O vozmozhnostjakh izmerenijj soderzhanija vody v materialakh sgushhannykh v vyparnykh apparatakh
EN
About possibilites of water content measurements in evaporated materials
Języki publikacji
PL
Abstrakty
RU
В работе представлено анализ возможностей применения роздельных методов измерения содержания воды в материялах сгущанных в выпарных аппаратах перёдического действия. Описано некоторые из методов и результаты их исследовании.
EN
The paper gives an analysis of possibilities in applications of different water content measurements during evaporating processes in periodical evaporators. Some of the methods and results of their investigations are described in the work.
1. Krówki i kremówki. Norma Branżowa BN-77/8093-03.
2. Maceluch J., Milanowski J.: O możliwościach pomiarów lepkosprężystych właściwości materiałów, zwłaszcza spożywczych z wykorzystaniem wiskozymetru Sarez. Prace Instytutu Budowy Maszyn, Zesz. Nauk. WSI Koszalin 1980, 3.
3. Milanowski J., Maceluch J., Owczarzak J.: Metoda skraplaczowa określania zawartości wody w masach, zwłaszcza spożywczych zatężanych w wyparkach. Zgłoszenie patentowe z dnia 18.05.1983 r.
4. Milanowski J., Maceluch J., Owczarzak J.: Badania nad opracowaniem metody i urządzenia do pomiaru zawartości wody w masie pomadkowej w wyparkach. Opracowanie naukowe WSI Koszalin 1983.
5. Milanowski J., Właźliński J.: Technologia wyrobów z mlecznych mas pomadkowych. Prz. Piek. 1983, 3.