PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 10 | 3 |

Tytuł artykułu

Energy demand for palinka production and some practical issues of waste treatment

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Zapotrzebowanie na energię przy produkcji palinki i niektóre praktyczne zagadnienia dotyczące przerobu odpadów

Języki publikacji

EN PL

Abstrakty

EN
Subject and purpose of work: The aim of the article is to demonstrate the two possible way of pálinka distilling, also give a comparison about them regarding to the heating energy consumption. Also byproducts and wastes are presented including their utilization possibilities. Materials and methods: Based on practical experience it was created a model to calculate the difference between the two distiller systems. It has been elaborated the issues of the waste treatment by interviews at ten determinative Hungarian commercial distilleries. Results: The calculations shows that with the newer one-step distilling equipment the owner can reach about 25% energy saving. The results of the interviews shows that the full recycling of wastes is unprecedented in Hungarian distilling plants. Conclusions: The one-step distilling method is more energy efficient. It is recommended in newly built plants and should be considered to replace the traditional two-step ones.
PL
Przedmiot i cel pracy: Celem artykułu jest przedstawienie dwóch możliwych sposobów destylacji pálinki oraz porównanie dotyczące zużycia energii grzewczej. Przedstawiono także produkty uboczne i odpady, w tym możliwości ich wykorzystania. Materiały i metody: W oparciu o doświadczenia praktyczne stworzono model do obliczania różnicy między dwoma systemami destylacji. Omówiono problemy przetwarzania odpadów poprzez wywiady w dziesięciu wyznaczonych komercyjnych gorzelniach na Węgrzech. Wyniki: Obliczenia wskazują, że przy użyciu nowszych urządzeń do destylacji jednostopniowej właściciel może osiągnąć około 25% oszczędności energii. Wyniki wywiadów pokazują, że pełny recykling odpadów nie został dotychczas zastosowany w węgierskich gorzelniach. Wnioski: Jednostopniowa metoda destylacji jest bardziej energooszczędna. Jest ona zalecana w nowo budowanych zakładach i należy ją wziąć pod uwagę przy wymianie tradycyjnych metod dwuetapowych.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

3

Opis fizyczny

p.82-95,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Faculty of Economics and Business, University of Debrecen, Kekcse Kanyari 2, HU-4494, Hungary

Bibliografia

  • 1. Act CXXVII of 2003 http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300127.TV (access: 2017.03.17).
  • 2. Allardyce S., Baster E., Callum K., Lamond W. (2011), Balmenach Distillery Case Study. http://www.esru.strath.ac.uk/EandE/Web_sites/10-11/Whisky/downloads/case_study.pdf (accessed: 2017.04.12).
  • 3. Balázs G. (2012), Nagy párlat és pálinkakönyv. Inter Nonprofit Kft., Budapest.
  • 4. Bánvölgyi Sz., Galambos I., Márki E., Vatai Gy. (2013), A pálinkakészítés műveletei és berendezései. Egyetemi jegyzet, BCE.
  • 5. Békési Z., Csarnai E. (2010), Házi pálinkafőzés. Mezőgazda Kiadó, Budapest.
  • 6. Békési Z., Pándi F. (2005), Pálinkafőzés. Mezőgazda Kiadó, Budapest.
  • 7. Burns C. (2015), How Distilleries are Turning Waste into Renewable Energy. http://chpblog.energ-group.com/how-distilleries-are-turning-waste-into-renewable-energy (accessed: 2017.04.12).
  • 8. Distillery waste biogas https://www.clarke-energy.com/biogas/distillery-waste-biogas/ (accessed: 2017.04.12).
  • 9. Harcsa I. M. (2012), A Hun-Dest Drink Kft. üzleti terve. (Diplomamunka) Debrecen.
  • 10. Harcsa I. M. (2014), Pálinkafőzés a kisvárdai kistérségben. (Szakdolgozat) Budapest.
  • 11. Harcsa I. M., Nábrádi A., Tar I. (2014), Hungarian spirits Pálinka as a hungaricum I. APSTRACT, vol. 8, issue 2–3, p. 133-141.
  • 12. Jankóné dr. Forgács J. (2006), Élelmiszeripari technológiák. http://food.atw.hu/technologia/elemit.pdf (accessed: 2017.04.12).
  • 13. Keller M. (szerk, 1977), Borpárlat és gyümölcspálinka. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.
  • 14. Keller M., Érczhegyi L., Török S. (1969), Pálinka, csemegebor, pezsgő. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.
  • 15. Kmetty Gy. (1965), Gyümölcsszeszipari kézikönyv. Műszaki Könyvkiadó, Budapest.
  • 16. Methane galore: Whisky and the green energy revolution http://www.independent.co.uk/news/science/methane-galore-whisky-and-the-green-energy-revolution-2296691.html (accessed: 2017.04.12).
  • 17. Panyik G. (2013), Pálinkafőzés – Ágyas pálinka és likőr készítése. Cser Kiadó.
  • 18. Panyik G., Béli G. (2008), Gyümölcspálinka gyártása, jövedéki ismeretek. FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet, Budapest.
  • 19. Preku É. (2008), A pálinka, mint hungarikum. (Szakdolgozat) Debrecen.
  • 20. Samuel Gebremariam Haile and Mukesh Didwania (2016), Energy analysis of distillery systems of an alcohol factory by energy audit. American International Journal of Research in Science, Technology, Engineering & Mathematics, 13(1), December, 2015- February, 2016, p. 50-58 http://iasir.net/AIJRSTEMpapers/AIJRSTEM15-822.pdf (accessed: 2017.04.12).
  • 21. Scotch Whisky Industry Goes Green http://www.aet-biomass.com/Files//Files/PDF/media/scotch-whiskey-industry-goesgreen. pdf (accessed: 2017.04.12).
  • 22. Sólyom L. (1986), Pálinkafőzés Kézikönyv kisüzemek számára. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.
  • 23. Szabó Z., Csury I., Hidegkuti Gy. (1987), Élelmiszeripari műveletek és gépek. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.
  • 24. Szeszfőzde felelős vezetői tanfolyam szakmai segédlete (2010), Budapest.
  • 25. Takács Zs. (2013), A hazai párlat és pálinka előállítás jelene és hatása a nemzetgazdasági bevételekre. Nyíregyházi Főiskola,
  • 26. http://www.nav.gov.hu/data/cms281362/Felhivas_berf.pdf (accessed: 2017.04.12).
  • 27. van Haandel A.C. (2005), Integrated energy production and reduction of the environmental impact at alcohol distillery plants. Water Sci Technol. 52 (1-2), p. 49-57.
  • 28. Wedgewood P., Hesketh-Laird J. (2012), Future Energy Opportunities: A Guide for Distillers. The Scotch Whisky Association, September 2012. p. 2-44. http://www.scotch-whisky.org.uk/media/41152/guide_for_distillers.pdf (accessed: 2017.04.12).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-4c5dc685-14fa-45e5-b91c-8e097894fd2b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.