EN
The experimental materials comprised 180 carcasses of European roe deer (bucks, does and kids) hunter-harvested in forest (90 carcasses) and field (90 carcasses) habitats. Zoometric measurements of carcasses were carried out and the percentage shares of edible and non-edible components were determined.Significant differences were found in carcass size and weight between roe deer from different sexand age groups representing forest and field populations.Fawns were characterized by the highest percentage share of non-edible parts in the carcass.Legs constituted the largest portion of roe deer carcasses, accounting from 40.53% in bucks from afforested areas to 41.39% in fawns from field habitats. No significant differences were observed in the proportions of the analyzed cuts in the carcasses of roe deer harvested in forests and fields hunting grounds
PL
Badaniom poddano 180 tusz sarny europejskiej (samców, samic i osobników w 1 roku życia) pochodzących z łowisk leśnych (90 tusz) oraz polnych (90 tusz). Wykonano pomiary zoometryczne tusz oraz analizowano udział elementów jadalnych i niejadalnych.Stwierdzono zróżnicowanie w wymiarach i masie tuszy osobników z poszczególnych grup płciowo-wiekowych bytujących w obwodach łowieckich polnych oraz leśnych. Największy procentowy udział elementów niejadalnych stwierdzono w tuszach osobników w pierwszym roku życia.Największym wyrębem w tuszach saren były udźce, które stanowiły od 40,53% (kozły pochodzącez terenów leśnych) do 41,39% (koźlęta pozyskane na terenach polnych). Nie stwierdzono jednak statystycznego zróżnicowania w procentowym udziale poszczególnych wyrębów między sarnami pozyskanymi na terenach obwodów łowieckich leśnych oraz polnych