PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | 27 | 3 |

Tytuł artykułu

The effect of multi-component fertilizers on the yield and mineral composition of winter rye

Warianty tytułu

PL
Wpływ nawozów wieloskładnikowych na plonowanie i skład mineralny żyta ozimego

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The objective of this study was to determine the effect of mixed multi-component fertilizers, Amofosmag 4 and Amofosmag 3, on winter rye yield, and the content and uptake of macronutrients. A three-year field experiment (2008–2010) was carried out in a randomized block design at the Research and Experimental Station in Tomaszkowo, at the University of Warmia and Mazury in Olsztyn. The tested crop was winter rye (Secale Cereale L.) cv. Dańkowskie Diament. The obtained results showed that fertilization multi-component fertilizers, especially Amofosmag 3 has the effect of increasing the yield of grain and straw of winter rye as compared to simple fertilizer. The concentrations of the analyzed macronutrients in winter rye grain and straw varied insignificantly between fertilization treatments. Simple and multi-component fertilizers exerted a comparable effect on the mineral composition of the test crop. Significant differences were observed in this respect between successive years of the study. The highest total uptake of nitrogen, potassium and calcium by rye plants was noted in treatments with simple fertilizers, and somewhat higher phosphorus uptake was observed in the Amofosmag 4 treatment. Total magnesium uptake was similar in all treatments.
PL
Celem pracy była ocena wpływu nawozów wieloskładnikowych Amofosmagu 4 i Amofosmagu 3 na plon, zawartość i pobranie makroskładników przez żyto ozime. Trzyletnie doświadczenie polowe (2008–2010) przeprowadzono w Ośrodku Dydaktyczno-Doświadczalnym w Tomaszkowie należącym do Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Rośliną testowaną było żyto ozime odmiany ‘Dańkowskie Diament’. Na podstawie otrzymanych wyników stwierdzono, że nawożenie nawozami wieloskładnikowymi, a szczególnie Amofosmagiem 3, miało wpływ na zwiększenie plonu ziarna i słomy żyta ozimego w porównaniu z nawozami jednoskładnikowymi. Zawartość badanych makroelementów w życie w poszczególnych obiektach nawozowych była na ogół zbliżona, zastosowane nawozy działały równorzędnie. Różnice w składzie chemicznym żyta wystąpiły w poszczególnych latach badań. Największe łączne pobranie azotu, potasu i wapnia przez żyto ozime stwierdzono w obiektach z nawozami jednoskładnikowymi, natomiast fosforu – w obiekcie z Amofosmagiem 4. Łączne pobranie magnezu przez żyto było zbliżone we wszystkich obiektach nawozowych.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

27

Numer

3

Opis fizyczny

p.247-255,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Agricultural Chemistry and Environmental Protetion, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Michala Oczapowskiego 8, 10-718 Olsztyn, Poland
  • Department of Agricultural Chemistry and Environmental Protetion, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Michala Oczapowskiego 8, 10-718 Olsztyn, Poland
autor
  • Department of Agricultural Chemistry and Environmental Protetion, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Michala Oczapowskiego 8, 10-718 Olsztyn, Poland
  • Department of Agricultural Chemistry and Environmental Protetion, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Michala Oczapowskiego 8, 10-718 Olsztyn, Poland

Bibliografia

  • ALARU M., LAURÜ., JAAMA E. 2003. Influence of nitrogen and weather conditions on the grain quality of winter triticale. Agronomy Research 1: 3–10.
  • BEDNAREK W., TKACZYK P., DRESLER S. 2006. Zawartość metali ciężkich jako kryterium oceny jakości ziarna żyta ozimego. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln., 512: 47–54.
  • CHMIELEWSKI F.M., KÖHN W. 2000. Impact of weather on yield components of winter rye over 30 years. Agr. Forest Meteorol., 102: 253–261.
  • CHMIELEWSKI F.M. 1992. The impact of climate changes on the crop yields of winter-rye in Halle during 1901–1980. Clim. Res., 2: 23–33.
  • FILIPEK T. 2001. Zawartość składników pokarmowych a zastosowanie nawozów wieloskładnikowych z KIZPS „Siarkopol”. Folia Univ. Agric. Stetin., Agricultura, 223(89): 41–46.
  • GROMOVA Z., POLAĆEK M. 1995. Uptake of nutrients in triticale. Rostlinná Výroba, 41: 71–75.
  • GRZEBISZ W. 2000. Agrochemiczne zalety stosowania nawozów wieloskładnikowych – zasady doboru i stosowania. Wieś Jutra, 11(28): 15–17.
  • LIPIŃSKI W., BEDNAREK W. 1998. Ocena jakości nawozów mineralnych na podstawie zawartości czystego składnika. Folia Univ. Agric. Stetin., Agricultura, 72(190): 181–184.
  • ŁABUDA S. 1994. Skład pierwiastkowy nawozów w Polsce. Annales UMCS, Sec. E, 49 Suppl., 133–147.
  • NOGALSKA A., CZAPLA J. SKWIERAWSKA M. 2010. The effect of multi-component fertilizers on spring wheat yield, the content and uptake of macronutrients. Pol. J. Natur. Sc., 25(4): 323–331.
  • NOGALSKA A., CZAPLA J. SKWIERAWSKA M. 2011. The effect of multi-component fertilizers on spring barley yield, the content and uptake of macronutrients. Pol. J. Natur. Sc., 26(2): 89–97.
  • OLESEN J. E., ASKEGAARD M., RASMUSSEN I. A. 2009. Winter cereal yields as affected by animal manure and green manure in organic arable farming. Europ. J. Agronomy, 30: 119–128.
  • SADOWSKI T., RYCHCIK B. 2010. Plonowanie i wybrane cechy jakościowe żyta ozimego w okresie przestawiania jego uprawy na system ekologiczny. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, E Agric., 65(2): 91–99.
  • SKUODIENĖ R., NEKROŠEINĖ R. 2009. Effect of preceding crops on the winter cereal productivity and diseases incidence. Acta Agriculturae Slovenica, 93(2): 169–179.
  • TRAWCZYŃSKI C., GRZEŚKIEWICZ H. 2006. Effect of the agravita multicomponent fertilizer under conditions of different nitrogen doses on the yield and some quality features of potato tubers. Zesz. Prob. Postęp. Nauk Roln., 511: 149–155.
  • WINIARSKI A., PODLEŚNA A., NOWAK R. 2002. Technologia wytwarzania i badania agrochemiczne nawozów wieloskładnikowych USP. Nawozy i Nawożenie, 1(10): 19–29.
  • ZAWARTKA L., SKWIERAWSKA M. 2004. Wpływ nawozów wieloskładnikowych na plon i zawartość fosforu i innych makroelementów w jęczmieniu jarym. Prace Nauk. AE Wrocław, Chemia, 1017: 149–157.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-4064a4a0-63f9-4314-b435-de009a11329b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.