PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 12 | 1 |

Tytuł artykułu

Effects of high-carbohydrate products consumption on postprandial glycemia in runners

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wpływ spożycia produktów bogatych w węglowodany na glikemię poposiłkową wśród biegaczy

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background. Running causes that people become more and more willing to engage in physical activity. It is an valid exercise that significantly decreases postprandial glycemia. The higher the training load, the more important it is to complement nutrients necessary for organism regeneration. Modern food industry provides many products that can help in resynthesis of muscle glycogen. The study presents a mutual correlation between consuming high-carbohydrate products with and without having exercise afterwards and the shape of the blood glucose curve. Material and methods. Nine healthy and hard training male adult athletes participated in 2-part (P1 and P2) research: P1 with, and P2 without run. After the run, the athletes had a specified meal, after which capillary blood glucose test was taken for P1 before the run and for both groups 2-3 min, at 30, 60, 90 and 120 min after the meal. Results. The comparison of the area under the curve (AUC ) at rest and after 1 hr run showed statistically significant variations after every 30 minutes period and in the overall AUC . The smallest AUC occurred after consuming chips and spinach pasta and the highest after potatoes, white and brown rice. Conclusions. Physical activity does not change the way glucose is released into the blood, but it lowers postprandial glycemia, especially after 30-90 minutes after training completion. This study indicates that consuming potatoes and rice leads to the highest rate of muscle glucose uptake and further faster glycogen re-synthesis after the run. Accordingly, these products can be a good choice for athletes having a short break between training bouts.
PL
Wprowadzenie. W ostatnich latach bieganie stało się bardzo popularną formą aktywności fizycznej, która skutecznie obniża glikemię poposiłkową. Wraz ze wzrostem obciążeń treningowych, nabiera znaczenia odpowiednie uzupełnienie składników odżywczych, w celu zapewnienia optymalnej regeneracji. Współczesny przemysł spożywczy dostarcza wielu produktów mogących pomóc w resyntezie zapasów glikogenu mięśniowego. Celem pracy jest określenie wzajemnej korelacji między spożyciem produktów bogatych w węglowodany po lub bez treningu oraz kształtem krzywej poposiłkowego stężenia glukozy we krwi. Materiał i metody. Dziewięciu zdrowych, dobrze wytrenowanych biegaczy uczestniczyło w badaniu stężenia glukozy w krwi kapilarnej po 2-3, 30, 60, 90 i 120 minutach po określonym posiłku. W pierwszej części (P1) spożycie był poprzedzone treningiem biegowym. W części drugiej (P2) pobranie pokarmu nie odbywało się po wysiłku fizycznym. Wyniki. Porównanie pola pod krzywą stężenia (AUC ) glukozy we krwi w warunkach odpoczynku i po godzinie biegu pokazało znaczące różnice zarówno w całkowitym AUC , jak i w ilości glukozy po 30 minutach od spożycia posiłku. Najmniejsze AUC wykazano po spożyciu frytek i makaronu ze szpinakiem, a największe po gotowanych ziemniakach oraz białym i brązowym ryżu. Wnioski. Wysiłek fizyczny nie wpływa na sposób uwalniania glukozy do krwi po posiłku, ale wpływa na obniżenie glikemii poposiłkowej, szczególnie po 30-60 minutach od zakończenia treningu. Uzyskane wyniki mogą sugerować, że spożycie ryżu i ziemniaków po bieganiu może przyczyniać się do szybszej resyntezy glikogenu mięśniowego, co może być szczególnie korzystne w przypadku krótkich odstępów czasu między kolejnymi sesjami treningowymi.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

12

Numer

1

Opis fizyczny

p.64-70,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Pope John Paul II State School of Higher Education in Biała Podlaska, Biala Podlaska, Poland
  • Department of Food Sciences, Medical University of Gdansk, Al. Gen. J. Hallera 107, 80-416 Gdansk, Poland
  • Pope John Paul II State School of Higher Education in Biała Podlaska, Biala Podlaska, Poland
  • Medical University of Gdańsk, Gdansk, Poland

Bibliografia

  • 1. Lebiedzińska A, Szefer P. 2006. Vitamins B in grain and cereal-grain food, soy-products and seeds. Food Chem. 2006; 95(1): 116–122. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2004.12.024.
  • 2. Harvard School of Public Health Recommendation 2011 [Internet]. Available from www.health.harvard.edu [Cited 2017 May 12].
  • 3. Edwards CH, Grundy MML, Grassby T, Vasilopulou D, Frost GS, Butterworth PJ, et. al. Manipulation of starch bioaccessibility in wheat endosperm to regulate starch digestion, postprandial glycemia, insulinemia, and gut hormone responses: a randomized controlled trial in healthy ileostomy participants. Am. J. Clin. Nutr. 2015; 102(4): 791–800. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.106203.
  • 4. Jaworski M, Szatańska MI, Sawicka S. The relationship between emotional state and the consumption of foods rich in carbohydrates by young adults. Health Prob Civil. 2016; 10(2): 10–19. https://doi.org/10.5114/hpc.2016.59628.
  • 5. Lacoppidan SA, Kyrø C, Loft S, Helnæs A, Christensen J, Plambeck Hansen C, et al. Adherence to a healthy Nordic food index is associated with lower risk of type-2 diabetes- the Danish diet, Cancer and health cohort study. Nutrients. 2015; 7(10): 8633–8644. https://doi.org/10.3390/nu7105418.
  • 6. Banuls C, Rovira-Llopis S, Monzó N, Sola E, Viadel B, Victor VM, et al. The consumption of bread enriched with dietary fibre and L-carnityne improves glucose homeostasis and insulin sensitivity in patients with metabolic syndrome. J. Cereal Sci. 2015; 64: 159–167. http://dx.doi.org/10.1016%2Fj.jcs.2015.05.008
  • 7. Bailey DP, Locke ChD. Breaking up prolonged sitting with light-intensivity walking improvez postprandial glycemia, but breaking up sitting with standing does not. J. Sci. Med. Sport. 2015;18(3): 194–298. https://doi.org/10.1016/j.jsams.2014.03.008.
  • 8. Schröder S, Fischer A, Vock Ch, Böhme M, Schmelzer C, Döpnerm M, et al. Nutrition concepts for elite distance runners based on macronutrient and energy expenditure. J. Athl. Train. 2008; 43(5): 489–504. https://doi.org/10.4085/1062-6050-43.5.489.
  • 9. Zawadzki KM, Yaspelkis BB, Ivy JL. Carbohydrate-protein complex increases the rate of muscle glycogen storage after exercise. J. Appl. Physiol. 1992; 72(5): 1854–1859.
  • 10. Brown LJS, Midgley AW , Vince RV, Madden LA , McNaughton LR. High versus low glycemic index 3-h recovery diets following glycogen-depleting exercise has no effect on subquent 5-km cycling time trial performance. J. Sci. Med. Sport. 2013; 16(5): 450–454. https://doi.org/10.1016/j.jsams.2012.10.006.
  • 11. Ormsbee MJ, Bach ChW, Baur DA. Pre-Exercise Nutrition: The Role of Macronutrients, Modified Starches and Supplements on Metabolism and Endurance Performance. Nutrients. 2014; 6(5): 1782 –1808. https://doi.org/10.3390/nu6051782.
  • 12. Kunachowicz H, Nadolna I, Przygoda B, Iwanow K. Tables of food composition and nutritive value. Warszawa: PZWL ; 2005 (in Polish).
  • 13. Tanaka H, Monahan KG, Seals DE. Age–predicted maximal heart rate revisited. J. Am. Coll. Cardiol. 2001; 37(1): 153–156.
  • 14. Brand-Miller JC, Stockman K, Atkinso, F, Petocz P, Denyer G. Glycemic index, postprandial glycemia, and the shape of the curve in healthy subjects: analysis of a database of more than 1000 foods. Am. J. Clin. Nutr. 2009; 89(1): 97–105. https://doi.org/10.3945/ajcn.2008.26354.
  • 15. Jacobs LCA , Perry, TL , Rose MC, Rehrer NJ. The effect of exercise on glicemic and insulinemic response to two beverages of differing glycemic index. Med. Sport. 2006; 13(4): 239–244. https://doi.org/10.2478/v10036-009-0037-y.
  • 16. Stevenson E, Williams C, Mash LE, Phillips B. Nute M. Influence of high-carbohydrate mixed meals with different glycemic indexes on substrate utilization during subsequent exercise in women. Am. J. Clin. Nutr. 2006; 84(2): 354–360.
  • 17. Richter EA, Hargreaves M. Exercise, GLUT 4, and skeletal muscle glucose uptake. Physiol. Rev. 2013; 93(3): 993–1017. https://doi.org/10.1152/physrev.00038.2012.
  • 18. Yavari A. Mechanisms of exercise-induced glucose uptake: evidences and hypothesis. Res. J. Biol. Sci. 2008; 3(10): 1208–1217.
  • 19. Ivy JL, Kuo CH. Regulation of GLUT 4 protein and glycogen synthase during muscle glycogen synthesis after exercise. Acta Physiol. Scand. 1998; 162(3): 295–304. https://doi.org/10.1046/j.1365-201X.1998.0302e.x
  • 20. Ivy JL. Regulation of muscle glycogen repletion, muscle protein synthesis and repair following exercise. J. Sports. Sci. Med. 2004; 3(3): 131–138.
  • 21. Brand JC, Nicholson, PL, Thorburn, AW , Truswell SA. Food processing and glycemic index. Am. J. Clin. Nutr. 1985; 42(6): 1192–1196.
  • 22. Björck I, Granfeldt Y, Liljeberg H, Tovar J, Asp NG. Food properties affecting the digestion and absorption of carbohydrates. Am. J. Clin. Nutr. 1994; 59(3 Suppl): 699–705.
  • 23. Folch N, Peronnet F, Massicotte D, Chaarpentier S, Lavoie C. Metabolic response to large starch meal after rest and exercise: comparison between men and women. Eur. J. Clin. Nutr. 2003; 57(9): 1107–1115.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-4c1423a4-d3bd-456a-be2f-7c6cd555c3a2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.