PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | 73 | 09 |
Tytuł artykułu

Zagrożenia mikrobiologiczne w żywności

Warianty tytułu
EN
Microbiological hazards in food
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Produkty spożywcze stanowią nośnik dla bakterii oraz wirusów. W ostatnich latach, pomimo wzrastającej świadomości higienicznej ludzi, obserwujemy wzrost liczby zatruć pokarmowych. Przyczyną tego jest z jednej strony wzrost spożycia produktów gotowych, tzw. wygodnych, z drugiej zaś pojawianie się nowych patogenów w wyniku migracji ludności, a także wymiany towarów pomiędzy państwami całego świata. W pracy podjęto próbę scharakteryzowania zanieczyszczeń mikrobiologicznych z podziałem na produkty pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego. Przedstawiono również główne choroby przenoszone przez żywność, a także metody poprawy mikrobiologicznej jakości gotowych produktów spożywczych
EN
Food products are a carrier for bacteria and viruses. In recent years, despite the increasing hygienic awareness of people, an increase in the number of food poisoning it is being observed. On the one hand, the reason for this is the increase in the consumption of pre-ready products, on the other hand the emergence of new pathogens due to the migration of the population, as well as the exchange of foods between countries around the world. In this work, an attempt was made to characterize microbiological contaminants of plant and animal origin food products, the main diseases transmitted by food were also presented, as well as methods of microbiological improvement of finished food products
Słowa kluczowe
PL
Wydawca
-
Rocznik
Tom
73
Numer
09
Opis fizyczny
s.42-47,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań
  • Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań
autor
  • Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznań
Bibliografia
  • [1] Acevedo-Barrios R., A. Bertel-Sevilla, J. Alonso-Molina, J. Olivero-Verbel. 2019. „Perchlorate-Reducing Bacteria from Hypersaline Soils of the Colombian Caribbean”. International Journal of Microbiology https://doi.org/10.1155/2019/6981865.
  • [2] Antunes P., J. Mourão, J. Campos, L. Peixe. 2016. „Salmonellosis: the role of poultry meat”. Clinical Microbiology and Infection 22: 110-121.
  • [3] Croxen M.A., R.J. Law, R. Scholz, K.M. Keeney, M. Wlodarska, B.B. Finlay. 2013.„Recent advances in understanding enteric pathogenic Escherichia coli”. Clinical Microbiology Reviews 26: 822-880.
  • [4] Gertig H. 2016. „Ochrona konsumenta w świetle obowiązujących przepisów prawnych”. W Mikroorganizmy w żywności i żywieniu. 135-145. Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
  • [5] Hać-Szymańczuk E. 2012. „Nowe patogeny w surowcach oraz produktach mięsnych”. Gospodarka Mięsna 7: 22-23.
  • [6] Heaton J.C., K. Jones. 2007. „Microbial contamination of fruit and vegetables and the behaviour of enteropathogens in the phyllosphere: a review”. Journal of Applied Microbiology 104: 613-626.
  • [7] Ivers L.C. 2016. „New strategies for cholera control”. The Lancet 4: 10771-10772.
  • [8] Kim M., M. Zahn, R. Reporter, Z. Askar, N. Green, M. Needham, H. Rosen, A. Kimura, D. Terashlta. 2019. „Outbreak of Foodborne Botulism Associated with Prepackaged Pouches of Liquid Herbal Tea”. Open Forum Infectious Diseases https://dol.org/10.1093/ofid/ofz014.
  • [9] Kotloff K.L., M.S. Riddle, J.A. Platts-Mills, P. Pavlina, K.Z. Anita, S.M. Zaidi. 2018. ,,Shigellosis”. The Lancet 391: 801-812.
  • [10] Krala L., J. Adamiec 2013. „Znaczenie opakowań w zachowaniu jakości produktów”. W Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, 435-446. Warszawa : Wydawnictwo PWN.
  • [11] Mikš-Krajnik M., H.-G. Yuk, A. Kumar, Y. Yang, Q. Zheng, M.-J. Kim, V.Y. Ghate, W. Yuan, X. Pang. 2015. „Ensuring food security through enhancing microbial food safety”. Cosmos 1:69-87.
  • [12] Mortimore S.E., C.A. Wallace. 2015. „HACCP. A food industry briefing”. Chichester, UK: John Wiley & Sons.
  • [13] Pałkowska A. 2013.„Wpływ kontroli monitorowania warunków przechowywania i dostaw na optymalizację jakości mikrobiologicznej mięsa”. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni 80: 43-50.
  • [14] Pedati C., S. Koiral, T. Safranek, B.F. Buss, A.V. Carlson. 2019. „Outbreak Associated with Contaminated Municipal Water Supply -Nebraska, 2017”. MMWR Morbidity and Mortality Weekly Report 68: 169-173.
  • [15] Plaza-Rodríguez C., L.U. Haberbeck, V. Desvignes, P. Dalgaard, M. Sanaa, M. Nauta, M. Filter, L. Guillier. 2018. „Towards transparent and consistent exchange of knowledge for improved microbiological food safety”. Current Opinion in Food Science 19: 129-137.
  • [16] Przetaczek-Rożnowska I., M. Kuźniak. 2016. „Źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych ziół”. Borgis - Postępy Fitoterapii 1: 59-62.
  • [17] Sitarz S., M. Janczar-Smuga. 2012. „Współczesne zagrożenia bezpieczeństwa żywności, możliwości ich kontroli oraz eliminacji”. Nauki Inżynierskie i Technologie 2: 68-93.
  • [18] Skalp C.P.A., M.L. Hänninen, H.I.K. Rautelln. 2016. „Campylobacterlosis: the role of poultry meat”. Clinical Microbiology and Infection 22: 103-109.
  • [19] Stan Sanitarny Kraju w roku 2017. Główny Inspektorat Sanitarny 2018.
  • [20] Van Damme I., I. Habib, L. De Zutter. 2010. „Yersinia enterocolitica in slaughter pig tonsils: Enumeration and detection by enrichment versus direct plating culture”. Food Microbiology 27: 158-161
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-44fa09eb-7427-48cd-9e78-33ed25fcc0e8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.