PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 68 | 1 |

Tytuł artykułu

Dietary habits of Wroclaw Medical University students (Poland)

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background. The World Health Organization considers an unhealthy diet to be related to the risk of cardiovascular diseases development. Objectives. The aim of this study was to evaluate dietary habits among Wroclaw Medical University students with a view towards the nutritional risk factors for cardiovascular diseases. Material and Methods. The study was conducted between the years 2004-2012. The study group consisted of 892 women and 276 men. The respondents were asked to complete a questionnaire based on the principles outlined in “The Polish food-based dietary guidelines”. Results. There were numerous eating habits not in compliance with the recommendations. Men failed to take ≥ 3 meals/ day (10.1% vs 6.3%) at a significantly higher frequency than women. Food products exhibiting a high glycaemic index (GI) were preferred over low GI, especially among men. About 62% of women and 75% of men failed to consume ≥ 5 portions of fruits and vegetables per day. Women chose low-fat dairy products and meat significantly more frequently than men. 73% of women and 67% of men declared that they consumed vegetable oils on an irregular basis. About 8% of women and 11% of men used salt without restrictions, while 58% and 64% respectively, used sugar to sweeten beverages. Conclusions. Improper nutritional habits were observed in a high part of the studied students, especially among men. It is therefore strongly suggested that the rules of proper nutrition be promoted among this group.
PL
Wprowadzenie. Według Światowej Organizacji Zdrowia niezdrowa dieta jest związana z ryzykiem rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Cel. Celem badań była ocena zwyczajów żywieniowych studentów z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, pod kątem żywieniowych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w latach 2004-2012. Grupa badana liczyła 892 kobiet i 276 mężczyzn. Uczestnicy badania odpowiadali na pytania zawarte w ankiecie opracowanej na podstawie “Złotej Karty Prawidłowego Żywienia”. Wyniki. Stwierdzono, że liczne zwyczaje żywieniowe badanych studentów nie były zgodne z zaleceniami. Istotnie więcej mężczyzn niż kobiet nie spożywało zalecanych min. 3 posiłków w ciągu dnia (10,1% vs 6,3%). Produkty spożywcze charakteryzujące się wysokim indeksem glikemicznym (IG) były wybierane częściej niż produkty o niskim IG, zwłaszcza przez mężczyzn. Około 62% kobiet i 75% mężczyzn nie spożywało zalecanych min. 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Kobiety wybierały niskotłuszczowe produkty mleczne oraz mięsne istotnie częściej niż mężczyźni. 73% kobiet i 67% mężczyzn deklarowało nieregularne spożycie olejów roślinnych. Około 8% kobiet i 11% mężczyzn dosalało potrawy bez żadnych ograniczeń, a odpowiednio 58% i 64% badanych osób używało cukier do dosładzania napojów. Wnioski. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe zaobserwowano u znacznej części badanych studentów, zwłaszcza wśród mężczyzn. Promowanie zasad prawidłowego odżywiania w tej grupie osób jest zatem wysoce uzasadnione.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

68

Numer

1

Opis fizyczny

p.23-32,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Food Science and Dietetics, Wroclaw Medical University, 211 Borowska, 50-556 Wroclaw, Poland
  • Department of Dietetics, Wroclaw Medical University, 34 Parkowa, 51-616 Wroclaw, Poland
autor
  • Department of Dietetics, Wroclaw Medical University, 34 Parkowa, 51-616 Wroclaw, Poland

Bibliografia

  • 1. Appel L.J., Champagne C.M., Harsha D.W., Cooper L.S., Obarzanek E., Elmer P.J., Stevens V.J., Vollmer W.M., Lin P.H., Svetkey L.P., Stedman S.W., Young D.R.; Writing Group of the PREMIER Collaborative Research Group: Effects of comprehensive lifestyle modification on blood pressure control: main results of the PREMIER clinical trial. JAMA 2003;289:2083-2093.
  • 2. Barclay A.W., Petocz P., McMillan-Price J., Flood V.M., Prvan T., Mitchell P., Brand-Miller J.C.: Glycemic index, glycemic load, and chronic disease risk-a metaanalysis of observational studies. Am J Clin Nutr 2008;87:627-637.
  • 3. Crowe F.L., Roddam A.W., Key T.J., Appleby P.N., Overvad K., Jakobsen M.U., Tjønneland A., Hansen L., Boeing H., Weikert C., Linseisen J., Kaaks R., Trichopoulou A., Misirli G., Lagiou P., Sacerdote C., Pala V., Palli D., Tumino R., Panico S., Bueno-de-Mesquita H.B., Boer J., van Gils C.H., Beulens J.W., Barricarte A., Rodríguez L., Larrañaga N., Sánchez M.J., Tormo M.J., Buckland G., Lund E., Hedblad B., Melander O., Jansson J.H., Wennberg P., Wareham N.J., Slimani N., Romieu I., Jenab M., Danesh J., Gallo V., Norat T., Riboli E.; European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)-Heart Study Collaborators: Fruit and vegetable intake and mortality from ischaemic heart disease: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)-Heart study. Eur Heart J 2011;32:1235-1243.
  • 4. Eckel R.H., Jakicic J.M., Ard J.D., de Jesus J.M., Houston Miller N., Hubbard V.S., Lee I.M., Lichtenstein A.H., Loria C.M., Millen B.E., Nonas C.A., Sacks F.M., Smith S.C. Jr, Svetkey L.P., Wadden T.A., Yanovski S.Z.: 2013 AHA/ACC Guideline on Lifestyle Management to Reduce Cardiovascular Risk: A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines. Circulation 2014;129(25 Suppl 2):S76-S99.
  • 5. He F.J., Nowson C.A., Lucas M., MacGregor G.A.: Increased consumption of fruit and vegetables is related to a reduced risk of coronary heart disease: meta-analysis of cohort studies. J Hum Hypertens 2007;21:717-728.
  • 6. Ilow R.: Assessment of the dietary habits of students of Wroclaw Medical University. Adv Clin Exp Med 2005;14:929-938 (in Polish).
  • 7. Ilow R., Płonka K., Regulska-Ilow B., Biernat J.: Assessment of fruit and vegetable intake among the population of junior high school students from Oleśnica. Rocz Panstw Zakl Hig 2007;58:237-243.
  • 8. Ilow R., Regulska-Ilow B., Płonka K., Biernat, J.: Evaluation of the dietary habits of lower secondary school students in Olesnica. Bromat Chem Toksykol 2009;42:693-698 (in Polish).
  • 9. Ilow R., Regulska-Ilow B., Szarzała-Kruk D., Biernat J.: Evaluation of the dietary habits of secondary school students in Olesnica. Bromat Chem Toksykol 2008;41:705-710 (in Polish).
  • 10. Kłosiewicz-Latoszek L., Szostak W.B., Podolec P., Kopeć G., Pająk A., Kozek E., Naruszewicz M., Stańczyk J., Opala G., Windak A., Zdrojewski T., Drygas W., Klupa T., Undas A., Czarnecka D., Sieradzki J.: Polish Forum for Prevention Guidelines on Diet. Kardiol Pol 2008;66:812-814
  • 11. Kowalska A.: Nutrition habits of students of University of Economics in Wroclaw. Rocz Panstw Zakl Hig 2010;61:277-282 (in Polish).
  • 12. Lebiedzińska A.: Selected cereal products as functional elements of the diet - frequency consumption of cereal products among university students. Rocz Panstw Zakl Hig 2007;58:295-300 (in Polish).
  • 13. Marín-Guerrero A.C., Gutiérrez-Fisac J.L., Guallar-Castillón P., Banegas J.R. Rodríguez-Artalejo F.: Eating behaviours and obesity in the adult population of Spain. Br J Nutr 2008;100:1142–1148.
  • 14. Mendis S., Puska P., Norrving B.: Global atlas on cardiovascular disease prevention and control. World Health Organization, Geneva 2011.
  • 15. Mozaffarian D.: Fish and n-3 fatty acids for the prevention of fatal coronary heart disease and sudden cardiac death. Am J Clin Nutr 2008;87(suppl):1991S–1996S.
  • 16. Niemeier H.M., Raynor H.A., Lloyd-Richardson E.E., Rogers M.L., Wing R.R.: Fast food consumption and breakfast skipping: predictors of weight gain from adolescence to adulthood in a nationally representative sample. J Adolesc Health 2006;39:842-849.
  • 17. Pan A., Sun Q., Bernstein A.M., Schulze M.B., Manson J.E., Stampfer M.J., Willett W.C., Hu F.B.: Red meat consumption and mortality: results from 2 prospective cohort studies. Arch Intern Med 2012;172:555-563.
  • 18. Perk J., De Backer G., Gohlke H., Graham I., Reiner Ž., Verschuren W.M.M., Albus C., Benlian P., Boysen G., Cifkova R., Deaton C., Ebrahim S., Fisher M., Germano G., Hobbs R., Hoes A., Karadeniz S., Mezzani A., Prescott E., Ryden L., Scherer M., Syvänne M., Scholte Op Reimer W.J., Vrints C., Wood D., Zamorano J.L., Zannad F. European Association for Cardiovascular Prevention & Rehabilitation (EACPR); ESC Committee for Practice Guidelines (CPG): European guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice (version 2012). The Fifth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice (constituted by representatives of nine societies and by invited experts). Eur Heart J 2012;33:1635–1701.
  • 19. Różańska D., Kawicka A., Konikowska K., Salomon A., Zatońska K., Szuba A., Regulska-Ilow B.: Assessment of glycemic load and intake of carbohydrates in the diets of Wroclaw Medical University students (Poland). Rocz Panstw Zakl Hig 2016;67:301-308.
  • 20. Sakamaki R., Toyama K., Amamoto R., Liu C.J., Shinfuku N.: Nutritional knowledge, food habits and health attitude of Chinese university students - a cross sectional study. Nutr J 2005, 4:4 doi:10.1186/1475-2891-4-4.
  • 21. Sofi F., Cesari F., Abbate R., Gensini G.F., Casini A.: Adherence to Mediterranean diet and health status: meta-analysis. BMJ 2008;337:a1344, doi:10.1136/bmj.a1344
  • 22. Stefańska E., Ostrowska L., Radziejewska I., Kardasz M.: Mode of nutrition in students of the Medical University of Bialystok according to their place of residence during the study period. Probl Hig Epidemiol 2010;91:585-590 (in Polish).
  • 23. The Polish food-based dietary guidelines. Czynniki Ryzyka 1997;17-18:7a (in Polish).
  • 24. U.S. Department of Agriculture and U.S. Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans, 2010. 7th Edition, Washington, DC 2010: U.S. Government Printing Office.
  • 25. Warren J.M., Henry C.J., Simonite V.: Low glycemic index breakfasts and reduced food intake in preadolescent children. Pediatrics 2003;112:e414-e419.
  • 26. Wojtyniak B., Goryński P., Moskalewicz B.: Health situation of the Polish population and its determinants. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny. Warszawa, 2012 (in Polish).
  • 27. Yahia N., Achkar A., Abdallah A., Rizk S.: Eating habits and obesity among Lebanese university students. Nutr J 2008;7:32 doi:10.1186/1475-2891-7-32.
  • 28. Zaborowicz K., Czarnocińska J., Galiński G., Kaźmierczak P., Górska K., Durczewski P.: Evaluation of selected dietary behaviours of students according to gender and nutritional knowledge. Rocz Panstw Zakl Hig 2016;67:45-50.
  • 29. Zatoński W.A., Willett W.: Changes in dietary fat and declining coronary heart disease in Poland: population based study. BMJ 2005;331:187-189.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-46b49901-e6f8-4957-a099-382c9bf354d8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.