PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 11 | 2 |

Tytuł artykułu

Skład chemiczny mięsa i lipidogram krwi tuczników żywionych mieszankami zawierającymi jęczmień lub pszenżyto

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Meat chemical composition and blood serum lipids of pigs fed mixtures containing barley or triticale

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przeprowadzono doświadczenie żywieniowe na 24 tucznikach hybrydowych (PIC 408 x Camborough 24), mające na celu zbadanie wpływu mieszanek z udziałem śruty jęczmiennej lub pszenżytniej na zawartość składników podstawowych i profil kwasów tłuszczowych mięśnia longissimus lumborum i adductor oraz stężenie trójglicerydów i cholesterolu w surowicy krwi. Wykazano, że rodzaj zboża zastosowanego w mieszankach nie wpłynął w sposób statystycznie istotny na zawartość składników podstawowych (białko, tłuszcz, popiół) i profil kwasów tłuszczowych (z wyjątkiem kwasów C14:0 i C20:1 w m. adductor) w lipidach obu ocenianych mięśni. Zaobserwowano jednak nieznaczne obniżenie zawartości tłuszczu śródmięśniowego, w którym było nieco więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie linolowego), a także poziomu analizowanych wskaźników krwi tuczników żywionych mieszankami z pszenżytem.
EN
A feeding experiment was carried out on 24 hybrid (PIC 408 x Camborough 24) fatteners in order to investigate the effect of mixtures containing barley or triticale meal on the basic nutrient content and fatty acid profile of the longissimus lumborum and adductor muscles, as well as the concentration of triglycerides and cholesterol in the blood serum. The kind of grain in the mixtures was found to have no statistically significant effect on the content of basic nutrients (protein, fat and ash) or the fatty acid profile (except C14:0 and C20:1 fatty acids in m. adductor) in either of the muscles. However, in the pigs fed triticale mixtures a slight decrease was observed in intramuscular fat, which contained a bit more polyunsaturated fatty acids (mainly linoleic acid), as well as a decrease in the level of the analysed blood indicators.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

11

Numer

2

Opis fizyczny

s.71-79,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Wydział Przyrodniczy, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny, ul.B.Prusa 14, 08-110 Siedlce
autor
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Wydział Przyrodniczy, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny, ul.B.Prusa 14, 08-110 Siedlce
autor
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Wydział Przyrodniczy, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny, ul.B.Prusa 14, 08-110 Siedlce
autor
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Wydział Przyrodniczy, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny, ul.B.Prusa 14, 08-110 Siedlce

Bibliografia

  • 1. AOAC, 1990 – Official methods of analysis. Association of Official Analytical Chemists, 15th ed., Arlington, VA.
  • 2. BELTRANENA E., SALMON D.F., GOONEWARDENE L.A., ZIJLSTRA R.T., 2008 – Triticale as a replacement for wheat in diets for weaned pigs. Canadian Journal of Animal Science 88, 631-635.
  • 3. CHAPMAN B., SALOMON D., DYSON C., BLACKLEY K., 2005 – Triticale production and utilization manual. Spring and winter triticale for grain, forage and value-added. Alberta Agriculture, Food and Rural Development, http://www1.agric.gov.ab.ca/Sdepartment/ deptdocs. Nsf/ all/fcd10538.
  • 4. FERNANDEZ-FIGARES I., GARCIA M.A., RUIZ R., RUBIO L.A., 2008 – Evaluation of barley and triticale as feed ingredients in growing Iberian pigs: amino acid and carbohydrate ileal digestibility. Journal of the Science of Food and Agriculture 88, 870-876.
  • 5. GARDZIŃSKA A., MIGDAŁ W., 2003 – Zawartość i profil kwasów tłuszczowych w szynce i schabie tuczników mieszańców o różnej masie ciała. Roczniki Naukowe Zootechniki 17 (1), 37-40.
  • 6. GRZEŚKOWIAK E., BORZUTA K., BORYS A., GRZEŚKOWIAK S., STRZELECKI J., 2005 – Skład kwasów tłuszczowych mięśni longissimus dorsi i biceps femoris świń puł x pbz oraz Naima x P-76 z gospodarstw chłopskich. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 3 (44) Suplement, 48-52.
  • 7. HANSEN L.L., CLAUDI-MAGNUSSEN C., JENSEN S.K., ANDERSEN H.J., 2006 – Effect of organic pig production systems on performance and meat quality. Meat Science 74, 4, 605-615.
  • 8. HONEYMAN M.S., HARMON J.D., KLIEBENSTEIN J.B., RICHARD T.L., 2001 – Feasibility of hoop structures for market swine in Iowa: Pigs performance, pig environment, and budget analysis. Applied Engineering in Agriculture 17 (6), 869-874.
  • 9. JACYNO E., PIETRUSZKA A., KOŁODZIEJ A., 2006 – Influence of pig meatiness on pork meat quality. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 15/56, 2, 137-140.
  • 10. JELIŃSKA M., 2005 – Kwasy tłuszczowe – czynniki modyfikujące procesy nowotworowe. Biuletyn Wydziału Farmaceutycznego Akademii Medycznej w Warszawie 1, 1-14.
  • 11. JÓZEFIAK D., RUTKOWSKI A., JENSEN B.B., ENGBERG R.M., 2007 – Effect of dietary inclusion of triticale, rye and wheat and xylanase supplementation on growth performance of broiler chickens and fermentation in the gastrointestinal tract. Animal Feed Science and Technology 132, 79-93.
  • 12. KAPELAŃSKI W., GRAJEWSKA S., BOCIAN M., KAPELAŃSKA J., HAMMERMEISTER A., WIŚNIEWSKA J., 2004 – Relations between blood serum biochemical indicators and weight gain and fat and lean meat content of carcass in pigs. Animal Science Papers and Reports 22, 4, 429-434.
  • 13. KOVČIN S., STANAČEV V., 2004 – Triticale in the nutrition of pigs. Acta Agriculturae Serbica 9 (17), 625-631.
  • 14. LIZARDO R., VAN MILGEN J., MOUROT J., NOBLET J., BONNEAU M., 2002 – A nutritional model of fatty acid composition in the growing-finishing pig. Livestock Production Science 75, 167-182.
  • 15. MIGDAŁ W., KOCZANOWSKI J., PAŚCIAK P., BOROWIEC F., BAROWICZ T., PIESZKA M., WOJTYSIAK D., ORZECHOWSKA B., KLOCEK C., TUZ R., 2004 – Profil kwasów tłuszczowych surowicy krwi, tłuszczu schabu i tłuszczu szynki tuczników wysokomięsnych. Prace i Materiały Zootechniczne 15, 239-240.
  • 16. Normy żywienia świń. Wartość pokarmowa pasz, 1993 – IFiŻZ PAN, Jabłonna.
  • 17. OSEK M., MILCZAREK A., JANOCHA A., ŚWINARSKA R., 2010 – Effect of triticale as a partial or complete wheat and maize substitute in broiler chicken diets on growth performance, slaughter value and meat quality. Annals of Animal Science 10 (3), 275-283.
  • 18. PIOTROWSKA A., ŚWIĄDER K., WASZKIEWICZ-ROBAK B., ŚWIDERSKI F., 2012 – Możliwości uzyskania mięsa i przetworów z mięsa wieprzowego o podwyższonej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych n-3. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 5 (84), 5-19.
  • 19. POND W.G., INSULL W., MERSMANN H.J., WONG W.W, HARRIS K.B., CROSS H.R., SMITH E.O., HEATH J.P., KOMURES L.G., 1992 – Effect of dietary fat and cholesterol level on growing pigs selected for three generations for high or low serum cholesterol level at age 56 days. Journal of Animal Science 70, 2462-2470.
  • 20. RAJ S., SOBOL M., SKIBA G., WEREMKO D., POŁAWSKA E., 2014 – The relationship between blood lipid indicators and carcass traits and with the concentration of omega-3 fatty acids in the longissimus dorsi muscle of growing pigs. Journal of Animal and Feed Sciences 23, 337-345.
  • 21. SANTOS F.B.O., SHELDON B.W., SANTOS A.A. JR., FERKET P.R., 2008 – Influence of housing system, grain type, and particle size on Salmonella colonization and shedding of broilers fed triticale or corn-soybean meal diets. Poultry Science 87, 405-420.
  • 22. SIMOPOULOS A.P., 2001 – n-3 Fatty acid and Human Heath, Defining for Public Policy. Lipids, Supplement, 583-589.
  • 23. SIMOPOULOS A.P., 2002 – The importance of ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomed Pharmacoter 56, 365-379.
  • 24. StatSoft® Inc., 2001 – STATISTICA (data analysis software system), version 6. www.statsoft.com
  • 25. SULLIVAN Z.M., HONEYMAN M.S., GIBSON L.R., PRUSA K.J., 2007 – Effects of triticale-based diets on finishing pig performance and pork quality in deep-bedded hoop barns. Meat Science 76 (3), 428-437.
  • 26. WINNICKA A., 2011 – Wartości referencyjne podstawowych badań laboratoryjnych w weterynarii. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  • 27. WOOD J.D., ENSER M., FISHER A.V., NUTE G.R., SHEARD P.R., RICHARDSON R.I., HUGHES S.I., WHITTINGTON F.M., 2008 – Fat deposition, fatty acid composition and meat quality: A review. Meat Science 78, 343-358.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-40afda66-710e-4c37-8ca9-66c9e04656b8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.