PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1980 | 06 | 4 |
Tytuł artykułu

Application of mechanical spectroscopy in investigations of bread staling and starch retrogradation

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Zastosowanie spektroskopii mechanicznej w badaniach czerstwienia chleba i retrogradacji skrobi
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
In a study of the mechanical relaxation spectra of bread crumb and gelatinized starch, relaxation times of practical interest, i.e. from 1 s to 20 s, were found in the region of the plateau of the spectra. The relaxation intensity in this region is conditioned by the concentration of polymer-chain sections in a space network which makes it possible to calculate the average molecular mass (Ms) of the polymer network sections. A decrease of the Ms value of both bread crumb and starch gels may be attributed to a building of the sections monomers in orderly regions as well by a formation of new points of intersection associations.
PL
W pracy badano zjawisko relaksacji mechanicznej miękiszu chleba i stężonych żeli skrobiowych. Ważne z praktycznego punktu widzenia czasy relaksacji, tzn. od 1 s do 20 s zlokalizowano w płaskiej strefie widma relaksacji mechanicznej. Intensywność relaksacji w tym obszarze jest kontrolowana przez stężenie segmentów makrocząsteczek tworzących sieć przestrzenną. Powyższy fakt umożliwia obliczenie średniej masy cząsteczkowej (Ms) tych segmentów. Analiza zmian widm relaksacji mechanicznej starzejącego się miękiszu chleba i żelu skrobiowego wykazuje systematyczny spadek wartości (Ms). Obserwowane zmiany mogą być wywołane zarówno wbudowaniem monomerów segmentów w obszary uporządkowane, stanowiące węzły sieci przestrzennej, jak i tworzeniem się nowych punktów połączeń międzysegmentalnych.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Rocznik
Tom
06
Numer
4
Opis fizyczny
p.201-206,fig.,ref.
Twórcy
autor
  • Department of Physics and Chemistry, Agricultural University, Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznan, Poland
autor
  • Department of Food Technology of Plant Origin, Agricultural University, Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznan, Poland
autor
  • Department of Physics and Chemistry, Agricultural University, Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznan, Poland
Bibliografia
  • 1. Avrami M.: Kinetics of phase change I, II, III. J. Chem. Phys., 1939, 7, 1103; 1940, 8, 212; 1941, 9, 177.
  • 2. Cornford S. J., Axford D. W. E., Elton G. A. H.: Cer. Chem., 1964, 41, 216.
  • 3, Eisenberg A.: Amer. Chem. Soc, Polymer. Prep., 1973, 14, (2), 296.
  • 4. Ferry J. D.: Viscoelastic properties of polymers. Wiley, New York.
  • 5. Jankowski S.: Przegl. Piek. i Cuk., 1973, 21, (11/12), 242.
  • 6. Mc Iver R. G., Axford D. W. E., Colwell K. H., Elton G. A. H.: J. Sci. Food Agr., 1968, 19, 560.
  • 7. Murayama T.: Dynamic mechanical analysis of polymeric material. Elsevier Sci. Publ. Comp. Amsterdam 1978.
  • 8. Perepechko J.: Acoustic methods of investigating polymers. Mir Publ., Moscow 1975.
  • 9. Timoshenko S., Goodier J. N.: Theory of elasticity. Mc Graw Hill. New York 1951.
  • 10. Willhoft E. M. A.: Bakers Dig., 1973, 47, (6), 14.
  • 11. Wright R. B.: Chem. Ind., 1971, 1, 568.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-408111ae-b5e6-4016-8875-32776addece6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.