PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1986 | 42 | 01 |

Tytuł artykułu

Badania patomorfologiczne narządów wewnętrznych żwiń żywionych paszą z dużą zawartością żyta

Warianty tytułu

EN
Pathomorphological examinations of internal organs of pigs fed fodder of a high content of rye

Języki publikacji

PL

Abstrakty

RU
В опыте использовали 49 свиней нбп породы, кормленных кормом, содержащим 24—60% ржи. После убоя отметили в печени паренхиматозное перерождение печеночных клеток, расположенных в центральной зоне долек, рост активности кислой фосфатазы и понижение активности дегидрогеназы янтарной и молочной кислот. Подобные гистопато- логические и гистохимические изменения появились в извитых канальцах почек. Подвержение ржи мероприятиям, уменьшающим содержание 5-алкилре- зорцина, т.е. механическому шелушению и заквашиванию устраняет неблагоприятное влияние этого соединения на животных, а тем самым позволяет достичь хороших производственных эффектов в откорме свиней.
EN
The studies were performed on 49 Polish-Lowland-White pigs fed fodder containing from 24% to 60% of rye. Post-slaughter examinations revealed degeneration of hepatocytes in the central region of hepatic lobes, increased activity of acid phosphatase and decrease of the activity of succinic and lactic dehydrogenases. Histopathological and histochemical changes of a similar character were noted in renal tubules. Rye preparation decreasing the content of 5-alkiloresorcine (mechanical shelling, silage making) by elimination of harmful action of this compound in organism of animals enables to obtain a good production effects in fattening of pigs.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

42

Numer

01

Opis fizyczny

s.26-28,tab.,fot.,bibliogr/

Twórcy

  • Zakład Anatomii Patologicznej, Wydział Weterynaryjny, Akademia Rolniczo-Techniczna w Olsztynie, 10-722 Olsztyn-Kortowo
autor
  • Instytut Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Wydział Zootechniczny, Akademia Rolniczo-Techniczna w Olsztynie, 10-712 Olsztyn-Kortowo
autor
  • Instytut Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Wydział Zootechniczny, Akademia Rolniczo-Techniczna w Olsztynie, 10-712 Olsztyn-Kortowo
autor
  • Zakład Anatomii Patologicznej, Wydział Weterynaryjny, Akademia Rolniczo-Techniczna w Olsztynie, 10-722 Olsztyn-Kortowo
autor
  • Zakład Anatomii Patologicznej, Wydział Weterynaryjny, Akademia Rolniczo-Techniczna w Olsztynie, 10-722 Olsztyn-Kortowo

Bibliografia

  • 1. Fernandez R., Kim S. U., Buenrostro J. L., McGinnis J.: Poult. Sci. 52, 2244, 1973.
  • 2. Flis M., Minakowski D.: Prz. hod. 1, 31, 1984.
  • 3. Friend D. W., McIntyre T. M.: Can. J. Anlm. Scl. 49, 375, 1969.
  • 4. Lewicki Cz., Tywończuk J., Rapczyńska I., Flis M., Rakowska T., Sikora J.: Biul. Inf. Centr. Lab. Przem. Paszowego „Bacutil” — w druku.
  • 5. Mały rocznik statystyczny 1984.
  • 6. Sałek M.: Oznaczanie zawartości 5-alkilorezorcyn w ziarnie i produktach przemiału żyta. Praca dokt., Centralne Laboratorium Technologii Przetwórstwa i Przechowalnictwa Zbóż, Warszawa 1978.
  • 7. Sałek M.: Post. Nauk rol. 26, 57, 1979,
  • 8. Słabonski A.: Prz. hod. 6, 33, 1984.
  • 9. Wieringa G. W.: On the occurrence of growth Inhibiting substances in rye. H. Veenman en Zonen N. V., Wagenlngen 1967.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-40ff18cb-a6fd-437b-a7fe-2d6c4726fb7d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.