PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1975 | 01 | 2 |

Tytuł artykułu

Preliminary determination of the biological value of Propionibacterium shermanii biomas obtained from a whey medium culture

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wstępna ocena wartości biologicznej biomasy Propionibacterium shermanii otrzymanej po hodowli na podłożu serwatkowym

Języki publikacji

EN

Abstrakty

PL
Badano strawność enzymatyczną in vitro i ogólną wartość biologiczną biomasy Propionibacterium shermanii-1 otrzymanej na podłożu serwatkowym oraz produktu wyjściowego - serwatki. Uzyskane wyniki porównano z białkami standardowymi - kazeiną i proszkiem jajowym. Stopień strawności in vitro w odniesieniu do hydrolizy kwasowej wynosił dla biomasy - 49,7%, serwatki - 75,3%, kazeiny – 66,8% i proszku jajowego - 85,5%. Nie stwierdzono natomiast zasadniczej różnicy w wartości biologicznej wstępnie trawionej biomasy i serwatki, oznaczonej z Streprococcus zymogenes.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

01

Numer

2

Opis fizyczny

p.119-125,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Institute of Food Science, Academy of Agriculture, Mazowiecka 48, 60-623 Poznan, Poland
autor
  • Institute of Food Science, Academy of Agriculture, Mazowiecka 48, 60-623 Poznan, Poland
  • Institute of Food Science, Academy of Agriculture, Mazowiecka 48, 60-623 Poznan, Poland
autor
  • Institute of Food Science, Academy of Agriculture, Mazowiecka 48, 60-623 Poznan, Poland

Bibliografia

  • 1. Anderson R. F., Jackson R. W.: Appl. Microb., 1958, 6 (5), 369.
  • 2. Bęza R.: Aminokwasy w żywieniu zwierząt. PWRiL, Warszawa 1967, 120.
  • 3. Ford J. E.: Brit. J. Nutr. 1962, 16, 409.
  • 4. Giebel H.: Pr. Komis. Nauk Rol. Leś., 1971, 31, 195.
  • 5. Giec A.: Charakterystyka podstawowych składników odżywczych i badania modelowe nad profilem białkowym biomas Propionibacterium shermanii uzyskiwanych na serwatce jako podłożu hodowlanym. Poznań 1973 unpubl.
  • 6. Gronowska-Senger A., Prończuk A., Bartnik J.: Przydatność metod trawienia in vitro przy ocenie nowych źródeł białka. Conference of the Assocciation of Food Technologists and the Committee of Food Chemistry and Technology Polish Academy of Sciences, Warszawa 1971.
  • 7. Jakubowski J., Poznański S., Bednarski W., Surażyński A.: Przem. ferm., 1972, 10, 26.
  • 8. Janicki J., Kowalczyk J., Warchalewski J.: Chem. anal., 1967, 12, 115.
  • 9. Mauron J.: Nutritional evaluation of protein by enzymatic methods. Improving plant protein by nuclear techniques. Proceeding of Symposium Vienna 1970, June 303.
  • 10. Morkowska-Gluzińska W.: Racz. Państ. Zakł. Hig., 1966, 17 (5), 467.
  • 11. Nomoto M., Narahashi Y., Murakami M.: J. Biochem., 1960, 48 (4), 593.
  • 12. Pędziwilk F., Janicki J., Nowakowska K.: Acta microb. pal. B., 1970, 2 (19), 229.
  • 13. Prończuk A., Smulska Z., Bartnik J.: Racz. Państ. Zakł. Hig., 1971, 22,, 87.
  • 14. Skupin J., Pędziwilk F., Giec A., Jaszewski B., Trojanowska K., Nowakowska K.: Rocz. Technol. Chem. Żyw., 1974, 24 (1), 17.
  • 15. Stasińska B., Warchalewski J., Skupin J.: Ocena strawności enzymatycznej in vitro układu białkowego biomasy otrzymanej po hodowli Propionibacterium shermanii na podłożu serwatkowym. IV Scientific Session of the Committee of Food Technology and Chemistry of the Polish Academy of Sciences, Lublin 1973, 128.
  • 16. Stasińska B.: unpublished data.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-4952624c-acbb-4aae-baa9-452436579576
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.