PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | 12 | 4 |

Tytuł artykułu

Potato yield depending on ridge shape and harvest time Part II. The yield of tuber fractions

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Plonowanie ziemniaka w zależności od kształtu redliny i terminu zbioru. Cz. II. Plon frakcji bulw

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
This work presents the results of the study on the effect of ridge shape (the height of ridge) and harvest time, defined by the soil temperature, on the yield structure of three table potato cultivars. Analysis was performed based on three-year results (2004- -2006) obtained from the experiment established in the split-split-plot design at the Agricultural Experimental Station in Zawady of the University of Natural Sciences and Humanities in Siedlce. Irrespective of the cultivar, tubers with a diameter from 50 to 60 mm constituted the largest proportion in the total yield, while the smallest tubers of the fraction below 30 mm. Harvest time had a significant effect on the weight of small tubers fraction with a diameter to 30 mm and from 30 to 40 mm. ridge shape significantly modified the yield of tubers with a diameter from 50 to 60 mm. Significantly higher tuber yield was obtained from the typical ridge (with a height of 20 cm), than from the high ridge (24 cm). The yield of large tuber fraction, above 60 mm, depended only on the weather conditions prevailing in the growing season.
PL
W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczących wpływu kształtu redliny (wysokości redliny) i terminu zbioru, określonego temperaturą gleby, na strukturę plonu trzech odmian ziemniaka jadalnego. Analizę przeprowadzono na podstawie trzyletnich wyników (2004-2006) uzyskanych z doświadczenia założonego w układzie split-split-plot w Rolniczej Stacji Doświadczalnej w Zawadach, należącej do Uniwersytetu Przyrodniczo- -Humanistycznego w Siedlcach. Największy udział w plonie ogólnym, niezależnie od odmiany, stanowiły bulwy o średnicy od 50 do 60 mm, najmniejszy zaś bulwy frakcji poniżej 30 mm. Termin zbioru wpływał istotnie na na masę frakcji bulw małych o średnicy do 30 mm oraz od 30 do 40 mm. Kształt redliny istotnie modyfikował plon bulw o średnicy od 50 do 60 mm. Istotnie wyższy plon bulw uzyskano z redliny typowej (o wysokości 20 cm) niż z redliny wysokiej (24 cm). Plon frakcji bulw dużych, powyżej 60 mm, zależał tylko od warunków pogodowych panujących w sezonie wegetacyjnym.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

12

Numer

4

Opis fizyczny

p.45-57,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Siedlce University of Natural Sciences and Humanities, Prusa 14, 08-110 Siedlce, Poland
autor
  • Siedlce University of Natural Sciences and Humanities, Prusa 14, 08-110 Siedlce, Poland
autor
  • Siedlce University of Natural Sciences and Humanities, Prusa 14, 08-110 Siedlce, Poland

Bibliografia

  • Bombik A., Rymuza K., Stopa D., 2013. [Potato yield depending on ridge shape and harvest time. Part I. Total and commercial tuber yield]. Acta Sci. Pol. Agricultura 12(4), 31-43.
  • Gancarz M., Konstankiewicz K., 2007. Zastosowanie komputerowej analizy obrazu do szybkiego określenia wielkości i kształtu bulw ziemniaka [The use of computerized image analysis forfast determination of size and shape of potato tubers]. Acta Agrophys. 10(1), 47-57 [inPolish].
  • Gąsiorowska B., Zarzecka K., 2002. Wpływ terminu zbioru na plon i cechy jakościowe bulw ziemniaka uprawianego w rejonie Siedlec [Effect of harvest time on yield and quality features of potato tubers grown in the Siedlce region]. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 489, 319-325 [inPolish].
  • Głuska A., 1999. Najważniejsze elementy technologii uprawy kształtujące jakość bulw [Major elements of cultivation technology affecting tuber quality]. Ziem. Pol. 1, 11-14 [in Polish].
  • Głuska A., 2000. Wpływ agrotechniki na kształtowanie jakości plonu ziemniaka [Effect of cultivation technology on the quality of potato yield]. Biul. IHAR 213, 173-178 [in Polish].
  • Gruczek T., 2000. Produkcja ziemniaków przy szerokości międzyrzędzi 75 cm [Potato cultivation at row spacing of 75 cm]. Ziem. Pol. 4, 10-17 [in Polish].
  • Gruczek T., 2001. System pielęgnowania ziemniaka a jakość plonu [Potato cultivation system and the quality of yield]. Fragm. Agron. 2(70), 36-51 [in Polish].
  • Gruczek T., Zarzyńska K., 2000. Technika sadzenia zapewniająca optymalne zagęszczenie łanu dla każdego kierunku użytkowania ziemniaków [Planting technique proviing the optimumcanopy density for each trend of potato utilization]. Ziem. Pol. 2, 10-16 [in Polish].
  • Gugała M., Zarzecka K., 2008. Plonotwórcza efektywność zabiegów agrotechnicznych w uprawie ziemniaka [Yield-forming effectiveness of cultivation practices in growing potato]. ActaAgrophys. 11(3), 647-656 [in Polish].
  • Jabłoński K., 2001. Agrotechniczne efekty stosowania nowych maszyn do pielęgnacji ziemniaków [Technological effects of using new machines for potato cultivation]. Biul. IHAR220, 227-235 [in Polish].
  • Jabłoński K., 2005. Nowe technologie produkcji ziemniaka – uprawa zagonowa [New technologies of potato production – bed culture]. Inż. Rol. 1, 75-83 [in Polish].
  • Klikocka H., 2000. Badania nad wprowadzeniem nowych technologii uprawy ziemniaków [The study on introducing new technologies of potato cultivation]. Pam. Puł. 120/I, 217-224 [inPolish].
  • Kołodziejczyk M., 2004. Wpływ nawożenia na wielkość i strukturę plonu bulw ziemniaka [Effect of fertilization on the quantity and structure of potato tuber yield]. Ann. Univ. Mariae Curie--Skłodowska, Sect. E, Agricultura 59(3), 1455-1463 [in Polish].
  • Krzysztofik B., Nawara P., 2003. Zmiany właściwości wewnętrznych bulw ziemniaka wynikające z czynników agrotechnicznych [Changes in inside properties of potato tubers. Inż. Rol. 9,119-126 [in Polish].
  • Niemczyk H., 2012. Wpływ przejazdów maszyn rolniczych na zagęszczenie gleby i rozmieszczenie bulw ziemniaka w redlinie [Effect of runs of agricultural machines on soil density andpotato tuber distribution in the ridge]. Fragm. Agron. 29(1), 124-133 [in Polish].
  • Pytlarz-Kozicka M., 2011. Wpływ sposobu uprawy na plon i jego strukturę dwóch bardzo wczesnych odmian ziemniaka [Effect of crop production system on the yield and its structurein two very early potato cultivars]. Zesz. Nauk. UP we Wrocławiu, Rolnictwo 581, 127-140[in Polish].
  • Sawicka B., Barbaś P., Kuś J., 2007. Variability of potato field and its structure in organic and ntegrated crop production systems. EJPAU, Agronomy 10(1), http://wwwejpau.media.pl/ volumne10/issue1/ art.-02.html
  • Szutkowska M., 2000. Kształtowanie architektury łanu w technologii uprawy ziemniaków dla przetwórstwa spożywczego [Affecting canopy architecture in potato cultivation technologyfor food processing industry]. Biul. IHAR 213, 191-200 [in Polish].
  • Turska E., 2004. Zmienność jakości plonu bulw ziemniaka w zależności od stosowanych czynników agrotechnicznych [Changes in potato tuber yiel quality depending on appliedcultivation factors]. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, Sect. E, Agricultura 59(4), 1871-1880[in Polish].
  • Trętowski J., Wójcik A.R., 1991. Metodyka doświadczeń rolniczych [Methods of agricultural experiments]. WSRP Siedlce [in Polish].
  • Wroniak J., 2006. Walory żywieniowe ziemniaka jadalnego [Nutritional qualities of table potato]. Ziem. Pol. 2, 17-20 [in Polish].
  • Zarzecka K., Antolak M., Pszczółkowski P., 2004. Plonowanie dziesięciu średnio wczesnych odmian ziemniaka w warunkach Podlasia [The yield of ten semi-early potato cultivars inconditions of the Podlasie region]. Zesz. Nauk. AP w Siedlceach, Rolnictwo 65, 51-57 [inPolish].
  • Zarzyńska K., Wroniak J., 2007. Różnice w jakości plonu bulw ziemniaków uprawianych w systemie ekologicznym w zależności od niektórych czynników agrotechnicznych [Differences in tuber yield quality in potatoes grown in organic crop production system, asaffected by some cultivation factors]. J. Res. App. Agric Engin. 52(4), 108-113 [in Polish].

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-4a054fc7-6fdd-43fc-a9e5-d65b9640fb47
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.