PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 16 | 1 |
Tytuł artykułu

Wpływ parametrów sublimacyjnego suszenia na retencję chlorofili i karotenoidów w suszach z liści selera zwyczajnego (Apium graveolens L.)

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Influence of freeze-drying parameters on chlorophylls and carotenoids retention in dried leaves of celery (Apium graveolens L.)
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
EN
Wydawca
-
Rocznik
Tom
16
Numer
1
Opis fizyczny
s.105-111,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Techniki Cieplnej, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Doświadczalna 44, 20-280 Lublin
autor
  • Katedra Techniki Cieplnej, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Doświadczalna 44, 20-280 Lublin
  • Katedra Techniki Cieplnej, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Doświadczalna 44, 20-280 Lublin
autor
  • Katedra Techniki Cieplnej, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Doświadczalna 44, 20-280 Lublin
autor
  • Katedra Eksploatacji Maszyn Przemysłu Spożywczego, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Doświadczalna 44, 20-280 Lublin
Bibliografia
  • 1. Bone R.A., Landrum J.T., Fernandez L., Tarsis S.L. 1988. Analysis of macular pigment by HPLC: retinal distribution and age study. Invest. Opthamol. Visual. Sci., 29, 843-849.
  • 2. Chan E.W.C., Lim Y.Y., Wong S.K., Lim K.K., Tan S.P., Lianto F.S., Yong M.Y. 2009. Effects of different drying methods on the antioxidant properties of leaves and teaof ginger species. FoodChemistry 113, 166-172.
  • 3. Cinar 1.2004. Carotenoid pigment loss of freeze-dried plant samples under different storage conditions. LWT- Food Sci. Technol. 37, 363-367.
  • 4. Di Cesare L. F., Forni E., Viscardi D., Nani R.C. 2003. Changes in the chemical composition of basil caused by different drying procedures. J.Agricult. Food Chem. 51, 3575-3581.
  • 5. Di Cesare L. F., Forni E., Viscardi D., Nani R. C. 2004. Influence of drying techniques on the volatile phenolic compounds, chlorophyll and colour of oregano (Origanum vulgare L. ssp.Prismaticum gaudin). Ital. J. Food Sci. 16, 165-175.
  • 6. Douce R., Packer L. 1987. Chlorophylls and carotenoids: pigments of photosynthetic biomembranes. By Lichtenthaler H.K. Methods in Enzymology, Vol. 148, 349-382
  • 7. Fiutak G., Macura R., Filipczak-Fiutak M., Małecka K. 2013. Wpływ suszenia konwekcyjnego i liofilizacji na zawartość barwników i witaminy C w wybranych roślinach zielonych. Episteme (18), 107-114.
  • 8. Horubala A. 1975. Podstawy przechowalnictwa żywności. Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa.
  • 9. Huopalahti R, Kesalahti E., Linko R. 1985. Effect of hot air and freeze drying on the volatile compounds of dill (Anethum graveolens L.) herb. Journal of Agricultural Science in Finland, 57, 133-138.
  • 10. Irzyniec Z., Klimczak J., Michałowski S. 1995. Freeze-drying of the black currant juice. Drying Technology, 13, (1-2), 417-424.
  • 11. Janik E., Grudziński W., Gruszecki W.I., Krupa Z. 2008. The xanthophyll cycle pigments in Secale cereale leaves under combined Cd and high light stress conditions. J Photochem. Photobiol. B, 90, 47-52.
  • 12. Jędrzejko K. 1995. Rośliny przyprawowe i przyprawy. Wiadomości zielarskie, 11, s. 19-20.
  • 13. Jędrzejko K., Klama H., Żarnowiec J. 1997. Zarys wiedzy o roślinach leczniczych. Śląska Akademia Medyczna, Katowice.
  • 14. Karel M., Flink J.M., 1973. Influence of frozen state reactions on freeze-dried foods. J.Agr. Food Chem., Vol. 21, Nol, 16-21.
  • 15. King C.J. 1971. Freeze-Frying of Food. CRC Press, Cleveland.
  • 16. Martyniak-Przybyszewska В. 2001. Rośliny przyprawowe. Wydawnictwo UWM w Olsztynie, Olsztyn.
  • 17. Miki W. 1991. Biological functions and activities of animal carotenoids. Рure Applied Chem. 63, 141-146.
  • 18. Polak R. 2008. Wpływ parametrów sublimacyjnego suszenia na zmianę współrzędnych barwy suszu z liści selera. Acta Sci. Pol., Technica Agraria 7(1-2), 9-18.
  • 19. Polak R., Krzykowski A., Kluza F. 2009. Ocena degradacji barwników chlorofilowych i karotenoidowych w liofilizowanych liściach lubczyka ogrodowego (Levisticum officinale Koch.). Chłodnictwo 44, 50-53.
  • 20. Polska Norma, 1991. Surowce zielarskie. Pobieranie próbek i metody badań. PN - 91/ R-87019.
  • 21. Polska Norma, 2000. Produkty owocowe i warzywne. Oznaczanie zawartości suchej substancji w wyniku suszenia przy obniżonym ciśnieniu i zawartości wody w wyniku destylacji azeotropowej. PN-ISO 1026.
  • 22. Rocha T., Marty-Audouin C., Lebert A. 1993. Effectof dryling temperature and blanching on the degradation of chlorophyll a and b in mint (Mentha spicata Huds.) and basil (Ocimumbasilicum): Analysis by high performance liquidchromatography with photodiode array detection. Chromatographia36, 152-156.
  • 23. Rumińska A., Ożarowski A. 1990. Leksykon roślin leczniczych. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa.
  • 24. Schwartz S.J., J.H. von Elbe. 1983. Kinetics of chlorophyll degradation to pyropheophytin in vegetables. Journal of Food Scien, 48, s. 1303-1306.
  • 25. Sedo A., Krejca J. 1988. Rośliny źródłem przypraw. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa.
  • 26. Shofian N.M., Hamid A.A., Osman A., Saari N., An- war F., Dek M.S.P., Hairuddin M., R. 2011. Effect of freeze-drying on the antioxidant compounds and antioxidant activity of selected tropical fruits. International Journal of Molecular Sciences, 12(7), 4678-4692.
  • 27. Sikorski Z.E. 2007. Chemia żywności. Składniki żywności. Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa.
  • 28. Śledź M., Witrowa-Rajchert D. 2012a. Zmiany zawartości chlorofilu oraz polifenoli podczas przechowywania suszonych mikrofalowo-konwekcyjnie liści pietruszki. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych z. 570, 97-106.
  • 29. Śledź M., Witrowa-Rajchert D. 2012b. Influence of microwave-convective dryling on chlorophyll kontent and colour of herbs. Acta Agrophysica, 19(4), 865-876.
  • 30. Śledź M., Witrowa-Rajchert D. 2012c. Składniki biologicznie czynne w suszonych ziołach - czy ciągle aktywne?. Kosmos. Problemy nauk biologicznych. (295), 319-329.
  • 31. Witrowa-Rajchert D., Hankus M., Pawlak E. 2009. Wpływ metody suszenia na zawartość chlorofilu i barwę oregano oraz bazylii. Inżynieria I Aparatura Chemiczna, 1, 70-71.
  • 32. Van De Berg H., Faulks R., Granado F.H., Hirschberg J., Olmedilla B., Sandmann G., Southon S., Stahl W. 2000. The potential for the improvement of carotenoid levels in foods and the likely systemic effects. J. Sci. FoodAgric. 80, 880-912.
  • 33. Young A.J., Philip D.M., Lower G.M. 1993. Carotenoid antioxidant activity. Carotenoids in health and disease. Edited by KrinskyN.I., 105-126.
  • 34. Yousif A.N., Durance T.D., Scaman C.H., Girard B. 2000. Headspace volatiles and physical characteristics of vacuum-microwave, air and freeze-dried oregano (Lippia berlandieri Schauer). Food Chemistry and Toxicology, vol. 65, No. 6, 926-930.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-4b68b57d-ffc1-4433-b6d4-7826d0bf9436
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.