PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 11 | 3 |

Tytuł artykułu

Yielding and biological value of sweet pepper fruits depending on foliar feeding using calcium

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Plonowanie i wartość biologiczna owoców papryki słodkiej w zależności od dokarmiania pozakorzeniowego wapniem

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Experiments involving sweet pepper of ’Red Knight’ F1 cultivar were carried out in 2008–2010 in a greenhouse. They aimed at evaluating the influence of foliar feeding using diverse preparations and rates of calcium on yielding, dry matter, sugars, and vitamin C contents in sweet pepper fruits. Following forms of calcium were used in the experiment: Ca(NO3)2, Librel Ca, and Wapnowit. Calcium was applied in the amounts of 0.4 g Ca · plant⁻¹ (10 treatments) and 0.2 g Ca · plant⁻¹ (5 treatments). No significant influence of applied calcium feeding on the pepper fruit yield size was recorded, while it significantly reduced the number of fruits infected by apical blossom-end rot (BER) at calcium-fed of Librel Ca plants as compared to the control. No significant effect of studied factors on dry matter content was found, although its lower level in pepper fruits harvested at the initial stage of fruiting was prominent. The influence of calcium feeding on monosaccharides and total sugars concentrations was positive when 0.2 g Ca · plant⁻¹ (5 treatments) in a form of Wapnowit was applied. Considerably higher vitamin C concentration in calcium foliar-fed pepper fruits as compared to the control was recorded.
PL
Badania z papryką słodką odmiany Red Knight F1 przeprowadzono w szklarni w latach 2008–2010. Miały one na celu określenie wpływu zróżnicowanych preparatów wapniowych oraz dawek wapnia, które zastosowano pozakorzeniowo, na plonowanie, zawartość suchej masy, cukrów i witaminy C w owocach papryki. W badaniach do dokarmiania wykorzystano Ca(NO3)2, Librel Ca oraz Wapnowit. Wapń zastosowano w ilości 0,4 g Ca · roślinę ⁻¹ (10 zabiegów) oraz 0,2 g Ca · roślinę ⁻¹ (5 zabiegów). Stwierdzono brak istotnego wpływu zastosowanego dokarmiania wapniem na wielkość plonu owoców papryki, natomiast wykazano istotnie mniej owoców porażonych suchą zgnilizną wierzchołkową u roślin dokarmianych wapniem w postaci Librelu Ca w porównaniu z kontrolą. Nie stwierdzono istotnego wpływu badanych czynników na zawartość suchej masy, aczkolwiek zwraca uwagę mniejszy jej udział w owocach papryki zebranej w początkowym okresie owocowania. Wykazano korzystny wpływ dokarmiania Ca na zawartość cukrów redukujących i ogółem po zastosowaniu 0,2 g Ca · roślinę ⁻¹ (5 zabiegów) w postaci Wapnowitu. Odnotowano istotnie większą zawartość witaminy C w owocach papryki dokarmianych pozakorzeniowo wapniem w porównaniu z kontrolą i oraz nie wykazano jednoznacznego wpływu zastosowanych preparatów Ca na jej gromadzenie w owocach.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

11

Numer

3

Opis fizyczny

p.255-264,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Cultivation and Fertilization of Horticultural Plants, University of Life Sciences in Lublin, Leszczynskiego 58, 20-068 Lublin, Poland
autor

Bibliografia

  • Aktas H., Karni L., Chang D-C., Turhan E., Bar-Tal A., Aloni B., 2005. The suppression of salinity-associated oxygen radicals production, in pepper (Capsicum annuum L.) fruit, by manganese, zinc and calcium in relation to its sensitivity to blossom-end rot. Physiol. Plant. 123, 67–74.
  • Buczkowska H., Najda A., 2002. A comparison of some chemical compounds in the fruit of sweet and hot pepper (Capsicum annuum L.). Folia Hortic., 14 (2), 59–67.
  • Cabanero F., J., Martinez V., Carvajal M., 2004. Does calcium determine water under saline conditions in pepper plants, or is it water flux which determines calcium uptake? Plant Sci., 166, 443–540.
  • Dobrzańska J., Dobrzański A., 2001. Papryka pod szkłem i folią. PWRiL. Warszawa.
  • Flores P., Navarro J.M., Garrido C., Rubido J.S., Martinez V., 2004. Influence Ca2+, K+ , and NO3 - fertilization on nutritional quality of pepper. J. Sci. Food Agric. 84, 569–574.
  • Gajc-Wolska J., Skąpski H., 2002. Yield of field grown sweet pepper depending on cultivars and growing conditions. Folia Hort., 14 (1), 95–103.
  • Gajc-Wolska J., Zielony T., Radzanowska J., 2005. Ocena plonowania i jakość owoców nowych mieszańców papryki słodkiej (Capsicum annum L.). Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu, s. Rolnictwo 86, 515, 139–147.
  • Golcz A., 1999. Uprawa i nawożenie papryki słodkiej (Capsicum annuum L.) pod osłonami w ograniczonej ilości podłoża. Rozp. Nauk AR w Poznaniu, 298, 1–178.
  • Ho L.C., Hand D.J., Fussel M., 1999. Improvement of tomato fruit quality by calcium nutrition. Acta Hort., 481, 463–468.
  • Kobryń J., Zielony T., 2001. Wpływ nawożenia na plon i występowanie suchej zgnilizny owoców w uprawie papryki w wełnie mineralnej. Zesz. Nauk. ART w Bydgoszczy, 234, 73–81.
  • Kosterna E., Zaniewicz-Bajkowska A., Frańczuk J., Rosa R., 2009. Effect of foliar feeding on the field level and quality of six large-fruit melon (Cucumis melo L.). Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus, 8(3), 13–24.
  • Lee S.K., Kader A.A., 2000. Preharvest and postharvest factors influencing vitamin C content of horticultural crops. Postharvest Biol. Technol., 20, 207–220.
  • Marcelis L.F.M., Ho L.C., 1999. Blossom-end rot in relation to growth rate and calcium content in fruits of sweet pepper (Capsicum annuum L.). J. Exp.. Bot., 50, 332, 357–363.
  • Mengel K., 2002. Alternative or Complementary Role of Foliar Supply in Mineral Nutrition. Acta Hort., 594, 33–48.
  • Michałojć Z., Horodko K., 2006. Wpływ dokarmiania pozakorzeniowego wapniem na plonowanie i skład chemiczny papryki słodkiej. Acta Agrophisica, 134, 7 (3), 671–681.
  • Michałojć Z., Szewczuk C., 2003. Teoretyczne aspekty dolistnego dokarmiania roślin. Acta Agrophisica, 85, 9–17,
  • Morard P., Lacoste L., Silvestre J., 2000. Effect of Calcium Deficiency on Nutrient Concentration of Xylem Sap of Excised Tomato Plants. J. Plant Nutrit. 23 (8), 1051–1062.
  • Nurzyński J., Michałojć Z., Kalbarczyk M., 2001. Plonowanie i skład chemiczny papryki w zależności od nawożenia azotowego i rodzaju podłoża. Zesz. Nauk. ART w Bydgoszczy, 234, 93–99.
  • Perucka I., Materska M., 2004. Wpływ Ca2+ na zawartość witaminy C, prowitaminy A i ksantofili w owocach wybranych odmian papryki ostrej. Annales UMCS, sec. E, Agricultura, 59, 1933–1939.
  • PN-A-04019 1998. Oznaczanie witaminy C.
  • PN-90/A-75101/03. Oznaczanie zawartości suchej masy metodą wagową.
  • Rutkowska U., 1981. Wybrane metody badań składu i wartości odżywczej żywności. PZWL, Warszawa.
  • Saure M.C., 2001. Blossom-end rot of tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) – a calcium or stress-related disorder? Sci. Hort, 90, 193–208.
  • Sonnenveld C., Voogt W., 2009. Plant nutrition of greenhouse crops. Wyd. Springer.
  • Starck Z., 2003. Transport i dystrybucja substancji pokarmowych w roślinach. Wyd. SGGW, Warszawa.
  • Suzuki K., Shono M., Egawa Y., 2003. Localization of calcium in the pericarp cells of tomato fruits during the development of blossom-end rot. Protoplasma, 222, 149–156.
  • Szafirowska A., Elkner K., 2008. Yielding and fruit quality of three sweet pepper cultivars from organic and conventional cultivation. Res. Inst. Veget. Crops, 69, 135–143.
  • Szewczuk C., Michałojć Z., 2003. Praktyczne aspekty dolistnego dokarmiania roślin. Acta Agrophisica, 85, 19–29.
  • White P.J., Broadley M.R., 2003. Calcium in plant. Ann. Bot., 92, 487–511.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-4c2ed340-ae50-45bc-952a-f72485a3b954
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.