PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 22 | 2 |

Tytuł artykułu

Charakterystyka aktywności biologicznej fosfolipidów żółtka

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Characteristics of biologicak activity of phospholipids in egg yolk

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Jaja są źródłem cennych składników pokarmowych, charakteryzujących się dużym stopniem przyswajalności. Lipidy stanowią ok. 60 % suchej masy żółtka jaja i składają się w 62 % z triacylogliceroli, w 33 % z fosfolipidów, a cholesterolu jest w nich mniej niż 5 %. Profil kwasów tłuszczowych frakcji fosfolipidów wykazuje wyższy stopień nienasycenia niż frakcji triacylogliceroli. Ponadto fosfolipidy, które są składnikami błon komórkowych, wykazują pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom cholesterolu, zmniejszają syntezę triacylogliceroli, hamują agregację płytek i obniżają ciśnienie krwi. Spożycie fosfatydylocholiny wpływa na zwiększenie poziomu choliny w osoczu i w mózgu oraz na przyspieszenie neuronalnej syntezy acetylocholiny, będącej neuroprzekaźnikiem. Jednocześnie jaja projektowane, pozyskane od niosek żywionych mieszankami paszowymi wzbogaconymi m.in. w algi morskie i olej lniany, są również źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w skład których wchodzą kwasy z rodziny n-3 (ALA, EPA, DHA) i n-6 (LA, ARA).
EN
Eggs are a source of valuable nutrients that are characterized by a high degree of bioavailability. Lipids constitute ca. 60 % of the dry matter content in egg yolk and consist of 62 % of triglycerides, 33 % of phospholipids; the amount of cholesterol therein is less than 5 %. The profile of fatty acids in the phospholipid fraction shows a higher degree of unsaturation compared to the triacylglycerol fraction. In addition, phospholipids, which are components of cell membranes, have a positive effect on the cardiovascular system; they decrease the cholesterol level, reduce the synthesis of triacylglycerols, inhibit the platelet aggregation, and lower the blood pressure. The intake of phosphatidylcholine helps increase the level of choline in the plasma and brain as well as accelerate neuronal synthesis of acetylcholine, which is a neurotransmitter. Also, the designed eggs laid by hens fed fodder mixtures enriched with marine algae oil and linseed oil are a source of polyunsaturated fatty acids including n-3 fatty acids (ALA, EPA, DHA) and n-6 fatty acids (LA, ARA).

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

22

Numer

2

Opis fizyczny

s.15-28,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ul.Chełmońskiego 37/41, 51-630 Wrocław
autor
  • Katedra Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ul.Chełmońskiego 37/41, 51-630 Wrocław
  • Katedra Chemii, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ul.Chełmońskiego 37/41, 51-630 Wrocław

Bibliografia

  • [1] Aben A., Danckaerts M.: Omega-3 and omega-6 fatty acids in the treatment of children and adolescents with ADHD. Tijdschr. Psychiatr., 2010, 52 (2), 89-97.
  • [2] Ahn D., Ko K.: Economical separation of walue-added components from chicken egg yolk. In: The Amazing Egg. Ed. Sim J. S., Sunwoo H. H. University of Alberta, Edmonton, Canada, 2006.
  • [3] Anandan C., Nurmatov U., Sheikh A.: Omega 3 and 6 oils for primary prevention of allergic disease: systematic review and meta-analysis. Allergy, 2009, 64 (6), 840-848.
  • [4] Ansari R., Azarbayejani A., Ansari S., Asgari S., Gheisari A.: Production of egg enriched with omega-3 fatty acids in laying hens. ARYA J., 2006, 1 (4), 242-246.
  • [5] Bobak Ł., Trziszka T., Rój E.; Grzęda K., Kaźmierska M., Kostrzewa D.: Sposób otrzymywania
  • preparatu lecytyny z żółtek jaj, zwłaszcza kurzych. Zgłoszenie patentowe P - 389655 z dn. 24 listopada 2009.
  • [6] Boelsma E., Hendriks H.F. Roza L.: Nutritional skin care: health effects of micronutrients and fatty acids. Am. J. Clin. Nutr., 2001, 73 (5), 853-864.
  • [7] Bourre J.M., Galea F.: An important source of omega-3 fatty acids, vitamins D and E, carotenoids, iodine and selenium: a new natural multi-enriched egg. J. Nutr. Health Aging, 2006, 10 (5), 371-376.
  • [8] Cabezas D.M., Diehl B.W.K., Tomas M.C.: Sunflower lecithin: application of fractionation process with absolute ethanol. J. Am. Oil Chem. Soc., 2009, 86, 189-196.
  • [9] Cachaldora P., Garcia-Rebollar P., Alvarez C., Mendez J., De Blas J.C.: Double enrichment of
  • chicken eggs with conjugated acid and n-3 fatty acids through dietary supplementation. Anim. Feed
  • Sci. Technol., 2008, 144, 315-326.
  • [10] Carillo S., Lopez E., Casa M., Avila E., Castillo R.M., Carranco M.E., Calvo C., Perez-Gil F.: Potencial use of seaweeds in the laying hen ration to improve the quality of n-3 fatty acid enriched
  • eggs. J. Appl. Phycol., 2008, 20, 721-728.
  • [11] Castellani O., Belhomme C., David-Briand E., Guérin-Dubiard C., Anton M.: Oil-in-water emulsion properties and interfacial characteristics of hen egg yolk phosvitin. Food Hydrocoll., 2006, 20, 35-43.
  • [12] Castellani O., Guérin-Dubiard C., David-Briand E., Anton M.: Influence of physicochemical conditions and technological treatments on the iron binding capacity of egg yolk phosvitin. Food Chem., 2004, 85, 569-577.
  • [13] Wu C.C., Huang M.Y., Kapoor R., Chen C.H., Huang Y.S.: Metabolism of omega-6 polyunsaturated fatty acids in women with dysmenorrhea. Asia Pac. J. Clin. Nutr., 2008, 17 (S1), 216-219.
  • [14] Chattipakorn N., Settakorn J., Petsophonsakul P.: Cardiac mortality is associated with low levels of omega-3 and omega-6 fatty acids in the heart of cadavers with a history of coronary heart disease. Nutr. Res., 2009, 29 (10), 696-704.
  • [15] Cherian G.: Egg quality and yolk polyunsaturated fatty acid status in relation to broiler breeder hen age and dietary n-3 oils. Poultry Science, 2008, 87, 1131-1137.
  • [16] Cho E., Hung S., Willet W.C., Spiegelman D., Rimm E.B., Seddon J.M.: Prospective study of dietary fat and the risk of age-related macular degeneration. Am. J. Clin. Nutr., 2001, 73 (2), 209-218.
  • [17] Chojnacka A., Gładkowski W., Kiełbowicz G., Wawrzeńczyk C.: Enzymatic enrichment of egg-yolk phosphatidylcholine with α-linoleic acid. Biotechnol. Lett., 2009, 31, 705-709.
  • [18] De la Rosa M.: Can purified omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids supplementation act blood pressure levels in untreated normal-high blood pressure subjects with hypertriglyceridemia. Pharmacol. Pharmacy, 2012, 3, 234-239.
  • [19] Dopheide J.A., Pliszka S.R.: Attention-deficit-hyperactivity disorder: an update. Pharmacotherapy, 2009, 29 (6), 656-79.
  • [20] Ehrlich S.D.: Omega-3 fatty acids. [online] University of Maryland, Medical Center, 2011, Dostęp w Internecie [29.01.2014]: http://www.umm.edu/altmed/articles/omega-3-000316.htm.
  • [21] Geerling B.J., Badart-Smook A., van Deursen C.: Nutritional supplementation with N-3 fatty acids and antioxidants in patients with Crohn's disease in remission: effects on antioxidant status and fatty acid profile. Inflamm. Bowel Dis., 2000, 6 (2), 77-84.
  • [22] Gładkowski W., Chojnacka A., Kiełbowicz G., Pisarski B., Trziszka T., Wawrzeńczyk C.: Charakterystyka frakcji fosfolipidowych izolowanych z żółtek jaj pochodzących od kur Lohmann Brown i zielononóżki kuropatwianej. Przem. Chem., 2009, 88 (5), 432-435.
  • [23] Gładkowski W., Kiełbowicz G., Chojnacka A., Gil M., Trziszka T., Dobrzański Z., Wawrzeńczyk C.: Fatty acid composition of egg yolk phospholipid fractions following feed supplementation of Lohmann Brown hens with humic-fatty preparations. Food Chem., 2011, 126, 1013-1018.
  • [24] Green K.N., Steffan J.S., Martinez-Coria H., Schreiber S.S., Thompson L.M., LaFerla F.M.: Nicotinamide, an inhibitor of the sirtuins, reduces tau pathology and restores cognition in Alzheimer’s disease transgenic mice. J. Neurosci., 2008, 28, 11500-10.
  • [25] Harris W.: Omega-6 and omega-3 fatty acids: partners in prevention. Curr. Opin. Clin. Nutr. Metab. Care, 2010, 13 (2), 125-9.
  • [26] Harris W.S., Mozaffarian D., Rimm E., Kris-Etherton P., Rudel L.L., Appel L.J., Engler M.M.,
  • Engler M.B., Sacks F.: Omega-6 fatty acids and risk for cardiovascular disease a science advisory
  • from the American Heart Association Nutrition Subcommittee of the Council on Nutrition. Physical
  • Activity, and Metabolism; Council on Cardiovascular Nursing, and Council on Epidemiology and
  • Prevention, Circulation, 2009, 119, 902-907.
  • [27] Hartweg J., Farmer A.J., Holman R.R., Neil A.: Potential impact of omega-3 treatment on cardiovascular disease in type 2 diabetes. Curr. Opin. Lipidol., 2009, 20 (1), 30-38.
  • [28] Jia W., Słomiński B.A., Guenter W., Humphreys A., Jones O.: The effect of enzyme supplementation on egg production parameters and omega-3 fatty acid deposition in laying hens flaxseed and canola seed. Poultry Science, 2008, 87, 2005-2014.
  • [29] Kidd P.M.: Omega-3 DHA end EPA for cognition, behavior, and mood: Clinical findings and structural-functional synergies with cell membrane phospholipids. Alternative Medicine Review, 2007, 12 (3), 207-227.
  • [30] Kokoszka A.: Szansa na poprawę skuteczności leczenia schizofrenii i depresji? Przegląd wyników badań suplementacji omega 3 wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Przewodnik Lekarza, 2007, 9, 20-26.
  • [31] Kouba M., Mourot J.: A review of nutritional effects on fat composition of animal products with special emphasis on n-3 polyunsaturated fatty acids. Biochimie, 2011, 93, 13-17.
  • [32] Kovacs-Nolan J., Mine Y.: Microecapsulation for the gastric passage an controlled intestinal release of immunoglobulin Y. J. Immun. Methods, 2005, 296, 199-209.
  • [33] Laca A., Paredes B., Diaz M.: A method of egg yolk fractionation. Characterisation of fractions. Food Hydrocoll., 2010, 24, 434-443.
  • [34] Lawlor J.B., Gaudette N., Dickson T., House J.D.: Fatty acid profile and sensory characteristics of table eggs from laying hens fed diets containing microencapsulated fish oil. Anim. Feed Sci. Technol., 2010, 156, 97-103.
  • [35] Marchioli R., Silletta M.G., Levantesi G., Pioggiarella R.: Omega-3 fatty acids and heart failure. Curr. Atheroscler. Rep., 2009, 11 (6), 440-447.
  • [36] McMurry J.: Chemia organiczna. T. IV i V. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2003.
  • [37] Mitra K., Lee J., Lee K., Kim S.: Production tactic and physiochemical properties of low ω-6/ω-3 ratio structured lipid synthesized from perilla and soybean oil. Int. J. Food Sci. Technol., 2010, 45, 1321-1329.
  • [38] Montori V., Farmer A., Wollan P.C., Dinneen S.F.: Fish oil supplementation in type 2 diabetes: a quantitative systematic review. Diabetes Care, 2000, 23, 1407-1415.
  • [39] Mori T.A.: Omega-3 fatty acids and blood pressure. Cell. Mol. Biol. (Nosiy-le-grand), 2010, 56 (1), 83-92.
  • [40] Nagakura T., Matsuda S., Shichijyo K., Sugimoto H., Hata K.: Dietary supplementation with fish oil rich in omega-3 polyunsaturated fatty acids in children with bronchial asthma. Eur. Resp. J., 2000, 16 (5), 861-865.
  • [41] Ohman M., Akerfeld T., Nillson I., Rosen C., Hansson L., Carlsson M., Larsson A.: Biochemical effects of consumption of eggs containing omega-3 polyunsaturated fatty acids. Ups. J. Med. Sci., 2008, 113 (3), 315-324.
  • [42] Palacios L.E., Wang T.: Egg-yolk lipid fractionation and lecithin characterization. J. Am. Oil Chem. Soc., 2005, 82, 571-578.
  • [43] Pillet E., Duchamp G., Batellier F., Beaumal V., Anton M., Desherces S., Schmitt E., Magistrini M.: Egg yolk plasma replace egg yolk in stallion freezing extenders. Theriogenology, 2011, 78, 105-114.
  • [44] Protasowicki J., Protasowicki M., Ciereszko W., Perkowska A., Ciemniak A., Bochenek I., Brucka-Jastrzębska E., Błachuta J.: Metale ciężkie i chlorowane węglowodory w niektórych gatunkach ryb z rzeki Odry. Rocznik Ochrony Środowiska, 2007, 9, 95-105.
  • [45] Rizzi L., Bochicchio D., Bergellini A., Parazza P., Simoli M.: Effects of dietary microalgae. Rother lipid sources, in organic elenium and iodine on yolk n-3 fatty acid composition, elenium content and quality of eggs in laying hens. J. Sci. Food Agric., 2009, 89, 1775-1785.
  • [46] Rocha Aranjo D.M., Vilarim M.M., Nardi A.E.: What is the effectiveness of the use of polyunsaturated fatty acid omega-3 in the treatment of depression. Expert Rev. Neurother., 2010, 10 (7), 1117-1129.
  • [47] Ryszka F., Dolińska B., Leszczyńska L., Trziszka T.: Rozdział białek żółtka jaja kurzego. Farm. Przegl. Nauk., 2009, 3, 25-28.
  • [48] Samman S., Kung F.P., Carter M.L., Foster M.J., Ahmad Z.I., Phuyal J.L., Petocz P.: Fatty acid
  • composition of certified organic, conventional and omega-3 eggs. Food Chem., 2009, 116, 911-914.
  • [49] Saniewska D., Bełdowska M., Bełdowski J., Saniewski M., Kwaśniak J., Falkowska L.: Distribution of mercury in different environmental compartments in the aquatic ecosystem of the coastal zone of the Southern Baltic Sea. J. Envir. Sci. - China, 2010, 22, 1144-1150.
  • [50] Siddiqui R., Zerouga R., Wu M., Castillo A., Harvey K., Zaloga G.P., Stillwell W.: Anticancer
  • properties of propofol docosahexaenoate and propofol-eicosapentaenoate on breast cancer cells.
  • Breast Cancer Research, 2005, 7, 645-654.
  • [51] Siepka E., Bobak Ł., Trziszka T.: Frakcjonowanie żółtka w celu pozyskania preparatów wzbogaconych w substancje biologicznie aktywne. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 6 (73), 158-167.
  • [52] Sinanoglou V.J., Strati I.F., Miniadis-Meimaroglou S.: Lipid, fatty acid and carotenoid of edible egg yolks from avian species: a comparative study. Food Chem., 2011, 124, 971-977.
  • [53] Skoczyńska A.: Rola lipidów w powstawaniu miażdżycy [online]. Postępy Hig. Med. Dośw., 2005, 59, 346-357. Dostęp w Internecie [29.01.2014]: http://www.phmd.pl/pub/phmd/vol_59/7720.pdf
  • [54] Śmiechowska M., Przybyłowski P. Chemia żywności z elementami biochemii. Wyd. Akademii
  • Morskiej w Gdyni, Gdynia 2004.
  • [55] Souza J.G., Costa F.G.P., Quieroga R.C.R.E., Silva J.H.V., Schuler A.R.P., Goulart C.C.: Fatty acid profile of eggs of semi-heavy layers fed feeds containing linseed oil. Brazilian J. Poultry Sci., 2008, 10 (1), 37-44.
  • [56] Srivastava A., Mansel R.E., Arvind N., Prasad K., Dhar A., Chabra A.: Evidence-based management of Mastalgia: a meta-analysis of randomised trials. Breast, 2007, 16 (5), 503-512.
  • [57] Stryer L.: Biochemia. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2003.
  • [58] Szumiło E., Fila G., Szubska M., Meissner W., Bełdowska M., Falkowska L.: Rtęć w mewach srebrzystych (Larus argentatus) zimujących nad Zatoką Gdańską. Mat. II Konf. Naukowej: „Identyfikacja zagrożeń dla zdrowia człowieka”, Gdynia, 2010, ss. 109-114.
  • [59] Tartibian B., Hajizadeh Malek., Kanaley J., Sadeghi K.: Long-term aerobic exercise and omega-3 supplementation modulate osteoporosis through inflammatory mechanisms in post-menopausal women: a randomized, repeated measures study. Nutrition Metabolism, 2011, 8 (71), 1-13.
  • [60] Tomza-Marciniak A., Witczak A.: Distribution of endocrine-disrupting pesticides in water and fish from the Oder river, Acta Ichthyologica et Piscatoria, 2010, 40 (1), 1–9.
  • [61] Trziszka T., Bobak Ł., Siepka E., Dobrzański Z., Tronina S., Tronina W.: Sposób otrzymywania
  • preparatu fosfolipidowego z żółtka jaja, zwłaszcza kurzego oraz preparat fosfolipidowy”, Zgłoszenie patentowe nr P.399338 [WIPO ST 10/C PL399338] z dnia 2012-05-28.
  • [62] Trziszka T.: Budowa i skład chemiczny jaja. W: Jajczarstwo, nauka, technologia, praktyka. Red. T. Trziszka. Wyd. AR we Wrocławiu, Wrocław 2000, ss. 147-188.
  • [63] Trziszka T.: Dobrzański Z., Wykorzystanie surowca jajczarskiego do produkcji nutraceutyków
  • i preparatów biomedycznych. Cz. I., Polskie Drobiarstwo 2004, 04, 2-4.
  • [64] Trziszka T.: Dobrzański Z., Wykorzystanie surowca jajczarskiego do produkcji nutraceutyków
  • i preparatów biomedycznych. Cz. II., Polskie Drobiarstwo 2004, 05, 10-11.
  • [65] Trziszka T.: Nowej generacji surowiec jajczarski jako materiał do produkcji suplementów diety
  • i preparatów biomedycznych. Ferma Świń i Drobiu, 2010.
  • [66] Vaisman N.: Kaysar N., Zaruk-Adasha Y., Pelled D., Brichon G., Zwingelstein G., Bodennec J.: Correlation between changes in blood fatty acid composition and visual sustained attention performance in children with inattention: effect of dietary n-3 fatty acids containing phospholipids. Am. J. Clin. Nutr., 2008, 87, 1170-80.
  • [67] Walczewska A.: Tomasz Stępień, Dorota Bewicz-Binkowska, Emilia Zgórzyńska: Rola kwasu
  • dokozaheksaenowego w czynności komórek nerwowych. Postepy Hig. Med. Dośw. (online), 2011,
  • 65, 314-327.
  • [68] Wiącek A.E.: Electrokinetic properties of n-tetradecane/lecithin solution emulsions. Colloids and Surfaces A: Physicochem. Eng. Aspects, 2007, 293, 20-27.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-42cdb08b-ab83-4cd5-ae59-c525c0539662
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.