PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 31 | 2 |

Tytuł artykułu

Carcass quality of European roe deer (Capreolus capreolus) from forest and field hunting grounds

Warianty tytułu

PL
Jakość tuszy sarny europejskiej Capreolus capreolus z łowisk leśnych i polnych

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The experimental materials comprised 180 carcasses of European roe deer (bucks, does and kids) hunter-harvested in forest (90 carcasses) and field (90 carcasses) habitats. Zoometric measurements of carcasses were carried out and the percentage shares of edible and non-edible components were determined.Significant differences were found in carcass size and weight between roe deer from different sexand age groups representing forest and field populations.Fawns were characterized by the highest percentage share of non-edible parts in the carcass.Legs constituted the largest portion of roe deer carcasses, accounting from 40.53% in bucks from afforested areas to 41.39% in fawns from field habitats. No significant differences were observed in the proportions of the analyzed cuts in the carcasses of roe deer harvested in forests and fields hunting grounds
PL
Badaniom poddano 180 tusz sarny europejskiej (samców, samic i osobników w 1 roku życia) pochodzących z łowisk leśnych (90 tusz) oraz polnych (90 tusz). Wykonano pomiary zoometryczne tusz oraz analizowano udział elementów jadalnych i niejadalnych.Stwierdzono zróżnicowanie w wymiarach i masie tuszy osobników z poszczególnych grup płciowo-wiekowych bytujących w obwodach łowieckich polnych oraz leśnych. Największy procentowy udział elementów niejadalnych stwierdzono w tuszach osobników w pierwszym roku życia.Największym wyrębem w tuszach saren były udźce, które stanowiły od 40,53% (kozły pochodzącez terenów leśnych) do 41,39% (koźlęta pozyskane na terenach polnych). Nie stwierdzono jednak statystycznego zróżnicowania w procentowym udziale poszczególnych wyrębów między sarnami pozyskanymi na terenach obwodów łowieckich leśnych oraz polnych

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

31

Numer

2

Opis fizyczny

p.169-178,ref.

Twórcy

  • Department of Fur-Bearing Animal Breeding and Game Management, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Oczapowskiego 7, 10-719 Olsztyn, Poland
autor
  • Department of Commodity Science and Animal Improvement, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Olsztyn, Poland
autor
  • Lidzbark Forest District, Lidzbark, Poland
  • Department of Fur-Bearing Animal Breeding and Game Management, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Olsztyn, Poland

Bibliografia

  • BOBEK B., MOROW K., PERZANOWSKI K. 1984.Ekologiczne podstawy łowiectwa. PWRiL, Warszawa.
  • BRZUSKI P., BRESIŃSKI W., HĘDRZAK M. 1997.Sarna – modele i efekty gospodarowania. Wyd. PZŁ,Warszawa.
  • BURBAITÉ L., CSANYI S. 2009.Roe deer population and harvest changes in Europe. Estonian Journalof Ecology, 58(3): 169–180.
  • DROZD L., PIĘTA M., PIWNIU K 2000.Masa ciała i poroża u samców sarn w makroregionie środkowo-wschodniej Polski. Sylwan 11(144): 83–89.
  • DZIERŻYŃSKA-CYBULKO B., FRUZIŃSKI B. 1997.Dziczyzna jako źródło żywności. PWRiL, Poznań.
  • JANISZEWSKI P. 2009.Przydatność wybranych cech do oceny jakości tusz jeleni szlachetnych (CervuselaphusL.) pozyskanych w łowiskach północno-wschodniej Polski. Rozprawy i monografie, 149,UWM Olsztyn.
  • JANISZEWSKI P., KOLASA S. 2007.Biometric characteristics of roebucks(Capreolus capreolus) from Tabórz Forests, Poland. Baltic Forestry, 13(2): 215–220.
  • JANISZEWSKI P., GUGOŁEK A., KAŁASKA S., HANZAL V. 2007.Jakość jelenia szlachetnego Cervus elaphusL. bytującego w łowiskach Puszczy Piskiej. Leśne Prace Badawcze, 3: 53–67.
  • KLEIN D.R., STRANDGAARD G. 1972.Factors affecting growth and body size of roe deer. Wildlife Management, 36: 64–69.
  • KULAK G., WAJDZIK M. 2009.Klasyfikacja ekotypowa samców sarny europejskiej(Capreolus capreolus L.)na podstawie wybranych pomiarów ich ciała. Sylwan, 153(8): 563–574.
  • PETELIS K., BRAZAITIS G. 2003.Morphometric data on the field ecotype roe deer in southwest Lithuania.Acta Zool. Lit., 13(1): 61–64.
  • PETTORELLI N., GAILLARD J.M.,VANLEARE G. 2002.Variations in adult body mass in roe deer: the effectsof population density at birth and habitat quality. Proc. R. Soc. B. 269: 747–753.
  • PIELOWSKI Z. 1988.Sarna. PWRiL, Warszawa.
  • RAESFELD F. 1987.Das Rehwild.Paul Parey, Hamburg-Berlin.
  • TRZISZKA T. 1975.Ocena technologiczna tusz i mięsa jelenia i sarny. Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu,Zootechnika XX, 111: 149–155.
  • VACH M. 1993.Srnci zver. Sivestris, Praha.
  • WAJDZIK M., JAMROZY G. 2001.O sarnach leśnej i polnej raz jeszcze. Łowiec Polski, 10: 22–23.
  • ŻMIJEWSKI T., KORZENIOWSKI W. 2000.Tissue composition of wild boar carcasses. EJPAU, Food Sci.Techol., 1(2).
  • ŻMIJEWSKI T., CIERACH M., KWIATKOWSKA A. 2007.Wartość użytkowa tusz zwierząt łownych. Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, XLV/2: 17–23.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-43427ae4-cc6e-4bbe-b380-feaf51b617ab
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.