PL
Celem pracy była ocena, na podstawie dostępnego piśmiennictwa, wpływu diety nisko- węglowodanowej na organizm człowieka. Wyniki niektórych badań wskazują, że ten rodzaj diety powoduje istotną redukcję masy ciała. Wiadomo również, że nasila ona metabolizm tłuszczowy, ale stymuluje również proces ketogenezy i sprzyja powstawaniu kwasicy metabolicznej. W tych warunkach zmiany zdolności wysiłkowej organizmu nie są wyraźne, pomimo że próg mleczanowy występuje przy wyższych obciążeniach. Wydaje się, że krótko i średnioczasowe stosowanie diety niskowęglowodanowej wywiera pozytywny wpływ na organizm, jednak długotrwałe jej utrzymywanie budzi kontrowersje i jest szkodliwe dla zdrowia.
EN
The aim of the paper was to describe the influence of low-carbohydrate diet on human organism on the basis of literature. Results of some study have shown that this kind of diet leads to body mass reduction. It is also well-known, that this diet significantly enhancing fat metabolism with ketose and metabolic acidosis stimulation. In these conditions change of physical performance was not clear, in spite of shift of lactate threshold towards higher loads. It seems that short and middle time using of low-carbohydrate diet has a positive effect, but its long time practice is controversial and dangerous for health.