PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 54 | 2 |

Tytuł artykułu

Pesticide residues in agricultural crops (2012)

Warianty tytułu

PL
Pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych (rok 2012)

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W roku 2012, Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w ramach urzędowej kontroli pozostałości środków ochrony roślin zbadał 1302 próbki płodów rolnych pochodzących z krajowej produkcji pierwotnej. Próbki zostały pobrane losowo z gospodarstw produkcyjnych przez inspektorów Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Badania obejmowały 236 związków i 52 produkty. Zbadano 1302 próbki, w tym 622 próbki warzyw, 302 próbki owoców, 356 próbek zbóż i 22 próbki produktów należących do innych grup. Pozostałości 43 związków zostały wykryte w 221 próbkach 29 produktów. W 4,6% próbek wykryto więcej niż jedną pozostałość, przy czym maksymalnie 6. Obecność pozostałości została stwierdzona w 30,1% próbek owoców, 17,5% próbek warzyw i 5,9% próbek zbóż. Najczęściej występowały one w selerze korzeniowym (57,1%), marchwi (54,5%), agreście (50,0%), pomidorach (46,8%), papryce (38,5%), jabłkach (38,5%), truskawkach (37,8%) i pietruszce (35,1%). Pozostałości chloropiryfosu w marchwi i kapuście pekińskiej, ditiokarbaminianów w gruszkach, ziemniakach, porzeczkach, jabłkach, truskawkach, sałacie i pomidorach, chlorotalonilu w pomidorach, kaptanu w gruszkach, boskalidu w truskawkach, linuronu w korzeniu pietruszki, azoksystrobiny w pomidorach, cyprodynilu i fludioksonilu w truskawkach były wykrywane najczęściej. Przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) stwierdzono w 0,4% próbek, natomiast pozostałości niedozwolonych substancji w 2,2% próbek.
EN
In 2012, the Institute of Plant Protection – National Research Institute within the official control of pesticide residues tested samples of agricultural products originating from a primary production. The samples were taken randomly from domestic farms by inspectors of the Plant Health and Seed Inspection. The study comprised 236 compounds and 52 products. 1,302 samples were analysed, including 622 vegetable samples, 302 fruit samples, 356 cereal samples and 22 other product samples. Pesticide residues of 43 compounds were detected in 221 samples of 29 products. Residues of two or more pesticides were found in 4.6% of analysed samples. Pesticide residues were found in 30.1% of fruit samples, 17.5% of vegetable samples and 5.9% of cereal samples. Their presence was often observed in celeriac (57.1%), carrots (54.5%), gooseberries (50.0%), tomatoes (46.8%), sweet peppers (38.5%), apples (38.5%), strawberries (37.8%) and parsley roots (35.1%). Chlorpyrifos residues in carrots and Chinese cabbage, dithiocarbamates in pears, potatoes, currants, apples, strawberries, lettuce and tomatoes, chlorothalonil in tomatoes, captan in pears, boscalid in strawberries, linuron in parsley roots, azoxystrobin in tomatoes, cyprodinil and fludioxonil in strawberries were detected most frequently. The exceedances of the Maximum Residue Levels (MRLs) were found in 0.4% of the samples, while unauthorized substances in 2.2% of analysed samples.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

54

Numer

2

Opis fizyczny

s.219-230,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin, Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, ul.Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań
autor
  • Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin, Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, ul.Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań
autor
  • Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin, Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, ul.Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań
  • Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin, Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, ul.Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań
  • Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin, Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, ul.Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań
  • Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin, Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, ul.Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań
  • Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin, Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, ul.Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań
autor
  • Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin, Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, ul.Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań
  • Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin, Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, ul.Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań
  • Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin, Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, ul.Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań
autor
  • Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin, Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy, ul.Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań

Bibliografia

  • Chmiel Z. 1979. Spektrofotometryczne oznaczanie śladowych pozostałości dwutiokarbaminianów w materiale roślinnym. Chemia Anal. 24: 505–511.
  • Method validation and quality control procedures for pesticide residues analysis in food and feed. 2011. Document No. 12495/2011. Supersedes Document No. SANCO/10684/2009.
  • Nowacka A., Gnusowski B., Dąbrowski J., Walorczyk S., Drożdżyński D., Raczkowski M., Wójcik A., Barylska E., Ziółkowski A., Chmielewska E., Giza I., Sztwiertnia U., Łozowicka B., Kaczyński P., Sadło S., Rupar J., Szpyrka E., Rogozińska K., Kuźmenko A. 2008. Kontrola pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych (rok 2007). [Pesticide residues in crops (2007)]. Prog. Plant Prot./Post. Ochr. Roślin 48 (4): 1220–1234.
  • Nowacka A., Gnusowski B., Walorczyk S., Drożdżyński D., Wójcik A., Raczkowski M., Hołodyńska A., Barylska E., Ziółkowski A., Chmielewska E., Rzeszutko U., Giza I., Łozowicka B., Kaczyński P., Rutkowska E., Szpyrka E., Rupar J., Rogozińska K., Machowska A., Słowik-Borowiec M., Kuźmenko A., Szala J., Sadło S. 2009. Pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych (rok 2008). [Pesticide residues in crops (2008)]. Prog. Plant Prot./Post. Ochr. Roślin 49 (4): 1903–1917.
  • Nowacka A., Gnusowski B., Walorczyk S., Drożdżyński D., Wójcik A., Raczkowski M., Hołodyńska A., Barylska B., Ziółkowski A., Chmielewska E., Rzeszutko U., Giza I., Jurys J., Łozowicka B., Kaczyński P., Rutkowska E., Jankowska M., Szpyrka E., Rupar J., Rogozińska K., Kurdziel A., Słowik-Borowiec M., Kuźmenko A., Szala J. 2010. Pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych (rok 2009). [Pesticide residues in crops (2009)]. Prog. Plant Prot./Post. Ochr. Roślin 50 (4): 1947–1962.
  • Nowacka A., Gnusowski B., Walorczyk S., Drożdżyński D., Raczkowski M., Hołodyńska A., Frąckowiak D., Wójcik A., Ziółkowski A., Rzeszutko U., Domańska I., Jurys J., Łozowicka B., Kaczyński P., Rutkowska E., Jankowska M., Hrynko I., Szpyrka E., Rupar J., Rogozińska K., Kurdziel A., Słowik-Borowiec M., Kuźmenko A., Szala J. 2011. Pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych (rok 2010). [Pesticide residues in crops (2010)]. Prog. Plant Prot./Post. Ochr. Roślin 51 (4): 1723–1738.
  • Nowacka A., Gnusowski B., Walorczyk S., Drożdżyński D., Raczkowski M., Hołodyńska-Kulas A., Frąckowiak D., Wójcik A., Ziółkowski A., Przewoźniak M., Swoboda W., Rzeszutko U., Domańska I., Jurys J., Łozowicka B., Kaczyński P., Rutkowska E., Jankowska M., Hrynko I., Szpyrka E., Rupar J., Rogozińska K., Kurdziel A., Słowik-Borowiec M., Szala J., Szponik M., Michel M. 2012. Pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych (rok 2011). [Pesticide residues in crops (2011)]. Prog. Plant Prot./Post. Ochr. Roślin 52 (4): 1106–1116.
  • Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG. 2005. Dz. U. L 70 z 16.3.2005, str. 1.
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 października 2007 r. w sprawie pobierania próbek żywności w celu oznaczania poziomów pozostałości pestycydów. 2007a. Dz. U. nr 207, poz. 1502.
  • Rozporządzenie Komisji (WE) NR 1376/2007 z dnia 23 listopada 2007 r. zmieniające załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 304/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady dotyczącego wywozu i przywozu niebezpiecznych chemikaliów. 2007b. Dz. U. L 307 z 24.11.2007 r., str. 14.
  • Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) NR 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG. 2009. Dz. U. L 309 z 24.11.2009 r., str. 1.
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie wykazu substancji aktywnych, których stosowanie w środkach ochrony roślin jest zabronione. 2010. Dz. U. 235, poz. 1547, 2010, z późn. zm.
  • Scientific Report of EFSA. The 2010 European Union Report on Pesticide Residues in Food. 2013. EFSA J. 11 (3), 3130 pp.
  • Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. 2010. Dz. U. 2010 nr 136 poz. 914, z późn. zm.
  • Ustawa z dnia z 8 marca 2013 r. o środkach ochrony roślin. 2013. Dz. U. z 2013 poz. 455.
  • Walorczyk S. 2008. Development of a multi-residue method for the determination of pesticides in cereals and dry animal feed using gas chromatography-tandem quadrupole mass spectrometry II. Improvement and extension to new analytes. J. Chromatogr. A 1208: 202–214.
  • Walorczyk S., Drożdżyński D. 2011. Development and validation of a routine multiresidue method for determining 140 pesticides in fruits and vegetables by gas chromatography/tandem quadrupole mass spectrometry. J. AOAC Int. 94 (5): 1625–1642.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-45433257-fe35-4225-8636-c492206df281
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.