierząt karmionych dietą Gp9 (42,35 ±4,12 i 45,09 ±2,10 mg/kg), ale istotne były tylko różnice ze szczurami karmionymi dietą Gp4 (59,08 ±4,06 i 53,24 ±2,13 mg/kg). Dodatek witaminy C istotnie obniżył stężenie Mg w wątrobie z 390,0 ±12,4 (n=86) do 352,4 ±13,6 mg/kg (n=60).
EN
The objective was to study the effect of dietary protein deprivation and vitamin C supplementation on hepatic Ca, Mg, Fe, Zn, Mn and Cu concentration in rats. Animals were fed ad libitum for 90 days with semipurified diets containing 1.47 MJ brutto energy per 100 g (350 kcal/100 g). In the control diet 20% of energy originated from protein (Gp20), and in the other diets protein was restricted to 9% (Gp9) and 4.5% (Gp4). Sixty rats were offered above diets enriched with vitamin C (375 mg/kg diet in total). It was the 15 fold higher concentration than in groups without supplementation. Restriction of dietary protein resulted in the higher liver mineral content. The significantly higher concentration was stated in rats fed Gp4 diet than those fed the other diets (Gp20 and Gp9) in case of: Mg (501.9 ±16.8 v. 295.0 ±14.1 and 316.7 ±16.6 mg/kg), Mn (3.72 ±0.16 v. 3.07 ±0.13 and 2.83 ±0.15 mg/kg), and Cu (6.08 ±0.29 v. 4.96 ±0.25 and 3.23 ±0.28 mg/kg). The liver Cu concentration was significantly the lowest in group fed Gp9 diet. Animals offered diets with restricted protein content (Gp9 and Gp4) had higher liver Fe concentration (P ≤ 0.05) than animals fed Gp20 diet (583.4 ±31.7 and 507.5 ±32.1 v. 318.6 ±26.8 mg/kg). The lowest Ca and Zn concentration was found in animals fed Gp9 diet (42.35 ±4.12 and 45.09 ±2.10mg/kg), but statistically significant differences were stated only in comparison to rats fed Gp4 diet (59.08 ±4.06 and 53.24 ±2.13 mg/kg). Vitamin C supplementation of the diets significantly decreased liver Mg concentration from 390.0 ±12.4 (n=86) to 352.4 ±13.6 mg/kg (n=60).
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
32
Numer
Opis fizyczny
s.307-314,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Nauk Fizjologicznych, Wydział Medycyny Weterynaryjnej, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa
autor
autor
autor
Bibliografia
  • 1. Antczak A., Gralak M.A.: Diabeł tkwi w szczegółach czyli dlaczego warto chronić konie przed stresem. Cz. L Hodowca i Jeździec 2003, 1 (1), 2003, 13-4.
  • 2. Bates C.J., Tsuchiya H.: Comparison of vitamin C deficiency with food restriction on collagen cross-link rations in bone, urine and skin of weanling guinea-pigs. Br J Nutr 2003, 89, 303-10.
  • 3. Bushinsky A.D., Walter R.P., Kristen M., Krieger N.S.: Metabolic, but not respiratory, acidosis increases bone PGE(2) levels and calcium releases. Am J Physiol Renal Physiol 2001, 281, 1058-66.
  • 4. Cifuentes M., Morano A.B., Chowdhury H.A., Shapses S.A.: Energy restriction reduces fractional calcium absorption in mature obese and lean rats. J Nutr 2002, 132, 2660-2666.
  • 5. Dawson-Hughes B.: Interaction of dietary calcium and protein in bone health in humans. J Nutr 2003, 133, 852-4.
  • 6. Dubick M.A., Heng H., Rucker R.B.: Effects of protein deficiency and food restriction on lung ascorbic acid and glutathione in rats exposed to ozone. J Nutr 1985, 115, 1050-6.
  • 7. Fordyce M.K., Kassouny M.E.: Influence of vitamin C restriction on guinea pig adrenal calcium and plasma corticosteroids. J Nutr 1977, 107, 1846-51.
  • 8. Gralak, M.A.; Bertrandt, J.; Klos, A.; Stryczek, A.: Wpływ głodzenia szczurów na stezenie makro- i mikroelementów w wątrobie. Zyw Czlow Met 28, suppl., 2001, 469-474.
  • 9. Gralak M.A., Piastowska A.W., Leontowicz H., Leontowicz M., Antczak A., Kulasek G.W., Szara T., Narojek T.: Effect of dietary protein level and source on bone mineralization in rats. BioFactors 2004, 22, 25-8.
  • 10. Houssaini F.Z.S., Arnaud J., Richard M.J., Renversez J.C., Favier A.: Evaluation of oxidative stress and antioxidant defences in malnourished Moroccan infants. Ann Nutr Met 1997,41, 149-159.
  • 11. Jorgensen H., Zhao X.-Q., Theil P.K., Gabert V.M., Bach Knudsen K.E.: Energy metabolism and protein balance in growing rats fed different levels of dietary fibre and protein. Arch Anim Nutr 2003, 57, 83-98.
  • 12. Karteris E., Machado R.J., Chen J., Zervau S., Hillhouse E.W., Randeva H.S.: Food deprivation differentially modulates orexin receptor expression and signaling in the rat hypothalamus and adrenal cortex. Am. J. Physiol. Endocrinol. Metab. 2005.
  • 13. Keadle T.L., Pourciau S., Melrose P.A., Kammerliing S.G., Horohov D.V.: Acute exercise stress modulates immune response in unfit horses. J Equine Vet Sei 1989, 9, 4.
  • 14. Kraut J.A., Mishler D.R., Singer F.R., Goodman W.G.: The effects of metabolic acidosis on bone formation and bone resorption in the rat. Kidney Int. 1986, 30, 694-700.
  • 15. McDowell L.R.: Vitamins in Animal Nutrition. Comparative Aspects to Human Nutrition. San Diego, Academic Press, Inc., 1989.
  • 16. Morava E., Kosztolanyi G., Engelke U.F., Wevers R.A.: Reversal of clinical symptoms and radiographic abnormalities with protein restriction and ascorbic acid in alkaptonuria. Ann Clin Biochem 2003, 40, 108-11.
  • 17. Nguyen T.V., Sambrook P.N., Eisman J.A.: Bone loss, physical activity, and weight change in eldery women: the Dubbo Osteoporosis Epidemiology Study. J Bone Miner Res 1998, 13, 1458-1467.
  • 18. Oladipo A., Falade M.S., Otemuyiwa I.O., Adewusi S.R.: Ascorbic acid and mineral availability in two Nigerian plant foods. Afr J Med Med Sei 2004, 33, 171-5.
  • 19. Parker C.M., Sharma R.P., Shupe J.L.: The interaction of dietary vitamin C, protein and calcium with fluoride: effects in guinea pigs in relation to breaking strength and radiodensity of bone. Den Tech 1979, 15, 301-311.
  • 20. Porr C.A.: Bone mineral in young thouroughbred horses affected by training. Equine Practice 1997, 8, 8.
  • 21. Puls R.: Vitamin Levels in Animal Health. Diagnostic Data and Bibliographies. Clearbrook, Sherpa International, 1994.
  • 22. Reichling T.D., German R.Z.: Bones, muscles and visceral organs of protein-mal nourished rats (Rattus norvegicus) grow more slowly but for longer durations to reach normal final size. J. Nutr. 2000, 130, 2326.
  • 23. Reid LR.: Glucocorticoid osteoporosis - mechanisms and management. Hur J Endocrynol 1997, 137, 68.
  • 24. Rothwell N.J., Stock M.J.: Effect of environmental temperature on energy balnce and thermogenesis in rats fed normal or low protein diets. J Nutr 1987, 117, 833-837.
  • 25. Sturm B., Laggner H., Ternes N., Goldenberg H., Scheiber-Mojdehkar B.: Intravenous iron preparations and ascorbic acid: Effects on chelatable and bioavailable iron. Kidney Int 2005, 67, 1161-70.
  • 26. Sutton R.A., Wong N.L., Dirks J.H.: Effects of metabolic acidosis and alkalosis on sodium and calcium transport in the dog kidney. Kidney Int 1979, 15, 520-33.
  • 27. Talbott S.M., Cifuentes M., Dunn M.G., Shapses S.A.: Energy restriction reduces bone density and biomechanical properties in aged female rats. J Nutr 2001, 131, 2382-2387.
  • 28. Teucher B., Olivares M., Cori H.: Enhancers of iron absorption: ascorbic acid and other organic acids. Int J Vitam Nutr Res 2004, 74,403- 19.
  • 29. Wang C., Zhang Y., Xiong Y., Lee C.J.: Bone composition and strength of female rats subjected to different rates of weight reduction. Nutr Res 2000, 20, 1613-1622.
  • 30. Zhao X.-Q., Jorgensen H., Gabert V.M., Eggum B.O.: Effect of enviromental temperature on energy metabolism in rats fed different protein levels. J Nutr 1996,126, 2036-43.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-4c6c491c-7a7f-4501-b1cd-fc3944db9ef6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.