PL
Na ziarnie zbóż i przetworach zbożowych obecna jest mikroflora, której źródłem są: gleba, powietrze, szkodniki zbożowe, a także stan higieniczno-sanitarny zakładów zbożowo-młynarskich. Obecność mikroflory stwarza potencjalne ryzyko obniżenia wartości technologicznej i bezpieczeństwa zdrowotnego zarówno partii ziarna jak i przetworów zbożowych. W artykule przedstawiono informacje na temat rodzaju i poziomu występowania mikroflory w ziarnie i w mące oraz czynników sprzyjających jej rozwojowi. Opisano wpływ procesu czyszczenia i kondycjonowania ziarna na liczbę drobnoustrojów w produktach przemiału. Przedstawiono również zmiany jakie występują w ziarnie i mące pod wpływem rozwoju mikroorganizmów. Zaprezentowano wymagania mikrobiologiczne dla mąki pszennej, opracowane przez różnych jej użytkowników.
EN
Grain and grain products contains on their surface the microflora, the source of which is soil, air, crop pests and the hygienic and sanitary state of grain and milling companies. The presence of microflora poses a potential risk of lowering the technological of the grain and grain products and the risk of serious health problems of the consumers of cereal products. The type and level of occurrence of microflora in grain and flour and factors influence to its development were presented in the article. The influence of the treatments of the grain before milling and conditioning on the amount of microorganisms was described. The influence of the microflora on the technological value of grain and flour was presented. Microbiological requirements for wheat flour developed by various users were presented.