PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2018 | 09 |
Tytuł artykułu

Badanie migracji globalnej wybranych opkowań sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością

Warianty tytułu
EN
Examination of global migration of selected artificial packaging intended for contact with food
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Zbadano migrację globalną wybranych opakowań z tworzyw sztucznych dostępnych na rynku z zastosowaniem wodnych płynów modelowych imitujących działanie środków spożywczych metodami zalecanymi w Unii Europejskiej. Warunki badania, tj. czas i temperatura kontaktu powierzchni z płynem, odpowiadały rzeczywistym warunkom użytkowania badanych opakowań.
EN
The global migration was examined from selected plastic packaging available on the market using aqueous model fluids imitating the action of foodstuffs by the methods recommended in the European Union. Test conditions, ie the time and temperature of contact of the surface with the liquid, corresponded to the actual conditions of use of the tested packages.
Słowa kluczowe
PL
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Numer
09
Opis fizyczny
s.79-86,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin
autor
  • Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin
autor
  • Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin
Bibliografia
  • [1] Anderson W. A. C., Castle L. (2003). Benzophenone in cartonboard packaging materials and the factors that influence its migration into food. Food Add. Contam. 20 (6), 607-618
  • [2] Brede C., Skjevrak I. (2004). Migration of aniline from polyamide cooking utensil into food simulants. Food Addit. Contim. 21,1115-1124
  • [3] Buonocore G. G., Del Nobile M. A., Panizza A., Corbo M. R., Nicolais L. (2003) A general approach to describe the antimicrobial agent release from highly swellable films intended for food packaging applications. J Control Rel 90, 97-107
  • [4] Cichoń Z., Miśniakiewicz M. (2000). Analiza tendencji w opakowalnictwie żywności uwarunkowanych zmieniającymi się wymaganiami rynkowymi, Opakowanie, 10
  • [5] Cleveland J., Montville T. J., Nes I. F. and Chikindas M. L. (2001) Bacteriocins: safe, natural antimicrobials for food preservation. Int J Food Microbiol 71, 1-20
  • [6] Ćwiek-Ludwicka K., Jurkiewicz M., Stelmach A., Mazańska M., Półtorak H. (2003). Opakowania jako potencjalne źródło zanieczyszczenia żywności. Bromat. Chem. Toksykol., 285-289
  • [7] Ćwiek-Ludwicka K., Jurkiewicz M., Stelmach A., Półtorak H. (2000). Substancje chemiczne dozwolone do tworzyw sztucznych przeznaczonych do wytwarzania opakowań żywności w świetle ustawodawstwa Unii Europejskiej. Roczn. PZH, 51, 241-249.
  • [8] Guerra N. P., Macias C. L., Agrasar A. T. and Castro L. P. (2005) Development of a bioactive packaging cellophane using Nisaplin as biopreservative agent. Lett Appl Microbiol 40, 106-110
  • [9] Hotchkiss J. H. (1997). Food packaging interactions influencing quality and safety, Food Additives & Contaminants, 14, 6-7
  • [10] Jankowski S. (2002). Analiza czynników wpływających na rozwój przemysłu opakowań w Polsce. Opakowanie, 8, 20-22
  • [11] Kisperska-Moroń D., Krzyżaniak S. (2009). Logistyka, Biblioteka Logistyka, Poznań, 45-46
  • [12] Kłopotek B. (2005). Sprawozdania z realizacji krajowego planu gospodarki opakowaniami. Opakowanie, 5, 20-23
  • [13] Lau O. W., Wong S. K.. (2000). Contamination in food from packaging materials. J Chrom. A 882 (1-2): 255-70
  • [14] Lee C. H., Park H. J., Lee D. S. (2004). Influence of antimicrobial packaging on kinetics of spoilage microbial growth in milk and orange juice. J Food Eng 65. 527-531
  • [15] Lopez Rubio A., Almenar E., Hernandez Munoz P., Lagaron J. M., Catala R., Gavara R. (2004). Overview of active polymer based packaging technologies for food application. Food Rev Int 20 (4): 357-87
  • [16] Marsh K., Bugus B. (2007). Food Packaging - Roles, Materials, and Environmental Issues. Journal of Food Science, 72 (3), 39-55
  • [17] Ozen B. F, Floros J. D. (2001). Effects of emerging food processing techniques on the packaging materials. Trends in Food Science & Technology, 12 (2), 60-67
  • [18] Page B., Edwards M., May N. (2003). Metal cans. In: Coles R., McDowell D., Kirwan M. J., editors. Food packaging technology. London, U. K.: Blackwell Publishing, CRC Press, p. 121-51
  • [19] Shea K. M.. (2003). Pediatric exposure and potential toxicity of phthalate plasticizers. Pediatrics 111 (6): 1467-74
  • [20] Silayoi P., Speece M. (2007). Importance of Packaging Attributes: a Conjoint Analysis Approach. European Journal of Marketing, 41 (11/12), 1495-1517
  • [21] Smith C., White P. (2000). Life cycle assessment of packaging. In: Levy GM, editor. Packaging, policy, and the environment. Gaithersburg, Md.: Aspen, p. 178-204
  • [22] Van Willige R. W. G., Linssen J. P. H., Meinders M. B. J., Van Der Steger H. J., Voragen A. G. J. (2002). Influence of flavor absorption on oxygen permeation through LDPE, PP, PC and PET plastics food packaging. Food Addit Contam 19 (3): 303-13
  • [23] Vom Saal F. S., Hughes C. (2005). An extensive new literature concerning low dose effects of bisphenol A shows the need for a new risk assessment. Environ Health Perspect 113 (8): 926-33
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-456fb54d-1a6c-4b4c-8852-f253a21cf439
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.