PL
Soki owocowe i warzywne należą do wartościowych przetworów owocowo-warzywnych. Jak pokazuje Piramida Żywieniowa, warzywa i owoce w różnych postaciach powinny stanowić podstawę zdrowego odżywiania. Do produkcji soków stosuje się rozmaite owoce (pomarańcze, truskawki, brzoskwinie, jabłka śliwki, porzeczki, winogrona, ananasy, żurawiny) oraz warzywa (pomidory, marchew, dynia, buraki, szpinak, kapusta). W artykule omówiono rodzaje soków, ich wartość odżywczą i walory zdrowotne oraz możliwości kulinarnego wykorzystania. Owoce i warzywa wykorzystywane do produkcji soków zawierają duże ilości witamin (witamina C, beta-karoten, foliany), składniki mineralne (potas, magnez) oraz błonnik pokarmowy. Są też bogatym źródłem substancji bioaktywnych (antocyjany, polifenole). Składniki odżywcze oraz związki bioaktywne nadają sokom owocowym i warzywnym właściwości prozdrowotne. Regularne picie soków owocowych i warzywnych może działać profilaktycznie i leczniczo w przypadku nadciśnienia, miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, zawału, udaru i chorób nowotworowych. Może też zapobiegać procesowi starzenia się organizmu.
EN
Fruit and vegetable juices are a valuable fruit-vegetabie products. As is shown in the food pyramid fruits and vegetables in various forms should provide the basis of healthy eating. For the production of juices, apply a variety of fruits (oranges, strawberries, peaches, apples, plums, currants, grapes, pineapples, cranberries) and vegetables (tomatoes, carrots, pumpkin, beets, spinach, cabbage). In the article were discussed the types of juices, their nutritional value and health benefits and the possibility of culinary use. Fruits and vegetables used for the production of juices contain large amounts of vitamins (vitamin C, beta carotene, folate), minerals (potassium, magnesium) and dietary fibre. They are also a rich source of bioactive substances (anthocyanins, polyphenols). Nutrients and bioactive compounds add fruit and vegetable juices health promoting properties. Regular drinking fruit and vegetable juices can act preventively and therapeutically in the case of hypertension, atherosclerosis, coronary heart disease, myocardial infarction, stroke, and cancer. It can also slow down the aging process.