PL
Narzędziami wspomagającymi zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności są obligatoryjne i dobrowolne systemy jakości. Są one stosowane w celu usystematyzowania i ujednolicenia działań w każdej organizacji branży spożywczej i zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego posiłków. Wymaganie wdrożenia systemów GMP, GHP i HACCP wynika z zapisów w unijnych i krajowych aktach prawnych. Systemem nieobligatoryjnym, lecz znakomicie uzupełniającym wymagania formalne, a także zapewniającym bezpieczeństwo i jakość żywności przetwarzanej oraz przygotowywanej w gastronomii, jest m.in. system GCP (Dobra Praktyka Cateringowa). Alternatywnym systemem dla obowiązującej w UE metody HACCP jest stosowany w zakładach gastronomicznych w Wielkiej Brytanii system Menu-Safe oraz Better Business (SFBB). Wdrożenie każdego z nich wspomaga zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego posiłków serwowanych w placówkach żywieniowych.
EN
The tools supporting food safety are both obligatory and voluntary guality systems. They are applied in order to systematize and unify the procedures in every unit of the food industry and to ensure the safety of meals. The requirement to implement systems of GMP, GHP and HACCP stems from the provisions of the EU and national legal acts. There is also the GCP (Good Catering Practice) system, which is non-obligatory but excellently complementing the requirements and ensuring both food safety and quality of foods produced in catering establishments. Alternative systems of food safety to the HACCP system functioning in the European Union are the Safe Food and Better Business (SFBB) systems used in catering establishments in Great Britain. Implementing each of them supports the ensuring of the health safety of foods, served in gastronomic establishments.