EN
Soybean oil was hydrogenated in the presence of various nickel catalysts. The process was carried out in a "dead-end" type reactor with automatic recording of hydrogen absorption. Transformations of fatty acids during the reaction time in corelation to kinetics of the process was examined. The effect of basie reaction conditions on the reaction rate has been analysed.
PL
Uwodorniano olej sojowy w reaktorze typu "dead-end" z automatycznym i graficznym zapisem absorpcji wodoru. Używano katalizatorów niklowych nośnikowych i beznośnikowych. Na podstawie analizy przebiegu krzywych kinetycznych (rys. 1) oraz zmian składu kwasów tłuszczowych w czasie procesu stwierdzono, że istnieje między nimi ścisła zależność. Kinetyka reakcji uwodornienia zależy od aktualnego składu kwasów tłuszczowych. Wpływ poszczególnych parametrów reakcji na jej kinetykę określano głównie w obszarze uwodornienia kwasów polienowych, określonym jako pierwszy etap procesu. Badano wpływ intensywności mieszania (rys. 2), temperatury (rys. 3) i stężenia nikł~ w oleju (rys. 4). Określono warunki dla przebiegu reakcji w poszczególnych obszarach, dyfuzyjnym i kinetycznym. Zaobserwowano charakterystyczne zachowanie się katalizatora niklowego beznośnikowego. Przy jego użyciu przekroczenie granicznego stężenia niklu w oleju (ok. 0,15%) powodowało, trudny do wytłumaczenia, spadek szybkości reakcji (rys. 4). Stwierdzono, że istnieje duża możliwość intensyfikacji procesu uwodornienia stosując odpowiedni dobór parametrów, jednakże wzajemna relacja między nimi zależy od zastosowanego katalizatora. Ma to istotne znaczenie dla praktyki przemysłowej.