PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2018 | 74 | 02 |
Tytuł artykułu

Ocena stanu sanitarnego zakładów uboju zwierząt rzeźnych na podstawie wskaźników odzwierciedlających nadzór organów Inspekcji Weterynaryjnej

Warianty tytułu
EN
Evaluation of slaughterhouse supervision by Veterinary Inspectorate
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
Owing to its properties, food of animal origin is subject to special supervision by the Veterinary Inspectorate (VI), and food production requires close adherence to official regulations. The aim of this paper is to evaluate the veterinary supervision of abattoirs in Poland on the basis of data generated by the VI in 2005-2015, which are available on the website of the General Veterinary Office (the RRW-5 report). The data from the reports for particular years were used to determine statistical trends for the number of official decisions (warnings and prohibitions) issued by the IV for supervised and controlled abattoirs. It was found that in 2005-2006 (i.e. the transition period, during which abattoirs not yet in compliance with the EU requirements were allowed to operate) there was a 31.36% reduction in the number of abattoirs (from 762 to 521) with a negative evaluation issued by the VI. In 2007, the number of such abattoirs was comparable (1,432) to that in the previous years, but the VI issued more negative opinions (by 16.52%) than in the previous years because of more restrictive regulations. The results of such actions became visible in 2008, when the number of abattoirs decreased to 731, and the number of those with a negative assessment decreased by 33.28%. Starting from 2010, there was a progressive reduction in the number of decisions issued by the VI: in 2015, it was 66.32% smaller than in 2010 (a drop from 2,500 to 967). The number of decisions decreased along with the number of abattoirs in which poor sanitary conditions were found. An increase in the number of negatively assessed abattoirs results in the VI issuing administrative decisions: first, official warnings (to eliminate irregularities) and then prohibition notices (to stop production). Compared with the years 2005-2013, the years 2014-2015 saw a similar number of warnings and the lowest number of prohibition notices. Although the total number of administrative decisions and prohibition notices issued during 2005-2015 showed a clear downward trend, there was an upward trend in the number of warnings. By using administrative tools commensurate with potential risks to consumers, the VI improves sanitary conditions in abattoirs or eliminates them from the market. The analysis conducted in this study suggests that the sanitary conditions of animal slaughterhouses in Poland are satisfactory, which is partly attributable to the appropriate supervision of such facilities by the VI.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
74
Numer
02
Opis fizyczny
s.125-128,rys.,bibliogr.
Twórcy
  • Centrum Weterynarii UMK, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, ul.Gagarina 11, 86-100 Toruń
autor
  • Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy, al. Partyzantów 57, 24-100 Puławy
  • Katedra Kryminalistyki i Medycyny Sądowej, Wydział Prawa i Administracji, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul.Benedykta Dybowskiego 13, 10-719 Olsztyn
autor
  • Katedra Patofizjologii, Weterynarii Sądowej i Administracji, Wydział Medycyny Weterynaryjnej, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul.Michała Oczapowskiego 13, 10-719 Olsztyn
autor
  • Zakład Hodowli Owiec, Kóz i Zwierząt Futerkowych, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy, Al. prof. S. Kaliskiego 7, 85-796 Bydgoszcz
autor
  • Centrum Weterynarii UMK, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, ul.Gagarina 11, 86-100 Toruń
autor
  • Katedra Patofizjologii, Weterynarii Sądowej i Administracji, Wydział Medycyny Weterynaryjnej, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul.Michała Oczapowskiego 13, 10-719 Olsztyn
Bibliografia
  • Adamiak B.: Europeizacja prawa postępowania administracyjnego, [w:] Janiuk I., Leoński Z., Szewczyk M., Waligórski M., Wojtczak K. (red.): Europeizacja polskiego prawa administracyjnego. Kolonia Limited, Wrocław 2005.
  • Kwiatek K., Kowalczyk E.: Wytyczne Kodeksu Żywnościowego w zakresie funkcjonowania analizy ryzyka w bezpieczeństwie żywności do wdrożenia przez odpowiednie organy władzy państwowej. Życie Wet. 2010, 85, 246-249.
  • Lisiowska M., Szarek J., Białek M., Borowski A.: Czy łatwo jest być „etycznym” lekarzem weterynarii – zwłaszcza będąc pracownikiem Inspekcji Weterynaryjnej? Życie Wet. 2012, 87, 554-556.
  • Listos P.: Odpowiedzialność zawodowa lekarzy weterynarii. Geneza spraw oraz problematyka związana z orzecznictwem. Weterynaria w Praktyce 2010, 7, 8-10.
  • Płocki R.: Food crime – skala zjawiska, [w:] Pływaczewski W., Chlebowicz P. (red.): Nielegalne rynki. Geneza, skala zjawiska oraz możliwości przeciwdziałania. Katedra Kryminologii i Polityki Kryminalnej, Wydział Prawa i Administracji, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn 2012, s. 366-378.
  • Pływaczewski W.: Pranie żywności jako szczególna forma przestępczości gospodarczej, [w:] Sygit B. (red.): Złota Księga Prof. dr. hab. dr. h. c. Brunona Hołysta. Uniwersytet Łódzki. Fundacja „Ubi societas, ibi Ius”, Łódź 2015, s. 269-284.
  • Popławski K., Szarek J., Gaziński B.: Dostosowanie polskiego prawodawstwa weterynaryjnego do przepisów weterynaryjnych Unii Europejskiej, [w:] Gaziński B. (red.): Szkice europejskie. Historia – gospodarka – polityka. Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn 2011, s. 159-176.
  • Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Dz. Urz. L 1395, 30/04/2004 P. 0001-0054.
  • Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego. Dz. Urz. L 139, 30/04/2004 P. 0055-0205.
  • Rozporządzenie (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Dz. Urz. L 139, 30/04/2004 P. 0206-0319.
  • Rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt. Dz. Urz. L 165, 30/04/2004 P. 0001-0141.
  • Rudy A.: Kontrola weterynaryjna na rynku wewnętrznym Unii Europejskiej. Życie Wet. 2000, 75, 529-532.
  • Rudy M.: Europeizacja polskiego prawa weterynaryjnego. Życie Wet. 2010, 85, 657-659.
  • Rudy M.: Szczególne przepisy Parlamentu Europejskiego i Rady dotyczące żywności pochodzenia zwierzęcego. Część I. Zarys regulacji oraz podmioty zobowiązane. Życie Wet. 2006, 81, 791-794.
  • Rudy M.: Ubój z konieczności w prawie żywnościowym. Życie Wet. 2012, 87, 276-277.
  • Rudy M.: Wstęp do prawa sanitarnego i weterynaryjnego. Kolonia Limited, Wrocław 2010.
  • Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt. Dz. U. 2004 nr 69 poz. 625.
  • Ustawa z dnia 2 kwietnia 2004 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt. Dz. U. 2004 nr 91 poz. 872.
  • Ustawa z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej. Dz. U. 2004 nr 33 poz. 287 z późn. zm.
  • Ustawa z dnia 29 stycznia 2004 r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Dz. U. 2004 nr 33 poz. 288.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-4a940ae0-92f4-4dff-9799-af036fc428c0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.